İlkokul 3. sınıf öğrencilerinin sosyal beceri gelişiminde müzikli oyunların etkisi
The effect of games with music on the development of social skills of primary school 3rd grade students
  1. Tez No: 749627
  2. Yazar: AYŞE NUR BAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. SABAHAT BURAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: İlkokul, 3. Sınıf, sosyal beceri, müzikli oyun, Primary, 3rd Grade, social skills, games with music
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 131
Özet
Bu çalışmanın amacı; müzikli oyun uygulamalarının ilkokul 3. sınıf öğrencilerinin sosyal beceri gelişime etkisini ve grupların sınıf öğretmenlerinin, öğrencilerinin sosyal beceri gelişimde müzikli oyunların etkisine yönelik görüşlerini belirlemektir. Araştırma tasarımı karma yöntemdir ve bu araştırmada karma yöntem araştırma tasarımlarından sıralı açıklayıcı tasarım kullanılmıştır. Araştırmanın deneysel deseni“denk olmayan kontrol gruplu ön test-son test deseni”dir. Araştırmada 2021-2022 eğitim öğretim yılında Kars ilinde bulunan bir devlet ilkokulundaki 3.sınıf öğrencileri yer almaktadır. Çalışma grubunu, deney grubunda 30, kontrol grubunda 30 olmak üzere 60, öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmada veriler“Sosyal Beceri Ölçeği”ve“Yarı Yapılandırılmış Görüşme Formu”kullanılarak toplanmıştır. Araştırmada deney grubuna 10 hafta boyunca müzikli oyun etkinlikleri uygulanmış, kontrol grubuna ise bu etkinlikler uygulanmamıştır. Araştırma sonunda hem deney hem de kontrol grubu sınıf öğretmeni ile görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Nicel verilerin çözümüne yönelik deney ve kontrol gruplarının Sosyal Beceri Ölçeği puanları üzerinde kovaryans çözümlemesi uygulanmıştır. Nitel verilerin analizinde deney ve kontrol grubu sınıf öğretmenlerine yöneltilen yarı yapılandırılmış görüşme soruları içerik analizi ile çözümlenmiştir. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre deney ve kontrol gruplarındaki öğrencilerin Sosyal Beceri Ölçeği ön test toplam puan ortalamalarına göre düzeltilmiş son test toplam puanları arasında, deney grubu lehine anlamlı farkın olduğu ortaya çıkmıştır. Sınıf öğretmenlerinin görüşme sorularına verdikleri yanıtlar sonucunda müzikli oyun etkinliklerinin sosyal becerilerin gelişimi noktasında yararlı olacağı sonucuna ulaşılmıştır. Elde edilen bulgular literatür ışığında tartışılmış, gelecekte yapılacak olan araştırmalar için önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to determine the effect of musical play practices on the social skill development of primary school 3rd grade students and the opinions of the classroom teachers of the groups on the effect of musical games on the social skill development of their students. The research design was mixed method and sequential explanatory design, one of the mixed method research designs, was used in this study. The experimental design of the research is“pretest posttest design with non-equivalent control group”. The research includes 3rd grade students in a public primary school in Kars in the 2021-2022 academic year. The sample of the study consists of 60 students, 30 of them are in the experimental group and 30 of them are in the control group. In the research, the data were collected by using the“Social Skills Scale”and“Semi-structured Interview Form”. In the research, musical game activities were applied to the experimental group for 10 weeks, but these activities were not applied to the control group. At the end of the research, interviews were conducted with both the experimental and control group classroom teachers. Independent groups t-testivariance analysis was applied on the Social Skills Scale scores of the experimental and control groups to solve the quantitative data. In the analysis of the qualitative data, the semi-structured interview questions directed to the experimental and control group classroom teachers were analyzed by content analysis. According to the results of the findings which were obtained from the research; It was found that there was a significant difference in favor of the experimental group between the post-test total scores corrected according to the Social Skills Scale pre-test total score averages of the students in the experimental and control groups. According to the answers given by the classroom teachers to the interview questions, it was concluded that games with music would be beneficial for the development of social skills. The findings were discussed in consideration of the literature, and suggestions were made for future research.