İnsansız hava araçlarının iş sağlığı ve güvenliği alanında kullanılmasının önemi ve muhtemel avantajları
The importance and possible advantages of using unmanned aircraft in the field of occupational health and safety
- Tez No: 749041
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BEYRUL CANBAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kazalar, Accidents
- Anahtar Kelimeler: İnsanız Hava Araçları İş Sağlığı ve Güvenliği Teknoloji Maden İnşaat, Unmanned Aerial Vehicles Occupational Health and Safety Technology Mining Construction
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
İş sağlığı ve güvenliği, çalışma alanında olmazsa olmaz faktörlerden bir tanesidir. Bu husus çalışma alanının görünmez maliyetleri arasında yer almakta olup, aslında en önemli maliyetleri içerisindedir. Bu çalışmada iş sağlığı ve güvenliğinin teknolojik gelişmelerle nasıl sağlanabileceği, inşaat ve maden sektöründeki kullanımına yer verilmiştir. İnsansız hava araçlarının inşaat ve maden alanlarında kullanımı çok büyük faydalar sağlamıştır. Gerçek zamanlı anlık görüntüler alınması, çalışanların sahaya çıkmadan, herhangi bir kazaya maruz kalmadan bazı işleri yapabilmesi en önemli faydaları arasında sayılabilir. İnşaatta ve madencilikte gerçekleşebilecek tehlikelerin ortaya çıkarabilmesi, tanımlanması ve risklerin azaltılması, riskli alanlarda doğru verilerin toplanması ve bu verilerin değerlendirilebilmesi imkanları sağlamıştır. İHA'ların inşaat ve madencilik alanlarında nasıl daha iyi kullanılabileceğini anlayabilmek maksadıyla hazırlanan bu çalışma, iş sağlığı ve güvenliğinin ve İHA'ların tarihsel gelişimini ve diğer kullanım alanlarını da içermektedir. Ayrıca İHA'ların inşaat ve madencilik alanlarında nasıl daha iyi kullanılabileceği konusunda da bir fikir oluşturması sağlamıştır. Bunun yanında İSG kapsamında kullanımında İHA'lar da geliştirilmesi gereken hususlardan bahsedilmiştir. Örneklem olarak seçilen iki firmada kullanım alanlarına yer verilmiştir. Bu iki firmadan birisinin inşaat diğerinin maden seçilmesinin en önemli sebebi ölümlü, yaralamalı ve uzuv kayıplı kazaların en yoğun olduğu iş kollarından olmasından kaynaklıdır. Seçilen firmalar kurumsal olması yönünde dikkat edilmiş olup kurumsal olmayan firmalarda kullanımının zorluklarından da bahsedilmiştir. İHA'ların maliyetlerinin azaltılması, rüzgâr nem vs. hava tahditlerinin azaltılması, İSG kapsamında İHA kullanımı ile ilgili mevzuatın hazırlanması, yetişmiş İHA pilotu sayısının artması, çalışanların İHA ile İSG'nin yapılabilirliğine alışması, pil ömürlerinin uzatılabilmesi, çoklu kullanılabilirlik, sensör ve yazılımın artırılması ile İHA'ların her alanda kullanılabilirliğinin artacağı değerlendirilmektedir.
Özet (Çeviri)
Occupational health and safety is one of the indispensable factors in the workplace. This issue is among the invisible costs of the working area, and in fact, it is among the most important costs. In this study, how occupational health and safety can be provided with technological developments and its use in the construction and mining sector are mentioned. The use of unmanned aerial vehicles in construction and mining areas has provided great benefits. Taking real-time snapshots and being able to do some work without going out to the field and without being exposed to any accident can be considered among the most important benefits. It has provided the opportunity to reveal, identify and reduce risks that may occur in construction and mining, to collect correct data in risky areas and to evaluate these data. This study, which was prepared in order to understand how UAVs can be used better in construction and mining areas, also includes the historical development and other areas of the usage of occupational health and safety and UAVs. It also provided an idea about how UAVs can be used better in construction and mining areas. In addition, the issues that need to be developed in the use of UAVs within the scope of OHS were mentioned. Areas of usage in two companies selected as samples are mentioned. The most important reason why one of these two companies was chosen as construction and the other as a mine is because it is one of the business lines where fatal, injury and limb loss accidents are the mostly occur. It was paid attention to the fact that the selected companies were institutional, and the difficulties of using them in non-institutional companies were also mentioned. It was considered that reducing the costs of UAVs, reducing air threats as wind, humidity, etc., preparation of legislation on the use of UAVs within the scope of OHS, increasing the number of trained UAV pilots, familiarization of employees with the feasibility of UAV and OHS, extending battery life, multiple availability, with the increase of sensors and software, the usability of UAVs in all areas will increase.