İlkokul müzik ders kitaplarının 2018 yılı öğretim programında yer alan değerler bakımından incelenmesi
Primary school music textbooksincluded in 2018 curriculum investigation in terms of values
- Tez No: 749310
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ELVAN KARAKOÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Müzik, Education and Training, Music
- Anahtar Kelimeler: Öğretim Programı, Müzik Eğitimi, Müzik Dersi, İlkokul, Değerler
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Bu araştırmanın amacı, ilkokul müzik ders kitaplarını, 2018 yılı öğretim programında yer alan değerler bakımından incelemektir. 2018 yılında yenilenen müzik dersi öğretim programında yer alan 'adalet, dostluk, dürüstlük, öz denetim, sabır, saygı, sevgi, sorumluluk, vatanseverlik, yardımseverlik' gibi on değerin, müzik ders kitapları içerisinde, kaç adet şarkı, okuma metni ve etkinlikle işlendiği hakkında durum tespiti yapmaktır. Araştırma nitel araştırma yöntemlerinden durum çalışması desenindedir. Doküman analizi yolu ile veriler elde edilmiş, verilerin analizinde ise betimsel ve içerik analizi yöntemi kullanılmıştır. MEB tarafından 2018 yılında yenilenerek tekrar kullanılmaya başlanılan İlkokul müzik ders kitaplarını, değerler bakımından, hangi okuma metni, şarkı ve etkinlikler yoluyla öğrencilere aktarılmaya çalışıldığı ve öğretim programında yer alan değerlerin kitapta kullanılma durumu alt başlıklar halinde incelenmiştir. Öncelikle tüm sınıf seviyelerinin, genel toplam verileri tablolaştırılmış ve sayısal olarak verilmiştir. Her sınıf seviyesinde değerler, ayrı ayrı incelenerek, farklı türlerdeki öğretim materyallerine ilişkin örneklerle açıklanmıştır. Araştırmanın sonucunda; 2018 öğretim programında yer alan 10 değerin (adalet, sorumluluk, dürüstlük, dostluk, sevgi, vatanseverlik, sabır, özdenetim, sorumluluk, yardımseverlik) ilkokul müzik kitabı içerisinde 26 adet okuma metni, 67 adet şarkı ve 33 adet etkinlik gibi üç farklı öğretim materyalleri ile öğrencilere kazandırılmaya çalışıldığı tespit edilmiştir. Tüm sınıf kademeleri toplamında 126 tane olan bu öğretim materyalleri, müzik ders kitapları içerisinde değerleri işleme bağlamında incelendiğinde; 'sevgi' değerinin 20 adet sayı ile ilk sırada, 6 adet sayı ile 'adalet' değerinin ise en alt sırada olduğu tespit edilmiştir. Sonuçlara ilişkin önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to examine primary school music textbooks in terms of the values included in the 2018 curriculum. About how many songs, reading texts and activities are used in music textbooks on ten values such as 'justice, friendship, honesty, self-control, patience, respect, love, responsibility, patriotism, helpfulness' in the music lesson curriculum renewed in 2018. is to assess the situation. In the research, document analysis, one of the qualitative research methods, and descriptive and content analysis methods were used in the analysis of the data. The primary school music textbooks, which were renewed and started to be used again in 2018 by the Ministry of National Education, were examined in terms of values, through which reading texts, songs and activities, and the use of the values in the curriculum in the book were examined under sub-titles. First of all, the grand total data of all grade levels were tabulated and given numerically. Values at each grade level were examined separately and explained with examples of different types of teaching materials. As a result of the research; The 10 values (justice, responsibility, honesty, friendship, love, patriotism, patience, self-control, responsibility, helpfulness) included in the 2018 curriculum are presented in the primary school music book with three different teaching materials such as 26 reading texts, 67 songs and 33 activities. It has been determined that students are trying to gain. When these teaching materials, which are 126 in total, are examined in the context of processing values; The value of 'love' is in the first place with 20 numbers, while the value that is processed the least is; It has been determined that a total of 6 numbers have the value of 'justice'. Suggestions were made regarding the results.