Türkiye'de hayat bilgisi dersi ile ilgili yapılmış çalışmaların içerik analizi
Content analysis of studies on life sciences lesson in Turkey
- Tez No: 749237
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜLNUR CANDAN HAMURCU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: doktora tezi, hayat bilgisi, içerik analizi, makale, yüksek lisans tezi, doctoral thesis, life studies, content analysis, article, master's thesis
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 149
Özet
Bu çalışmanın amacı Türkiye'de Hayat Bilgisi dersiyle ilgili yapılmış çalışmaların incelenerek, bu dersle ile ilgili güncel durumu ortaya koymaktır. Çalışma kapsamına online tarama yapılarak ulaşılan 248 lisansüstü tez ve 335 makaleden ölçütlere uyan, Hayat Bilgisi dersi ile ilgili yapılmış 197 adet lisansüstü tez ve 178 makale, toplamda 375 çalışma alınmıştır. Kategoriler dahilinde değerlendirmeye alınan lisansüstü tezlere YÖK Ulusal Tez Merkezi veri tabanından, makalelere ise Dergi Park'ta ilgili dergilerden ulaşılmıştır. Çalışmaları değerlendirmek için tez/makale inceleme formu kullanılmıştır. Araştırmada doküman analizi tekniği kullanılmış olup, çalışmalar içerik analizi yöntemi ile çözümlenmiştir. İncelenen her bir çalışma Ç1, Ç2, …, Ç375 şeklinde kodlanmıştır. Çalışmalar amaç, gerekçe, yöntem, veri toplama araçları, güvenirlik ve geçerliği sağlamaya yönelik önlemler, sonuçlar ve öneriler başlıkları altında kategorilere ayrıştırılmıştır. Sonuç olarak çalışmaların amaç kategorisine göre en çok değerlendiricilerin çeşitli değişkenler açısından Hayat Bilgisi dersine yönelik görüşlerinin alındığı; sonuç kategorisinde ise“Araştırmacılara göre çeşitli yaklaşım, strateji, yöntem ve tekniklerin Hayat Bilgisi dersinde kullanımı öğrencileri çeşitli yönlerden (akademik, tutum, beceri ve değer) etkilediği”ifadenin en çok sayıda olduğu görülmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the studies on the Life Studies course in Turkey and to reveal the current situation about this course. A total of 375 studies, including 197 graduate theses and 178 articles on the Life Sciences course, were included in the scope of the study, out of 248 postgraduate theses and 335 articles, which were reached by online scanning. The postgraduate theses, which were evaluated within the categories, were accessed from the YÖK National Thesis Center database, and the articles were accessed from the relevant journals in Dergi Park. Thesis/article review form was used to evaluate the studies. Document analysis technique was used in the research, and the studies were analyzed by content analysis method. Each study examined was coded as Ç1, Ç2, …, Ç375. The studies were divided into categories under the headings of purpose, justification, method, data collection tools, measures to ensure reliability and validity, results and recommendations. As a result, according to the purpose category of the studies, the opinions of the evaluators on the Life Studies course in terms of various variables were obtained the most; In the result category, it is seen that the expression“According to the researchers, the use of various approaches, strategies, methods and techniques in the Life Studies course affects students in various aspects (academic, attitude, skill and value)”is seen to be the most common.