Epilepsi hastası çocuklarda antiepileptik ilaçların kalp hızı,QT mesafesi,TP-E intervali ve TP-E/QTC oranı üzerindeki etkisi
The effect of antiepleptic drugs on heart rate, QT distance, TP-E interval and TP-E/QTC ratio in children with epilepsy
  1. Tez No: 748997
  2. Yazar: BİHTER GÜRSEL AL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞE AYSİMA ÖZÇELİK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nöroloji, Neurology
  6. Anahtar Kelimeler: Epilepsi, Karbamazepin, Valproik Asit, Levetirasetam, EKG, QT Mesafesi, Epilepsy, Carbamazepine, Valproic Acid, Levetiracetam, ECG, QT İnterval
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Pediatri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Nöroloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Bu çalışmanın amacı epilepsi hastası çocuklarda ventriküler aritmiye yatkınlığın belirteçleri kabul edilen elektrokardiyografide QTd (QT dispersiyonu) ve Tp-e (Tpeak-Tend) interval hesaplayarak antiepileptik ilaçların otonom sinir sistemi üzerine etkilerini; kalbin elektriksel aktivitesi ile kardiyak aritmi eğilimi açısından değerlendirmektir. Epilepsi tanısı ile takipli karbamazepin, valproik asit, levetirasetam kullanan 145 hasta ve 54 sağlıklı çocuk kontrol grubu çalışmaya dahil edildi. Hasta ve kontrol grubunun elektrokardiyogramları (EKG) retrospektif olarak değerlendirilmiş, ilaçların kalp hızı, QT mesafesi, Tp-e intervali ve Tp-e/QTc oranı üzerindeki etkisi, ilaç gruplarının kontrol grubuna göre ve kendi aralarındaki olası farklılıkları istatistiksel olarak incelenmiştir. İlaç grupları ve kontrol grubu arasında QT mesafesi açısından istatistiksel olarak anlamlı bir fark olduğu bulunmuştur (p=0.031), Karbamazepin kullanan hastaların QT mesafesi (343,82±33,33), Valproik asit kullanan hastalara göre (321,81±37,27) istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksek olduğu saptanmıştır (p=0.020). Pediatrik epilepside gözlenen EKG değişiklikleri ve altta yatan kardiyak elektrofizyolojik değişikliklerle ilgili pek çok çalışma yürütülüyor olsa da bunların klinik anlamı halen tam olarak bilinememektedir. Çalışmamız bu belirteçlerin çocukluk çağında aritmiye eğilimin değerlendirilmesinde klinik kullanım açısından ayrıca da epilepsi tanılı çocuk hastaların izleminde kardiyovasküler sistem (KVS) komorbiditeleri ile ilgili farkındalık yaratması açısından önem teşkil edecektir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to evaluate the effects of antiepileptic drugs on the autonomic nervous system in terms of the electrical activity of the heart and cardiac arrhythmia tendency by calculating the QTd (QT dispersion) and Tp-e (Tpeak-Tend) interval in electrocardiography, which are considered markers of susceptibility to ventricular arrhythmia in children with epilepsy. 145 patients diagnosed with epilepsy using carbamazepine, valproic acid, levetiracetam and 54 healthy children as the control group were included in the study. Electrocardiograms (ECG) of the patient and control groups were evaluated retrospectively, the effects of the drugs on heart rate, QT interval, Tp-e interval and Tp-e/QTc ratio, the possible differences between the drug groups compared to the control group and the differences in between the drug groups themselves has been examined statistically. A statistically significant difference was found between the drug groups and the control group in terms of QT interval (p=0.031). It was determined that the QT interval of the patients using carbamazepine (343,82±33,33) was statistically significantly higher than the patients using valproic acid (321,81±37,27) (p=0.020). Although many studies are conducted on the ECG changes and underlying cardiac electrophysiological changes observed in pediatric epilepsy, their clinical significance is still not fully known. Our study will be important in terms of clinical use of these markers in the evaluation of arrhytmia tendency in childhood, and also in terms of raising awareness about cardiovascular system (CVS) comorbidities in the follow-up of pediatric patients with epilepsy.