Milli takım düzeyindeki halter sporcularının sosyal görünüş kaygıları ile beden algıları arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between social appearance concerns and body perceptions of weightlifting athletes at national team level
- Tez No: 749430
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ABDULKERİM ÇEVİKER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Weightlifter, Social Appearance, Body Image
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hitit Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Bu araştırmanın amacı; milli takım düzeyindeki halter sporcularının sosyal görünüş kaygıları ile beden algıları arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Araştırmaya Halter Milli takımlarında sporcu olan n= 58 erkek ve n= 46 kadın olmak üzere toplam 104 kişi katılmıştır. Uzun süre ağırlık antrenmanlarına yoğunlaşmış milli takım düzeyindeki halter sporcularının sosyal görünüş kaygıları ile vücut algıları arasındaki ilişkilerin boy ve vücut ağırlığını, cinsiyet, eğitim durumu, medeni durum ve yaş gruplarına göre karşılaştırması yapılmıştır. Araştırmada bireylerin sosyal görünüş kaygılarını ölçmek için Doğan (2010) tarafından Türkçeye uyarlama çalışması yapılan tek boyutlu 16 maddeden oluşan Sosyal Görünüş Kaygı Ölçeği kullanılmıştır. Bireylerin vücut algılarını ölçmek için ise Türkçe geçerlik ve güvenilirlik çalışmaları (1992) yılında Hovardaoğlu tarafından yapılan 40 maddeden oluşan Vücut Algısı ölçeği kullanılmıştır. Toplanan veriler SPSS 22 paket programına kullanılarak analiz edilmiştir. Katılımcıların değişkenlerine ait veriler betimsel analiz, normallik testleri için Kolmogorov-Smirnov testi, İndepented T testi ve ilişkiyi belirlemek için Pearson Korelasyon testi kullanılmıştır. Araştırmanın bulgularında cinsiyete, eğitim durumu, medeni duruma göre vücut algısı ve sosyal görünüş kaygısı toplam puan karşılaştırıldığında anlamlı fark görülmemektedir (p>0,05). Katılımcıların vücut algısı ile sosyal görünüş kaygısı arasında negatif yönde yüksek düzeyde anlamlı ilişki görülmektedir (p=0,0001). Tabloya göre yaş gruplarına göre katılımcıların vücut algısı ve sosyal görünüş kaygısı toplam puan karşılaştırılmasında anlamlı fark bulunmamaktadır (p>0,05). Araştırma sonucunda, haltercilerin vücut algısı iyi seviyelerde sosyal görünüş kaygısı ise düşük düzeyde olduğu görülmektedir. Katılımcıların vücut algısı ile sosyal görünüş kaygısı arasında negatif yönde yüksek düzeyde anlamlı ilişki olduğu görülmektedir. Katılımcıların vücut algısı düzeyi arttıkça, sosyal görünüş kaygısının azaldığı sonucuna ulaşılmaktadır. Anahtar Kavramlar: Halter, Sosyal Görünüş, Vücut Algısı
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the relationship between social appearance concerns and body perceptions of weightlifting athletes at the national team level. A total of 104 people, n=58 men and n=46 women who were athletes in the weightlifting national teams, participated in the survey. The relationship between social appearance concerns and body perceptions of weightlifting athletes at the national team level who focused on weight training for a long time was compared according to height and body weight, gender, educational status, marital status and age groups. In the research, The Social Appearance Anxiety Scale consisting of 16 items, which was adapted into Turkish by Doğan (2010) was used to measure the social appearance anxiety of individuals. In order to measure the body perceptions of individuals, The Body Perception Scale consisting of 40 items was used by Hovardaoğlu in Turkish validity and reliability studies (1992). The collected data were analyzed using the SPSS 22 package program. Descriptive analysis of the the variables of the participants, Kolmogorov – Smirnov test for normality tests, Depended T test and Pearson Correlation test to determine the relationship were used. When the total score of body image and social appearance anxiety is compared according to gender, educational status and marital status, no significant difference is observed in the findings of the study (p> 0.05). A highly important negative correlation was observed between the participants' body image and social appearance anxiety (p= 0.0001). According to table, there is no significant difference in the comparison of the total score of the participants' body image and social appearance anxiety according to age groups (p>0.05). As a result of the research, it is seen that the body image of weightlifters is at a good level and their social appearance anxiety is at a low level. It is seen that there is highly important negative correlation between the participants' body image and social appearance anxiety. It is seen that as the level of body image of the participants increases, social appearance anxiety decreases.