Z kuşağı spor bilimleri öğrencilerinin kariyer algısı ve iş bulma kaygısı
Career perception and job finding anxiety of generation Z sport science students
  1. Tez No: 748804
  2. Yazar: RANA ETİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YETER AYTÜL DAĞLI EKMEKÇİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Spor, Education and Training, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Algı, Kariyer Algısı, Üniversite, Spor Bilimleri Fakültesi, Öğrencileri, İstihdam, İş Bulma Kaygısı, Z kuşağı, Career Perception, Employment, Generation Z, University Students, Perception, Occupation, Job Anxiety, Faculty of Sport Sciences
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Spor Yöneticiliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Spor Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 144
Özet
Küresel bir sorun olan işsizlik özellikle genç işsizliği olarak toplumumuz için önemli bir sorundur. Üniversitelerin ve dolayısıyla mezun öğrencilerin sayısındaki artış üniversite öğrencilerinin iş bulma kaygısını etkilemektedir. Ülkelerin sosyo ekonomik kalkınmalarında en önemli göstergelerden biri eğitimli insan gücüdür. Bu gücün doğru ve aktif kullanılmaması gelecek nesiller için değersiz ve güçsüz bir toplum oluşmasını tetiklemektedir. Genç işgücünün doğru kullanılması ve değerlendirilmesi kariyer algısını doğru şekillendirmekle ve geliştirmekle ilgilidir. İş dünyasında tüm sektörlerde olduğu gibi spor sektöründe de istihdam edilmeye başlanan ve gelecekte işgörenlerin büyük çoğunluğunu oluşturacak olan Z kuşağı standart işleri yapmaktan sıkılan, teknolojiye bağlı ve küresel köyün kaygılı çocukları olmasından dolayı kariyer algıları önemlidir. Bu araştırmanın amacı günümüzde iş görenlerin önemli bir kısmını oluşturan ve önümüzdeki yıllarda da oluşturmaya devam edecek olan Z kuşağı öğrencilerin kariyer algıları ve iş bulma kaygılarıyla ilgili bilgi edinmek ve bu iki konu arasındaki ilişkiyi incelemektir. Kullanılan veri toplama araçları Yaşar ve Sunay (2019) tarafından geliştirilen“Kariyer Farkındalık Ölçeği”,“Demir (2016) tarafından geliştirilen ”İş Bulma Kaygısı Ölçeği" dir. Araştırma, Ege Bölgesi'ndeki 8 üniversitenin Spor Bilimleri Fakültesinde öğrenim gören 2064 öğrenciden toplanan verilerle yürütülmüştür. Elde edilen verilere güvenirlik analizi yapılmıştır. Sonrasında normallik dağılımına bakılarak ölçeklere ve alt boyutlarına t-testi ve Anova analizi yapılmıştır. Son olarak ise öğrencilerin kariyer algısı ve iş bulma kaygısı arasındaki ilişkiye bakmak için Korelasyon analizi yapılmıştır. Sonuç olarak Z kuşağının cinsiyete, yerleşim yerine, sınıf düzeyine, bölüme, üniversiteye, iş deneyimi durumuna göre anlamlı farklılıklar tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Unemployment, which is a global problem, is an important problem for our society, especially as youth unemployment. The increase in the number of universities and therefore the number of graduate students affects the anxiety of university students to find a job. One of the most important indicators in the socio-economic development of countries is educated manpower. Failure to use this power correctly and actively triggers the formation of a worthless and powerless society for future generations. The correct use and evaluation of the young workforce is about shaping and developing the career perception correctly. Career perceptions are important because the Z generation, who has started to be employed in the sports sector as well as in all sectors in the business world and will form the majority of the workers in the future, are the children of the global village, who are bored of doing standard jobs, are connected to technology and are worried about the global village. The aim of this research is to obtain information about the career perceptions and job-finding anxieties of the Z generation students, who make up a significant part of those who work today and will continue to do so in the coming years, and to examine the relationship between these two issues. The data collection tools used are the“Career Awareness Scale”developed by Yaşar and Sunay (2019), and the“Job Finding Anxiety Scale”developed by Demir (2016). The research was carried out with data collected from 2064 students studying at the Faculty of Sport Sciences of 8 universities in the Aegean Region of Türkiye. Reliability analysis was performed on the obtained data. Afterwards, t-test and Anova analysis were performed on the scales and sub-dimensions by looking at the normality distribution. Finally, correlation analysis was conducted to look at the relationship between students' career perception and job anxiety. As a result, significant differences were determined according to the gender, place of residence, grade level, department, university and work experience of the Z generation.