Aynı ısıl işlem ile standardize edilmiş farklı kesitli Nİ-Tİ döner eğelerinin kanal şekillendirmelerinin mikro bilgisayarlı tomografi ile değerlendirilmesi
Evaluation of canal shaping of Nİ-Tİ rotary files with different sections standardized with the same HEAT treatment by micro computed tomography
- Tez No: 749192
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HALİT ALADAĞ
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Apikal Transportasyon Kanal Merkezleme Yeteneği, Mikro Bilgisayarlı Tomografi, Apical Transport, Channel Centering Capability, Micro Computed Tomography
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Endodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı aynı ısıl işlem ile üretilen farklı kesit ve tasarıma sahip Ni-Ti döner eğelerinin kök kanalını şekillendirme yeteneklerini apikal trasportasyon ve kanal merkezlemeleri değerlendirilerek incelenmesidir. Materyal ve Metot: Bu çalışmada aynı ısıl işlem ile üretilen AF Blue Rotary ve AF S-One eğesi kullanılmıştır. Çalışma için Vetucci tip IV kanal konfigürasyonuna sahip kanal eğimi dahil etme kriterlerine uyan ve meziobukkal ve meziolingual kanal eğimi Schneider yöntemine göre şiddetli (25°-35°) eğrilik sınıfında yer alan ve Pruett ve ark. yöntemine göre eğrilik yarıçapı 5-6 mm arası kök kanal konfigürasyonu Vetucci tip IV olan 10 diş seçilerek çalışmamızda kullanılacak toplam 20 kanal elde edilmiştir. Dişler şekillendirilmeden önce mikrobilgisayarlı tomografi ile taranmış ve rastgele 2 gruba ayrılmıştır. (n=10) Geleneksel kavite dizaynı ile giriş kavitesi açılan dişlerin meziobukkal ve meziolingual kanallarında ISO #10 K-tipi el eğesi ile çalışma boyu belirlenmiştir. AF Blue S-One eğesi ve AF Blue Rotary eğesi kullanılan çalışma gruplarında kanallar #10 K-tipi el eğesi ile apikal patensi kontrol edildikten sonra Glide path eğesi (16.02) kullanılarak giriş yolu oluşturulmuştur. Giriş yolu oluşturulduktan sonra eğeler Fanta Endomotorun belirlenen modunda kullanıldı. Her 3 gagalamadan sonra eğe dentin debrisinden temizlenmiş ve kanallar 2ml NaOCl ile irrigasyon yapılmıştır. Kök kanalları şekillendirme öncesi ve sonrası mikro-BT ile tarandı ve apikal foramenden 1, 2, 3, 5 ve 7 mm'lik aksiyal kesitler ile apikal transportasyon ve merkezleme yeteneğindeki değişiklikler değerlendirildi. Kullanılan eğelerin tasarım özellikleri dijital mikroskop kullanılarak incelenmiştir. Bulgular: Çalışmamızın sonuçlarına göre AF Blue S-One grubu AF Blue Rotary grubuna göre meziodistal yönde 7 mm'de daha iyi merkezleme yeteneği göstermiştir. Çıkarılan dentin miktarına ait anlamlı bir fark gözlenmemiştir. Sonuç: Çalışmamızın sonuçlarına AF Blue S-One daha iyi kanal merkezleme yeteneği göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to examine the root canal shaping capabilities of Ni-Ti rotary files with different cross-sections and designs produced by the same heat treatment by evaluating apical trasportation and canal centering. Material and method: In this study, AF Blue Rotary and AF S-One files produced with the same heat treatment were used. For the study, canal slope with Vetucci type IV canal configuration met the inclusion criteria, and the mesiobuccal and mesiolingual canal slope was classified as severe (25°-35°) curvature according to the Schneider method, and Pruett et al. According to the method, 10 teeth with root canal configuration Vetucci type IV with a radius of curvature of 5 mm were selected, and a total of 20 canals to be used for our study were obtained. Before the teeth were formed, they were scanned with microcomputed tomography and randomly divided into 2 groups. (n=10) Working length was determined with ISO #10 K-type hand file in the mesiobuccal and mesiolingual canals of teeth whose access cavity was opened with traditional cavity design. In the study groups using AF Blue S-One file and AF Blue Rotary file, the apical patency of the canals was checked with a #10 K-type hand file, and the access path was created using a Glide path file (16.02). After establishing the access tract, files were used in the specified mode of the Fanta Endomotor. After every 3 pecking, the file was cleaned of dentinal debris and the canals were irrigated with 2ml NaOCl. Root canals were scanned with micro-CT before and after shaping, and changes in apical transport and centering ability were evaluated with axial sections of 1, 2, 3, 5 and 7 mm from the apical foramen. The design features of the used files were examined using a digital microscope. Results: According to the results of our study, the AF Blue S-One group showed better centering ability at 7 mm in the mesiodistal direction compared to the AF Blue Rotary group. No significant difference was observed in the amount of dentin removed. Conclusion: The results of our study AF Blue S-One showed better channel centering ability.