Türkiye'de eğitim gören Suriyeli öğrencilerin entegrasyon bağlamında analizi: Konya örneği
Analysis of Syrian students studying in Turkey in the context of integration: The case of Konya
- Tez No: 749227
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN HÜSEYİN TEKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Sosyoloji, Education and Training, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Eğitim, Entegrasyon, Geçici Koruma, Göç, Suriye, Suriyeli Öğrenci, Uyum, Concord, Education, Integration, Migration, Syrian, Syrian Student, Temporary Protection
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Polis Akademisi
- Enstitü: Güvenlik Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Suç Araştırmaları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 136
Özet
Bu çalışma, Türkiye'de eğitim gören Suriyeli öğrencilerin görüşleri ile eğitim ve entegrasyon arasında anlamlı bir ilişki kurmayı amaçlamıştır. Bu araştırmada nitel araştırma yöntemlerinden olgu bilim ve durum çalışması deseni kullanılmıştır. 5 Nisan-5Aralık 2021 tarihleri arasında gerçekleşen araştırmanın çalışma grubunu, Konya ilinde ortaokul, lise, üniversite öğrenciliğine devam eden 30 katılımcı oluşturmaktadır. Araştırma verileri yarı yapılandırılmış görüşme formları, derinlemesine mülakat ve gözlem yöntemleri kullanılarak toplanmıştır. Araştırmada elde edilen sonuçlara göre; Suriyeli öğrencilerin dil öğrenimi ve okullaşma ile Türk toplumuna büyük oranda uyum sağladıkları tespit edilmiştir. Entegrasyon için Suriyelilerin Türk toplumuna uyumu kadar, Türk toplumunun da benzer oranda Suriye toplumuna uyum sağlaması gerektiği sonucu çıkarılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aimed to establish a meaningful relationship between the views of Syrian students studying in Turkey and education and integration. In this study, phenomenology, and case study design, which is one of the qualitative research methods, were used. The study group of the research, which took place between April 5 and December 5, 2021, consists of 30 participants who continue their secondary, high school, and university education in Konya. Research data were collected using semi-structured interview forms, in-depth interviews, and observation methods. According to the results obtained in the research; it has been determined that Syrian students adapt to Turkish society to a large through language learning and schooling. It has been concluded that for integration, the Turkish society must adapt to the Syrian society at a similar rate as the Syrians adapt to the Turkish society.