Örgüt kültürünün işgören performansına etkisinde örgütsel dedikodunun aracı rolünü belirlemeye yönelik bir araştırma
A research on the mediating role of organizational gossip in the effect of organizational culture on employee performance
  1. Tez No: 749228
  2. Yazar: ELİF KOÇAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE CİNGÖZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kültür, Örgüt Kültürü, Çalışan Performansı, Örgütsel Dedikodu, Culture, Organizational Culture, Employee Performance, Organizational Gossip
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 139
Özet
Örgüt kültürü kavramı, örgütsel davranış disiplini altındaki çalışma alanlarından biridir. Örgüt kültürü, örgütü bir bütün halinde tutan paylaşılan ideolojiler, varsayımlar, inançlar, tutumlar ve normlardır. Örgüt kültürünün yansıması olarak görülen, işletme içindeki davranışlardan bazıları çalışan performansı ve örgütsel dedikodudur. Performans, kişinin önceden belirlenmiş kurallar dâhilinde kişisel çaba ve davranışlarla örgütün hedef ve amaçlarına katkıda bulunacak sonuçlar elde etmesidir. Örgütlerde resmi iletişim kanallarına alternatif olarak gelişen örgütsel dedikodu ise örgüt içinde birkaç kişi arasında gerçekleşen, ortamda o an bulunmayan kişiler hakkındaki gayri resmi ve değerlendirici konuşmalardır. Bu kapsamda tez çalışmasının temel amacı örgüt kültürü, çalışan performansı ve örgütsel dedikodu kavramlarını teorik olarak açıklayarak, örgüt kültürünün çalışan performansı üzerindeki etkisini tespit etmede örgütsel dedikodunun aracı rolünü incelemektir. Bu amaçlara ulaşabilmek için bankacılık sektöründe çalışan 151 işgören üzerinde anket çalışması yapılmıştır. Yapılan analizler sonucunda, örgüt kültürünün ve boyutlarının çalışan performansı ve boyutlarını pozitif yönde etkilediği, değişkenler arasında pozitif ve anlamlı ilişkiler olduğu ve örgüt kültürünün çalışan performansı ile ilişkisinde örgütsel dedikodunun aracı değişken rolüne sahip olduğu tespit edilmiştir. Çalışmada çalışan performansını artırmak ve örgütsel dedikodunun olumsuz etkilerini azaltmak isteyen işletme yöneticilerine ve bu konuda çalışma yapmak isteyen araştırmacılara yönelik bir takım önerilerde bulunulmuş ve çalışmanın bazı kısıtları olduğu belirtilmiştir.
Özet (Çeviri)
The concept of organizational culture is one of the fields of study under the discipline of organizational behavior. Some of the behaviors within the enterprise, which are seen as a reflection of the organizational culture, are employee performance and organizational gossip. Performance is the achievement of results that will contribute to the goals and objectives of the organization through personal efforts and behaviors within the predetermined rules. Organizational gossip, which develops as an alternative to official communication channels in organizations, is informal and evaluative conversations between several people within the organization about people who are not present in the environment at that moment. In this context, the main objective of this thesis is to explain the concept of organizational culture, employee performance and organizational gossip and to mediating role of organizational gossip in the effect of organizational culture on employee performance. In order to achieve these objectives, surveys were conducted on 151 employees working in the banking sector. As a result of the analyzes, it has been determined that organizational culture and its dimensions positively affect employee performance and organizational gossip behavior also organizational gossip has an effect as a mediating variable in the relationship between organizational culture and employee performance were found out. Some recommendations were made for managers who want to decrease organizational gossip and researchers who will study on this domain in the future. Also, it was expressed that study had some limitations.