Cinsel istismarın gizli formu ensestin multidisipliner analizi ve medikolegal yaklaşım
Multidisciplinary analysis and medicolegal approach of the hidden form of sexual abuse, the incest
- Tez No: 749185
- Danışmanlar: PROF. DR. HALİS DOKGÖZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
- Anahtar Kelimeler: Cinsel Saldırı, Cinsel İstismar, Ensest, Medikolegal Değerlendirme, Multidisipliner Yaklaşım, Sexual Assault, Sexual Abuse, Incest, Medicolegal Evaluation, Multidisciplinary Approach
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Adli Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 145
Özet
Çalışmamızda; cinsel saldırı iddiasıyla Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Adli Tıp Anabilim Dalı'na başvuran ve adına adli rapor düzenlenmiş olgulardan ensest türü cinsel istismara uğrayan mağdur ile şüpheli ve tanık ifadeleri, muayene ve konsültasyon bulguları, laboratuvar sonuçları ile diğer tıbbi belgeleri incelenerek ensestin kapsamı, sıklığı, verilerin ülkemiz ve dünyadaki benzer çalışmalar ile karşılaştırılması ve ensest vakalarına multidisipliner yaklaşımın önemi hakkında farkındalık oluşturmak amaçlanmıştır. Cinsel saldırı iddiası ile adli makamlar tarafından 01.01.2010 ve 31.12.2020 tarihleri arasında 11 yıllık süreçte Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Adli Tıp Polikliniği'ne gönderilen kendisinden ve/veya temsilcisinden aydınlatılmış onamları alındıktan sonra kolposkop eşliğinde genital muayenesi yapılan, adına adli rapor düzenlenmiş, ilgili bölümlere konsülte edilmiş tüm mağdur ve saldırgan dosyalarından kan bağı aranmaksızın ensest olarak değerlendirdiğimiz 288 olgu retrospektif olarak incelenmiştir. Çalışmamız sonucunda; 245 kadın, 43 erkek mağdur olmak üzere toplam 288 olgunun yaş ortalaması 13,46±7,39'dır. Mağdurun zeka geriliği, düşük eğitim seviyesi, parçalanmış aile yapısında yaşama, saldırganın yakınlığı, saldırganla birlikte yaşama, eski cinsel istismar öyküsü olma, düşük sosyoekonomik düzey çalışmamızda ensest açısından riski artıran faktörler olarak değerlendirilmiştir. Ensestin uzun süreler bildirimi yapılmadan devam ettiği, büyük kısmında şiddetin eşlik ettiği, genellikle iç mekanda sıklıkla da mağdur ve saldırganın evinde gerçekleştiği görülmüştür. Vajinal ve anal penetrasyon en fazla iddia edilen istismar türüleridir. Ensest sonrası mağdurların %73,5'inde DSM-IV ve V tanı kriterlerini karşılayan psikopatoloji gelişmiş olup en sık görülenleri TSSB ve MDB'dir. Ensest sonrası 28 mağdurun intiharı düşündüğü ve/veya girişiminde bulunduğu belirlenmiştir. Saldırganların %47,2'sinin mağdurun 1. ve 2. derece yakını olup en sık babası, erkek kardeşi ve üvey babası olduğu görülmüştür. Diğer akrabaları ve güven duyduğu kişilerden ise en sık kuzeni olduğu saptanmıştır. Saldırganların yaş ortalamaları 29,8±13,32 olup düşük eğitim ve sosyoekonomik düzeye sahip, evli erkekler olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In our study; among the cases who applied to Mersin University Forensic Medicine Department with the allegation of sexual assault and for whom a forensic report was drawn up, the victim, suspect and witness statements, examination and consultation findings, laboratory results and other medical documents were examined. It is aimed to raise awareness about the scope and frequency of incest, comparison of data with similar studies in our country and the world, and the importance of a multidisciplinary approach to incest cases.Between 01.01.2010 and 31.12.2020, 288 incest cases, regardless of blood relation, who were sent with the allegation of sexual assault, whose genital examination was performed with colposcope after obtaining informed consent, forensic report was prepared, and who were consulted to the relevant departments, were evaluated retrospectively. As a result of our study; the mean age of 288 cases, 245 female and 43 male victims, was 13.46±7.39. The victim's mental retardation, low education level, living in a broken family structure, closeness of the perpetrators, living with the perpetrators, previous history of sexual abuse, and low socioeconomic status were evaluated as factors that increase the risk for incest in our study. It was observed that incest continued for a long time without any report, was accompanied by violence in most cases, and took place indoors, often in the home of the victim and the perpetrator. Vaginal and anal penetration are the most alleged types of abuse. Psychopathology meeting DSM-IV / V diagnostic criteria developed in 73.5% of the victims, and PTSD and MDD are the most common ones. It was determined that 28 victims thought and/or attempted suicide after incest. It was observed that 47.2% of the perpetrators were 1st and 2nd degree relatives of the victim and the most common being father, brother and stepfather. Other relatives and trusted people most commonly were found to be cousins. The mean age of the perpetrators was 29.8±13.32, and it was determined that they were married men with low education and socioeconomic status.