Nefrotik ve nefritik sendromlu hastalarda jak 2 gen mutasyonpozitifliğinin araştırılması
Investigation of jak 2 gene mutation positivity in patients with nephrotic and nephritic syndrome
- Tez No: 825383
- Danışmanlar: PROF. DR. HARUN AKAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nefroloji, Nephrology
- Anahtar Kelimeler: JAK-STAT yolağı, glomerülonefrit, interlökin, JAK-STAT pathway, glomerulonephritis, interleukin
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: SSK İzmir Tepecik Eğitim Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 40
Özet
AMAÇ: Çalışmamızın amacı primer nefrotik ve nefritik sendrom tanılı hastalarda Janus kinase 2 (JAK 2) mutasyon sıklığının araştırılmasıdır. HİPOTEZ: JAK - Signal Transducer and Activator of Transcription (STAT) yolağı bir sinyal ileti sistemdir. Birçok hormon, interlökin (IL) (IL2, IL6, IL7, eritropoetin ve growth hormon), interferon bu yolağı kullanır. Yapılan çalışmalarda bu yolağın hiperaktivasyonu veya inhibisyonu sonucu; myeloproliferatif hastalıklar, cücelik, immünyetmezlik, mikobakteriyel, viral enfeksiyonlar ve çeşitli kanserlerin ortaya çıktıgı kanıtlanmıştır. Nefritik ve nefrotik sendrom patogenezinde IL ler önemli rol almaktadır. İn vitro çalışmalarda IL6'nın hiperaktivasyonu sonucu membranöz glomerulonefrit, mebranoproliferatif glomerülonefrit (MPGN), fokal segmental glomeruloskleroz (FSGS) ortaya çıkmaktadır. Immunglobulin A (IgA) nefropatisinde IL2 ve IL2 reseptör üretiminde artış söz konusudur. Glomeruler IL6 pozitifliği IgA nefropatisinde bir prognostik faktör, steroid tedavisi içinde bir indikatör olarak kullanılır. IL6 ve IL2 sinyal ileti sistemi olarak JAK2 yolağını kullanmaktadır. Primer nefrotik ve nefritik sendromlu hastalarda IL düzeyleri normal olsa bile JAK2 mutasyonu sonucu artmış sinyal iletimi hastalık patogenezinden sorumlu olabilir. Myeloproliferatif neoplazmların, bazı glomeruler hastalıkların gelişiminde rol oynayabileceği literatürlerde belirtilmektedir, myeloproliferatif hastalıkların patogenezinde JAK2 gen mutasyonu rol oynadığı için, JAK2 mutasyonunun glomeruler hastalık birlikteliğinden sorumlu olup olmadığı da diğer bir hipotezimizdir. YÖNTEM: Çalışmaya Tepecik Eğitim Araştırma Hastanesi ve Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi'nde nefrotik veya nefritik sendrom ön tanılarıyla böbrek biyopsisi yapılmış olan 18 yaş üzeri 67 hasta dahil edildi. Tüm hastalar böbrek biyopsi sonrası glomerülonefrit nedeniyle takip edilmekteydi. Hastalardan venöz kan örneği alındı ve mor kapaklı EDTA'lı hemogram tüpüne aktarıldı. Alınan kan örneklerinden Tepecik Eğitim Araştırma Hastanesi genetik laboratuarında sayımsal gerçek zamanlı polimeraz zincir reaksiyonu (PZR) yöntemi ile JAK2 mutasyon analizi yapıldı. BULGULAR: Çalışmamıza 33 erkek 34 kadın 67 hasta dahil edildi ve yaş ortalamaları 45.84 ± 12,41 olarak hesaplandı.100 kişilik kontrol grubu alındı. SONUÇ VE YORUM: Çalışmaya dahil edilen tüm hastalar arasında sadece 22 yaşında IgA nefropatisi tanılı kadın hastada JAK2 mutasyonu saptandı. Kontrol grubundada tüm JAK2 mutasyon testleri negatif saptandı. JAK/STAT yolağının glomerülonefrit patogenezindeki 4 rolünü incelemede kullanılabilecek daha duyarlı testlere ve daha büyük hasta serilerini içeren çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
OBJECTIVE: The aim of our study; to investigate the incidence of JAK2 mutation in patients with the diagnosis of primary nephrotic or nephritic syndrome . HYPOTHESIS: JAK - Signal Transducer and activator of Transcription (STAT) pathway is a signal message system. Many hormones (erythropoietin, growth hormone, etc.), interleukin (IL2, IL6, IL7, etc.) and interferon use this pathway. The role of activation or inhibition of this pathway has been shown in myeloproliferative disorders, dwarfism, immunodeficiency, various cancers, mycobacterial and viral infections. IL plays an important role in the pathogenesis of nephrotic and nephritic syndrome. IL6 hyperactivity has been shown to result as membranous nephropathy (MN), mebranoproliferatif glomerulonephritis (MPGN), focal segmental glomerulosclerosis (FSGS) in some in vitro studies. Increment in the production of IL2 and IL2 receptor levels has been shown in immunoglobulin A (IgA) nephropathy. Glomerular IL6 positivity is used as a prognostic and indicator factor of steroid therapy in IgA nephropathy. IL 6 and IL2 uses the pathway of Janus Kinaz 2 ( JAK-2) as signal transduction. JAK2 signaling mutations might be responsible for the pathogenesis of primary nephrotic and nephritic syndrome even though normal levels of IL. Myeloproliferative neoplasms may play a role in the the development of some glomerular diseases as in the literature. JAK 2 mutation plays a role in the pathogenesis of myeloproliferative neoplasms. Another hypothesis is as to whether JAK-2 mutation is responsible for this association. METHOD: 67 patients (over the age of 18) from Dokuz Eylül University Hospital Nephrology Department and Tepecik Training and Research Hospital, Internal Medicine and Nephrology Clinics with the diagnosis of primary nephrotic or nephritic syndrome along with a renal biopsy were included in the study. All patients had been followed after renal biopsy due to glomerulonephritis. Venous blood samples were taken from patients and was transferred to EDTA blood count tube with a purple cap. Quantitative JAK2 mutation analysis was performed with the real-time polymerase chain reaction ( PCR ) method in Genetic Diagnosis Center of Tepecik Training and Research Hospital. FINDINGS: Our patient group comprised 67 patients, including 33 males and 34 females. The mean age of our patients was 45,84± 12,41. A control group of 100 people were included in the study. 6 RESULT AND CONCLUSION: Among all patients included in the study, only a 22-year- old female patient with IgA nephropathy were detected as positive for JAK 2 mutation. All the JAK2 mutation tests were negative in the control group. Larger series of patients with more sensitive JAK2 mutation tests is needed for revealing the possible role of JAK/STAT pathway in the pathogenesis of glomerulonephritis.