Nikolay Baboglu'nun hikâyeleri üzerine bir inceleme
An analysis on Nikolay Baboglu's stories
  1. Tez No: 749035
  2. Yazar: CANAN ANAÇ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NİNA PETROVICI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Nikolay Baboglu, Çağdaş Gagauz Edebiyatı, Metin İnceleme, Nikolay Baboglu, Contemporary Gagauz Literature, Text Review
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ardahan Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 304
Özet
Nikolay Baboglu Çağdaş Gagauz edebiyatının önde gelen yazarlarından birisidir. Yazar Gagauz toplumunun gelişmesi, kendinden sonra gelen nesillerin etnik kimliklerini, Gagauzluğu unutmamaları için çok sayıda çalışmada bulunmuştur. Bu bağlamda Nikolay Baboglu hikâye, gazete, ders kitapları, dergi, sözlük vb. birçok türde eser kaleme almıştır. Baboglu Gagauz edebiyatında daha çok kendine has üslubuyla kaleme almış olduğu hikâyeleriyle ve öğrenciler için hazırlamış olduğu ders kitaplarıyla, sözlüklerle tanınmaktadır. Hikâyelerini kaleme almaktaki asıl amacı, Gagauz toplumuna mesaj iletmektir. Baboglu bu amaca yönelik olarak hikâyelerine sıradan kahramanları ve onların gündelik hayatlarını konu etmiştir, oluşturduğu karakterler üzerinden verilmek istenen mesajı okuyucuya iletmektedir. Çalışmamızın amacı, Gagauz edebiyatında önemli bir yeri olan Nikolay Baboglu'nun“Uzak Yollarım”adlı eserinin içerisinde yer alan 25 hikâyesini yapı ve tematik açıdan incelemek, Gagauz toplumunun kültür yapısını, yaşayışını, yazarın dil ve üslubunu çözümlemeye çalışmaktır. Çalışma giriş, üç bölümden, sonuç, sözlük, ekler, dizin, kaynakça bölümlerinden oluşmaktadır. Çalışmamızın giriş bölümünde, tez çalışmasının esasları üzerinde durulmuş, birinci bölümde yazarın hayatı edebi kişiliği ve eserleri, ikinci bölümde Çağdaş Gagauz Edebiyatı hakkında bilgiler verildi. Üçüncü bölümde, 25 hikâyesinin; Olay örgüsü, ana fikri, kişiler, zaman, mekân, tema, anlatının bakış açısı ve anlatım teknikleri yapı unsurları ve dil-üslup bakımından incelenmektedir. Sonuç bölümde yazarın incelediğimiz hikâyeleri değerlendirilip, yazar ve hikâyeler arasında ilişki numaralandırılarak verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Nikolay Baboglu is one of the leading writers of contemporary Gagauz literature. The author has done a lot of work for the development of Gagauz society and for the generations to come after him not to forget their ethnic identities and Gagauzism. In this context, Nikolay Baboglu wrote stories, newspapers, textbooks, magazines, dictionaries, etc. He wrote many kinds of works. Baboglu Gagauz is mostly known for the stories he wrote in his unique style, the textbooks he prepared for students, and the dictionaries. His main purpose in writing his stories is to convey a message to the Gagauz society. For this purpose, Baboglu has mentioned ordinary heroes and their daily lives in his stories, and conveys the message to the reader through the characters he has created. The aim of our study is to analyze the 25 stories of Nikolay Baboglu, which has an important place in Gagauz literature, in his work called“My Far Ways”, in terms of structure and thematic, and to try to analyze the cultural structure, lifestyle of the Gagauz society, and the language and style of the author. The study consists of introduction, three parts, conclusion, dictionary, appendices, index and bibliography. In the introduction part of our study, the principles of the thesis study were emphasized, in the first part, the life, literary personality and works of the author, and in the second part, information about Contemporary Gagauz Literature was given. In the third part, 25 stories; The plot, main idea, people, time, place, theme, point of view of the narrative and narrative techniques are examined in terms of structural elements and language-style. In the conclusion part, the stories of the author that we have examined are evaluated and the relationship between the author and the stories is given by numbering.