Oksiresveratrol'ün sıçanlarda isoproterenol ile oluşturulan miyokard infarktüsü üzerine etkilerinin incelenmesi
Investigation of the effects of oxiresveratrol on isoproterenol-induced myocardial infarction in rats
  1. Tez No: 749036
  2. Yazar: HUSEYN ALIYEV
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YASİN BAYIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Antioksidanlar, İsoproterenol, Kardiyoprotektif, Miyokard İnfarktüsü, Oksiresveratrol, Sıçan, Antioxidants, Cardioprotective, Isoproterenol, Myocardial Infarction, Oxiresveratrol, Rat
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 131
Özet
ÖZET Oksiresveratrol'ün Sıçanlarda İsoproterenol İle Oluşturulan Miyokard İnfarktüsü Üzerine Etkilerinin İncelenmesi Amaç: Bu çalışmada, sıçanlarda isoproterenol (ISO) ile indüklenen miyokard infarktüsü (Mİ) modelinde Oksiresveratrol'ün kalp dokusunda biyokimyasal ve histopatolojik değişiklikler üzerindeki etkileri araştırıldı. Materiyal ve Metod: OXY 5 günlük bir süre boyunca günde bir kez sırasıyla 10 ve 20 mg/kg dozlarda oral gavaj yoluyla uygulandı. 4. ve 5. günlerde OXY tedavisi grubu ve kontrol gruplarına 180 mg/kg ISO ip olarak uygulandı. Son İSO uygulamasından 24 saat sonra anestezi altında kanlar ve kalp dokusu alınarak biyokimyasal çalışmalar için – 80 derece ve formaline aktarıldı. Kandan elde edilen serumda CK-MB ve TnI seviyeleri ölçüldü. Kalp dokusunda ise antioksidan parametreler süperoksit dismutaz (SOD), Glutatyon (GSH) ve malondialdehit (MDA) seviyeleri üzerine değerlendirme yapıldı. Bulgular: Analiz sonuçlarında sıçan kan serumlarında CK-MB ve TnI gibi kardiyak markerler ve sıçan kalp dokularında SOD, GSH ve MDA düzeyleri gözlemlenmiştir. İSO grubunda MDA, CK-MB ve TnI seviyeleri sağlıklı grupla kıyasladığımızda anlamlı şekilde artmış, SOD ve GSH aktiviteleri ise azalmıştır. İSO + OXY 20 mg ve İSO + OXY 10 mg gruplarını İSO grubu ile karşılaştırdığımızda MDA, CK-MB ve TnI düzeyleri anlamlı şekilde azalmış, SOD ve GSH seviyeleri ise anlamlı bir şekilde artmıştır. Sağlıklı grup ile OXY grubunu birbiri ile kıyasladığımızda CK-MB, TnI, SOD, GSH ve MDA düzeylerinde anlamlı bir değişiklik fark edilmemiştir. Sonuç: Kontrol grubunda İSO ile artmış rutin biyokimyasal kardiyak markerlarlardan CK-MB, TnI, OXY uygulaması ile azaldığı, aynı zamanda ISO uygulaması ile bozulmuş oksidatif stres parametrelerinden SOD, GSH ve MDA' nın OXY tedavisi ile olumlu şekilde modüle ettiği gözlemlenmiştir. Sonuç olarak, sonuçlar OXY'nin bilhassa 20 mg/kg dozunda miyokard hasarını önemli ölçüde azalttığını ve bu ajanını kardiyoprotektif etkisinin olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Investigation of the effects of oxiresveratrol on isoproterenol-induced myocardial infarction in rats Objective: In this study, the effects of oxiresveratrol on biochemical and histopathological changes in heart tissue were investigated on isoproterenol-induced myocardial infarction (MI) model in rats. Materials and Methods: OXY was administered by oral gavage at doses of 10 and 20 mg/kg, respectively, once daily for a period of 5 days. On the 4th and 5th days, 180 mg/kg ISO was administered ip to the OXY treatment group and control groups. 24 hours after the last ISO application, blood and heart tissue were taken under anesthesia and transferred to –80 degrees and formalin for biochemical studies. CK-MB and TnI levels were measured in serum obtained from blood. In the heart tissue, antioxidant parameters superoxide dismutase (SOD), Glutathione (GSH) and malondialdehyde (MDA) levels were performed. Results: As a result of the analysis, cardiac markers such as CK-MB and TnI were observed in rat blood serum and SOD, GSH and MDA levels were observed in rat heart tissues. MDA, CK-MB and TnI levels were significantly increased in the ISO group compared to the healthy group, while SOD and GSH activities were decreased. When the ISO + OXY 20 mg and ISO + OXY 10 mg groups were compared with the ISO group, MDA, CK-MB and TnI levels were significantly decreased, while SOD and GSH levels were significantly increased. When the healthy group and the OXY group were compared with each other, no significant change was noticed in the levels of CK-MB, TnI, SOD, GSH and MDA. Conclusion: In the control group, it was observed that the routine biochemical cardiac markers CK-MB, TnI, and OXY increased with ISO, and decreased with the application of ISO, while the oxidative stress parameters SOD, GSH and MDA, which were impaired by ISO application, were positively modulated by OXY treatment. In conclusion, the results show that OXY significantly reduces myocardial damage, especially at a dose of 20 mg/kg, and that this agent has a cardioprotective effect.