Yanık ünitesinde tedavi edilen hastaların yanığa özel ağrı-anksiyete düzeyinin incelenmesi
Investigation of burn-specific pain-anxiety level of patients treated in the burn unit
- Tez No: 749246
- Danışmanlar: PROF. DR. NERİMAN AKANSEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Yanık Ağrısı, Anksiyete, Yanık Ünitesi, Burn Pain, Anxiety, Burn Unit
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 58
Özet
Bu araştırma, Bursa Şehir Hastanesi Yanık Ünitesi'nde tedavi gören hastalarda yanığa bağlı ağrı- anksiyete düzeyinin belirlenmesi amacıyla planlanmış tanımlayıcı ve kesitsel bir çalışma olarak yapıldı. Araştırma, Bursa Şehir Hastanesi Yanık Ünitesi'nde Şubat 2022- Haziran 2022 tarihleri arasında yürütüldü. Çalışmaya Bursa Şehir Hastanesi Yanık Ünitesi'nde tedavisi devam eden araştırmaya katılmaya gönüllü olan, 18 yaş ve üzeri olan, iletişim kurulabilen, Türkçe konuşabilen ve anlayabilen, psikiyatrik bir tanısı olmayan hastalar ile %90 güvenilirlik %5 hata payı ile 154 hasta dahil edildi. Hastalara ilişkin bilgiler, hasta tanıtım formu ve Yanığa Özel Ağrı ve Anksiyete Ölçeği (YÖAAÖ) kullanılarak yüz yüze görüşme yöntemiyle toplandı. Araştırma kapsamında toplanan veriler IBM SPSS 24 programı ile analiz edildi. Araştırmada tanımlayıcı veriler sayı, yüzde, ortalama, standart sapma olarak verildi. Yanığa özel ağrı anksiyete ölçeğine (YÖAAÖ) puanlarının dağılımı normallik analizi ile değerlendirildi. Çarpıklık ve basıklık katsayıları doğrultusunda (±1,5) verilerin normal dağıldığı görüldü ve parametrik testler kullanıldı. Değişkenler arasındaki ilişkilerin incelenmesinde bağımsız örneklem t-testi, tek yönlü varyans analizi, korelasyon (Pearson korelasyon) kullanıldı. İleri analizde Bonferroni Post-hoc testi ile uygulandı. Çalışmanın sonucuna göre, yanık ünitesinde kalma süresi ve total vücut yanık yüzeyinin, YÖAA ile pozitif ve anlamlı korelasyonlar gösterdiği bulundu, sırasıyla r = ,250, ,313, p < ,05. Buna göre yanık ünitesinde kalma süresi ve total vücut yanık yüzeyi arttıkça yanığa özel ağrı ve anksiyetenin de arttığı bulundu. YÖAA'nın yanık derecesine göre anlamlı farklılıklar gösterdiği bulundu t = 2,787, p < ,05. Buna göre ikinci + üçüncü veya üçüncü derece yanıkları olan hastaların YÖAA seviyesi birinci + ikinci veya ikinci derece yanıkları olan hastalara kıyasla daha yüksek olduğu bulundu. Hastaların yanığa özel ağrı anksiyete ölçeğinden aldıkları toplam puanın ortalama değeri 42,41±16,76 olduğu bulundu.
Özet (Çeviri)
Investigation of Burn-Specific Pain-Anxiety Level of Patients Treated in the Burn Unit This study was conducted as a descriptive and cross-sectional study planned to determine the level of pain-anxiety related to burns in patients treated at the Burns Unit of Bursa City Hospital. The research was carried out in Bursa City Hospital Burns Unit between February 2022 and June 2022. Patients who were 18 years of age and older, who could communicate, who could speak and understand Turkish, who did not have a psychiatric diagnosis, and 154 patients with a 90% reliability and 5% margin of error, were included in the study. Information about the patients was collected by face-to-face interview method using the patient identification form and the Burn-Specific Pain and Anxiety Scale (PAAS). The data collected within the scope of the research were analyzed with the IBM SPSS 24 program. Descriptive data in the study were given as number, percentage, mean, and standard deviation. The distribution of scores on the burn-specific pain anxiety scale (BSAAS) was evaluated with normality analysis. According to the skewness and kurtosis coefficients (±1.5), the data were found to be normally distributed and parametric tests were used. Independent sample t-test, one-way analysis of variance, and correlation (Pearson's correlation) were used to examine the relationships between variables. In further analysis, Bonferroni Post-hoc test was used. According to the results of the study, it was found that the duration of stay in the burn unit and the total body burn surface showed positive and significant correlations with BAA, respectively, r = .250, .313, p < .05. Accordingly, it was found that as the duration of stay in the burn unit and total body burn surface increased, burn-specific pain and anxiety also increased. It was found that AAW showed significant differences according to the degree of burn, t = 2.787, p < .05. Accordingly, it was found that patients with second + third or third degree burns had higher BCAA levels compared to patients with first + second or second degree burns. The mean value of the total score of the patients from the burn-specific pain anxiety scale was found to be 42.41±16.76.