Uzaktan eğitimde içerik yönetimi ve web tabanlı bir sistem tasarımı
The content management in distance education and a web based system desing
- Tez No: 749521
- Danışmanlar: PROF. DR. YILMAZ GÖKŞEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Uzaktan Eğitimde, İçerik Yönetimi, Sistem Tasarımı, Öğretim Yönetim Sistemi, Distance Education, Content Management, System Design, Learning Management System
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yönetim Bilişim Sistemleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim Bilişim Sistemleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi Uzaktan Eğitimde İçerik Yönetimi ve Web Tabanlı Bir Sistem Tasarımı Bedirhan BEDİR Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Yönetim Bilişim Sistemleri Anabilim Dalı Yönetim Bilişim Sistemleri Programı Bu çalışma sınavlara hazırlanan öğrencilerin doğru ve etkin kaynak kullanımını öğrenebilmeleri, takviye edici içeriklere sahip olmaları, özel ders öğretmenlerini bulmalarını ve bu öğretmenler arasından seçim yapabilmelerini, aynı zamanda da hazır olan sınavlara girip kendilerini test etmek amacıyla yapılmıştır. Günümüzde çok farklı e-öğrenme, Öğretim Yönetim Sistemi (LMS) içeriklerine sahip platformlar bulunmaktadır. Fakat yapılan çalışma hem öğretmenlerin, site yöneticisi ya da yönetmenleri tarafından kontrollerinin sağlanıp doğru ve konularında yetkin özel ders hocalarıyla bir araya getirmeyi hedefliyor hem de öğrencilerin bu alanda kendilerinin eksik olduğunu düşündüğü alandaki ders videolarını kayıtlarını izleyebiliyor. Ayrı ayrı platformları bir araya getiren ve sürdürülebilir bir işlem yapma kapasitesine uygun olarak tasarlanmış bir sistem olarak sunulmuştur. Yapılmış olan prototip karma bir sistem olup LMS, e-Learning, SCORM paketler sebebiyle içerik yönetimi sistemi başlıkları altında incelenmektedir. SCORM paketleri her özel ders veren öğretmenden en az 5 tane olmak şartıyla istemekte hem öğrencinin sisteme kaydolması esnasında yardımcı olacaktır, hem de özel ders almak istediği öğretmenin yetkinliğini ve anlatım becerisini de kendisi keşfetmiş olacaktır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master's Thesis The Content Management in Distance Education and A Web Based System Desing Bedirhan BEDİR Dokuz Eylul University Graduate School of Social Sciences Department of Management Information Systems Managment Information Systems Program This study was carried out for the students preparing for the exams to learn the correct and effective use of resources, to have reinforcing content, to find private lesson teachers and to choose among these teachers, and to test themselves by taking the ready exams. Today, there are platforms with very different e-Learning and Learning Management System (LMS) contents. However, thanks to this study, which is different from the existing platforms, it aims to bring the students together with the right and competent tutors, by ensuring that the teachers are controlled by the site administrator or directors, and it also allows the students to watch the course videos and recordings in the area they think they are lacking in this field. It is presented as a system that brings together separate platforms and is designed in accordance with a sustainable trading capacity. The prototype that has been built is a mixed system and is examined under the headings of CMS due to LMS, e-Learning and SCORM packages. SCORM packages require at least 5 from each private tutor. These packages will not only help the student during the registration to the prototype, but also the student will have discovered the competence and expression skills of the teacher he/she wants to take private lessons from.