Kadına yönelik yakın partner/eş şiddeti ile duygusal yeme ve beden algısı ilişkisinin incelenmesi
Research of relationship between intimate partner/spousal violence against women and emotional eating and body image
- Tez No: 749341
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ZEYNEP BELMA GÖLGE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
- Anahtar Kelimeler: Kadına Yönelik Şiddet, Duygusal Yeme, Beden Algısı, Yakın Partner Şiddeti, Beden Memnuniyetsizliği, Violence Against Women, Emotional Eating, Body Image, Intimate Partner Violence, Body Dissatisfaction
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
- Enstitü: Adli Tıp ve Adli Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyal Bilimler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
Bu çalışma, yakın partner ilişkilerinde şiddete maruz kalma durumunun, duygusal yeme ve beden algısı üzerindeki etkisinin incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın örneklemini 18-62 yaş aralığında romantik ilişkisi olan ve/veya geçmişinde romantik ilişki yaşamış 401 kadın oluşturmaktadır. Rastgele örneklem türünden yararlanılarak Türkiye'nin çeşitli illerinden çevrimiçi olarak katılımcılara ulaşılmıştır. Veri toplama sürecinde katılımcılardan onam alınarak Demografik Bilgi Formu, Kadına Yönelik Şiddet Ölçeği, Türkçe Duygusal Yeme Ölçeği, Beden Algısı Ölçeği kullanılmıştır. Elde edilen verilerin analiz edilmesi için SPSS paket programı kullanılmıştır. Yakın partner ilişkilerinde fiziksel, sözel, psikolojik, cinsel, ekonomik ve toplam şiddet puanları ile, gerginlik durumlarında yeme, olumsuz duygularla başa çıkmak için yeme, kendini kontrol edebilme, uyaran karşısında kontrol ve toplam duygusal yeme puanları arasında pozitif yönlü anlamlı bir ilişki saptanarak hipotez desteklenmiştir. Yakın partner ilişkilerinde, fiziksel, sözel, psikolojik, cinsel ve toplam şiddet puanları ile olumlu beden algısı puanları arasında negatif yönlü anlamlı bir ilişki saptanarak araştırmanın diğer hipotezi de desteklenmiştir. Ayrıca yapılan regresyon analizleri neticesinde yakın partner/eş şiddetine maruz kalmanın duygusal yeme ve olumsuz beden algısında yordayıcı olduğu tespit edilmiştir. Yakın partner şiddetinin ve beden algısının yaşa, beden kitle indeksine katılımcının ve partnerinin eğitim düzeylerine göre farklılaştığı tespit edilmiştir. Yakın partner/eş şiddeti ile yaş ve beden kitle indeksi arasında pozitif yönlü ve yakın partner/eş şiddeti ile katılımcının ve partnerinin eğitim seviyeleri arasında negatif yönlü korelasyon olduğu saptanmıştır. Çalışmada, olumlu beden algısı ile yaş ve beden kitle indeksi arasında negatif yönlü korelasyon ve olumlu beden algısı ile katılımcının ve partnerinin eğitim düzeyleri arasında pozitif yönlü korelasyon olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca çalışmada, beden kitle indeksi arttıkça duygusal yeme düzeyinin arttığı belirlenmiştir. Bu bulgular ışığında yakın partner şiddeti ile duygusal yeme ve olumsuz beden algısı arasındaki ilişki mevcut literatür ile karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to examine the effect of intimate partner/spousal violence on emotional eating and body image. The sample of the study consists of 401 women between the ages of 18-62 who have a romantic relationship and/or have had a romantic relationship in the past. By using the random sample type, the participants were reached online from various provinces of Turkey. Demographic Information Form, Violence Against Women Scale, Turkish Emotional Eating Scale, and Body Perception Scale were used in the data collection process by taking informed consent from the participants. SPSS package program was used to analyze the obtained data. The hypothesis was supported by detecting a positive and significant relationship between physical, verbal, psychological, sexual, economic and total violence scores in intimate partner relationships with eating in situations of tension, eating to cope with negative emotions, self-control, control in the face of stimulus and total emotional eating scores. The other hypothesis of the research was supported by determining a negative significant relationship between physical, verbal, psychological, sexual and total violence scores in intimate partner relationship and positive body image scores. In addition, as a result of regression analyzes, it was determined that exposure to intimate partner/spousal violence was a predictor of emotional eating and negative body image. Intimate partner/spousal violence and body perception differ according to age, body mass index, and education levels of the participant and partner. It was determined that there was a positive correlation between intimate partner/spousal violence and age and body mass index, and a negative correlation between intimate partner/spousal violence and the education level of the participant and partner. In the study, it was determined that there was a negative correlation between positive body image and age and body mass index, and a positive correlation between positive body image and education levels of the participant and partner. In addition, in the study, it was determined that the level of emotional eating increased as the body mass index increased. In the light of these findings, the relationship between intimate partner/spousal violence, emotional eating and negative body image was compared with the existing literature.