Sosyal bilgiler öğretmenlerinin uzaktan eğitime ilişkin görüş ve uygulamaları
Perceptions and applications of social science teachers on distance education
  1. Tez No: 749253
  2. Yazar: OĞUZHAN POLAT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: eğitim, uzaktan eğitim, sosyal bilgiler öğretmenleri, covid-19, sosyal bilgiler eğitimi, education, distance education, social studies teachers, covid-19, social studies education
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 205
Özet
Bu çalışma Covid-19 Salgını sürecinde sosyal bilgiler öğretmenlerinin uzaktan eğitime yönelik görüş ve uygulamalarını tespit etmek amacıyla yapılmıştır. Belirtilen amaç kapsamında oluşturulan ana problemin yanında dört alt problem incelenmiştir. Tarama modelinin kullanıldığı bu araştırmada, katılımcılar uygunluk örneklemi yöntemi ile belirlenmiştir. 2020-2021 eğitim öğretim yılında Türkiye genelinde Millî Eğitim Bakanlığında görev yapan toplam 386 sosyal bilgiler öğretmeni ile gerçekleştirilen çalışmada veri toplama aracı olarak araştırmacı tarafından geliştirilen anket formu kullanılmıştır. Anket formunun oluşturulma sürecinde geçerlik ve güvenirliğin sağlanabilmesi için uzman görüşünden yararlanılmış ve pilot çalışma gerçekleştirilmiştir. Verinin analizi SPSS 22.0 bilgisayar yazılımında betimsel ve ki-kare testleri ve içerik analizi yapılmıştır. Araştırma sonucunda Türkiye'nin uzaktan eğitim altyapısının kırsal kesimlerde zayıf olduğu, uzaktan eğitim araç gereçlerine sosyal bilgiler öğretmenlerinin büyük oranda sahip olduğu ancak, öğrencilerin hazırbulunuşluk seviyesinin yeterli olmadığı görülmüştür. EBA ve ZOOM'un eğitimin kalitesini arttırdığı ancak öğrencilerin yüz yüze eğitimde daha aktif olduğu, uzaktan eğitimde derse ilgilerinin az olduğu tespit edilmiştir. Uzaktan eğitimde öğretmen merkezli bir eğitim verildiği ve materyallerin de yüz yüze eğitime oranla daha az kullanıldığı belirtilmiştir. Ayrıca, ölçme faaliyetlerinin uzaktan eğitimde daha zor olduğu görülmüştür ve işbirlikli öğrenme, grup çalışması gibi tekniklerden ziyade anlatım yöntemi gibi geleneksel yöntemlerin sıklıkla kullanıldığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to identify the views and applications of social studies teachers for distance education during the Covid-19 Pandemic. For this, four sub-problems were examined besides the main problem. In this study, the survey model was used and the participants were determined through the convenience sampling method. The questionnaire was developed by the researcher and applied to 386 social studies teachers working for the Ministry of National Education of Turkey in the 2020-2021 academic years. For validity and reliability, expert opinion was utilized and a pilot study was conducted. Descriptive and chi-square tests and content analysis were performed in SPSS 22.0 computer software for the data analysis. The results showed that Turkey's rural distance education infrastructure is weak, most of the distance education tools are owned by the teachers, but the readiness level is not sufficient. EBA and ZOOM improve the quality of education, but students are more active in face-to-face classes and interest in distance learning is lower. The teachers carry out a more teacher-centered pedagogy during the distance education and use fewer learning materials compared to face-to-face education. Also, assessment is more challenging in distance education and the teachers use traditional methods such as lecturing frequently rather than methods such as cooperative learning and group work.