Vergilerin ekonomik etkisi: Türkiye örneği
Economic effect of taxes: The case of Turkey
  1. Tez No: 749104
  2. Yazar: İSMAİL DEMİRTAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FATİH YÜCEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Vergi, Dolaylı ve Dolaysız Vergiler, Büyüme, Tax, Indirect and Direct Taxes, Growth
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Vergi, devletlerin kamu gücüne dayanarak cebri bir şekilde tahsil ettikleri en önemli maliye politikası araçlarındandır. Kamunun finansman ihtiyacının çok büyük bir bölümü vergiler aracılığıyla yerine getirilir. Bu ihtiyaç yerine getirilirken makro ekonomik anlamda çeşitli problemler ile karşılaşılabilmektedir. Vergilerin sınıflandırılmasında kullanılan en önemli araç verginin yansıtılıp yansıtılamadığıdır. Yansıtılabilen vergiler dolaylı vergiler iken yansıtılamayan vergiler dolaysız vergiler olarak adlandırılmaktadır. Gayri safi yurt içi hasılanın (GSYİH) zaman içerisinde sürekli olarak artış göstermesine ekonomik büyüme denir. Ülkelerin makro ekonomik hedeflerinden en önemlisi ekonomik büyümeyi sağlayarak müreffeh bir toplum hayatını oluşturmaktır. Ekonomik büyümenin gerçekleştirilmesinde birçok değişken bulunmaktadır. Vergilerde büyümeyi etkileyen değişkenlerden biridir. Bu çalışmada vergilendirme ile ekonomik büyüme ilişkisi ele alınmıştır. 4T olarak adlandırılan vergilendirme süreci tarh, tebliğ, tahakkuk ve tahsil olarak sıralanmaktadır. Vergilendirmenin son aşaması olan tahsil, mükelleflerden elde edilen vergi gelirlerinin toplamını vermektedir. Dolaylı ve dolaysız vergi gelirlerinin toplamı ile ekonomik büyüme ilişkisi veriler ışığında değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Tax is the one of the most important fiscal policy tools of the states that is exacted by force based on public power. A very large portion of public financial need is met through the taxes. Various problems at macro economic level may be encountered while fulfilling this need. The most important tool in the classification of taxes is whether the tax is reflected or not. While reflectable taxes are called indirect taxes, non-reflective taxes are called direct taxes. The continuous increase in gross domestic product (GDP) over time is called economic growth. The most important macro economic goal of the countries is to create a prosperous social life by providing economic growth. There are many parameters in realizing economic growth. Taxes are also one of the parameters affecting growth. In this study, the relationship between taxation and economic growth is discussed. The taxation process, which is called 4T, is listed as imposition, notification, accrual and collection. Collection, which is the last stage of taxation, gives the total of tax revenues obtained from taxpayers. The relationship between the sum of direct and indirect tax revenues and economic growth has been evaluated in the light of the data.