Muradiye ve Çaldıran yöresindeki hemodiyaliz uygulanan hastalarda bazı kan biyokimyasal parametrelerinin incelenmesi
Investigation of some blood biochemical parameters in patients undergoing hemodialysis in Muradiye and Çaldiran region
  1. Tez No: 487551
  2. Yazar: YAKUP DİLBİLİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NİHAT MERT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Biyokimyasal Parametreler, Hemodiyaliz, İnsan, Kronik Böbrek Yetmezliği, Serum, Biochemical Parameters, Hemodialysis, Human, Chronic Renal Failure, Serum
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyokimya (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Dilbilir Y, Muradiye ve Çaldıran Yöresindeki Hemodiyaliz Uygulanan Hastalarda Bazı Kan Biyokimyasal Parametrelerinin İncelenmesi. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Veteriner Biyokimya Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, Van 2017. Hemodiyalize giren hastaların bazı parametrelerinin incelendiği bu çalışma, Van'ın Muradiye ve Çaldıran ilçelerinde böbrek fonksiyonu bozulmuş 27-74 yaş aralığında 20 hasta üzerinde yapıldı. Hastaların ne kadar aralıklarla diyalize girdiği, ne kadar süre diyalizde kaldığı, başka hastalıklarının olup olmadığı, sosyoekonomik durumları, BMI gibi bilgileri anamnezlerle tek tek kayıt edilip hastalardan kan örnekleri alındı. Her bir hastanın biyokimyasal parametrelerinden üre, kreatinin, fosfor, Ca, aylık olarak dört ay süreyle, ferritin, PTH, kolesterol düzeyleri ise birinci ve dördüncü ayda alındı. Alınan kan örnekleri usulüne uygun şekilde pıhtılaşmaya bırakıldı. Daha sonra kan örnekleri 4000 rpm'de 10 dakika santrifüj edildi. Elde edilen serumlardan üre, kreatinin, fosfor, ferritin, PTH, kolesterol, Ca analizleri hemen gerçekleştirildi. Dört aylık üre ortalamaları Üre 101.70-104.7 mg/dl, kreatinin 8.41-9.73 mg/dl, kalsiyum 8.70-9.00 mg/dl, fosfor 3.85-5.90 mg/dl, hemoglobin 10.70 – 11.70 g/dl arasında saptanırken, birinci ve dördüncü ayda kolesterol 169-170 mg/dl, PTH 304.50-341.00 pg/ml, ferritin ise 1192.10-1139.65 mg/dl arasında ölçüldü. Üre, kolesterol, PTH ve ferritin düzeyleri arasındaki farklılıklar istatistiksel önem göstermezken, kreatinin, fosfor, kalsiyum ve hemoglobin ortalamaları arasındaki farklılıklarda p ≤ 0.005 düzeyinde önem saptandı. Parathormon düzeyi hemoglobin düzeyindeki değişiklikler gibi sadece tek bir faktöre bağlı olarak değil çoklu faktörlere bağlı olarak değişmektedir. Serum kreatinin, hemoglobin ve total protein ile yaşam kaliteleri, fiziksel ve mental sağlık durumları arasında önemli bağlantılar vardır. Hemodiyaliz hastalarının yetersiz proteinli diyetler tüketmesi sonucunda kalsiyum ve fosfor alım miktarları da azalır. Hemodiyalizli hastalarda nefronların kaybolması ile ilişkili fosfat artışı ve hipokalsemi oluşmakta ve bu durum paratiroit hormonu aktivitesini artırmaktadır. Yani bu çalışmada incelenen parametrelerdeki bazı değişimler çoklu faktörlere bağlı olarak değişebilmektedir. Hastalardan elde edilen bireysel sonuçlar değerlendirildiğinde, hastaların D vitamini düzeylerine eş zamanlı olarak bakıldığı diyet, beslenme durumunun, diyaliz hastalarında eritropoetin direncine neden olabilecek bazı faktörlerin de incelendiği daha kapsamlı çalışmalar yapılması gerektiği, ancak bu araştırmada elde edilen sonuçların da diyaliz hastalarının medikal değerlendirilmesinde önemli olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Dilbilir Y, Investigation of Some Blood Biochemical Parameters in Patients Undergoing Hemodialysis in Muradiye and Caldiran Region. Van Yuzuncu Yil University, Institute of Healt, Department of Biochemistry, Master Thesis, Van 2017. This study was performed to examines some parameters of hemodialyzed patients, on 20 patients ages between 27-74, with impaired renal function in the Muradiye and Caldiran districts of Van. Blood samples were taken from the patients one by one with the records of how long they were dialyzed, whether they had other illnesses, socio-economic status, BMI. Biochemical parameters such as urea, creatinine, P, Ca of each patient were determined for four months, Ferritin, PTH, Cholesterol levels wereonly analyzed for the first and fourth months. Blood samples were taken to coagulate in accordance with the procedure. Blood samples were then centrifuged at 4000 rpm for 10 minutes. Urea, creatinine, Phosphorus, Ferritin, PTH, Cholesterol, Ca were analyzed immediately in the obtained serum. When the four-month averages were examined, values was found to be between ;urea 101.70 -104.7 mg/dl, creatinine 8.41-9.73 mg/dl, Ca 8.70-9.00 mg/dl, phosphorus 3.85-5.90 mg/dl, hemoglobin 10.70-11.70 g/dl. In the first and fourth months the values of cholesterol was measured between 169-170 mg/dl, PTH 304.50-341.00 pg/ml and ferritin levels 1192.10-1139.65 mg/dl While differences in urea, cholesterol, PTH and ferritin levels were not statistically significant, differences in creatinine, phosphorus, calcium and hemoglobin averages were significant at p ≤ 0.05 level. Parathormone levels vary not only by a single factor but by multiple factors such as changes in hemoglobin level. There are important links between serum creatinine, hemoglobin and total protein and quality of life, physical and mental health status. As hemodialysis patients consume inadequate protein diets, calcium and phosphorus uptake also decreases. Phosphate elevation and hypocalcemia associated with the loss of nephrons in hemodialysis patients occurs, which increases parathyroid hormone activity. Some changes in the parameters examined in this study may vary depending on multiple factors. When the individual results from the patients were evaluated, it was concluded that more comprehensive studies should be carried out in which the dietary, nutritional status of patients with vitamin D concentration were examined and some factors that might cause erythropoietin resistance. However, the findings obtained in this study are important in the medical evaluation of dialysis patients.