Kaynaştırma eğitimine devam eden işitme engelli öğrencilerin yazdıkları öykülerin incelenmesi
Investigation of the story writing skills of hearing impaired students in inclusion
  1. Tez No: 425492
  2. Yazar: ARZU EFE
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. H. PELİN KARASU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: İşitme engelli öğrenciler, kaynaştırma eğitimi, yazılı anlatım becerisi, Hearing impaired students, inclusive education, writing skills
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşitme Engelliler Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 143
Özet
Yazılı anlatım becerisi, insanların akademik ve sosyal hayatlarında önemli bir yere sahiptir. Bu becerinin gelişimi, dinleme, konuşma ve okuma becerilerinin gelişimine bağlıdır. İşitme engelli öğrenciler de dil becerilerinin gelişiminde işiten yaşıtlarıyla aynı aşamalardan geçmektedirler. Ancak işitme kaybından dolayı diğer sözlü dil becerilerinde olduğu gibi yazılı anlatım becerisinin gelişiminde de gecikme yaşamaktadırlar. Günümüzde, işitme engelli öğrencilerin eğitiminde, normal gelişim gösteren akranlarından ayrılmadan eğitim alması temeline dayanan kaynaştırma uygulamaları yaygınlaşmıştır. İşitme engelli öğrencilerin bu eğitim uygulamasındaki başarısında, öğrencinin dil ve akademik becerilerinin uygun değerlendirme yaklaşımları ile değerlendirilerek ihtiyaç duyduğu alanlara yönelik eğitim programlarının düzenlenmesi ve destek özel eğitim hizmetlerinin sunulması oldukça önemlidir. Bu araştırmada, kaynaştırma eğitimine devam eden işitme engelli öğrencilerin yazılı anlatım becerilerinin ve bu beceriyle ilişkisi olduğu düşünülen öğrenci özelliklerinden sınıf düzeyi, takvim yaşı, işitme kaybı oluş zamanı, işitme kaybı derecesi, ilk cihaz takma yaşı ve okul öncesi eğitim durumunun incelenmesi amaçlanmıştır. Betimsel model şeklinde desenlenen bu araştırmaya Eskişehir il merkezinde bulunan devlet okullarında 4, 5, 6, 7 ve 8. sınıflara devam eden işitme engelli 16 kaynaştırma öğrencisi katılmıştır. Öğrencilerden 2'si koklear implant, 14'ü kulak arkası işitme cihazı kullanmaktadır. Öğrencilerin takvim yaşları 10 yaş 8 ay ile 15 yaş 3 ay aralığında değişmektedir. Araştırma verilerini elde etmek amacıyla öğrenci bilgi formu ve sıralı kartlar kullanılmıştır. Öğrencilerle birebir oturumlarda sıralı kartlar hakkında konuşulmuş, hemen ardından bir öykü yazmaları istenmiştir. Elde edilen yazılı ürünler Karasu'nun (2004) yüksek lisans tez çalışmasında geçerliği alınmış Yazılı Anlatım Becerisi Değerlendirme Formu kullanılarak puanlandırılmış, Yazılı Anlatım Becerisi Değerlendirme Aracı ile değerlendirilmiştir. Araştırma soruları kapsamında iki temel istatistik kullanılmıştır. İlk olarak aritmetik ortalama, standart sapma, değişim katsayısı, yüzde ve frekans dağılımından oluşan nicel betimsel analiz yapılmıştır. İkinci olarak değişkenler arasındaki olası bir ilişkiyi belirlemek amacıyla Pearson Momentler Çarpımı Korelasyon katsayısı hesaplanmıştır. Bu araştırmanın geçerlik çalışmaları kapsamında; ön hazırlıkta kullanılacak sıralı kartların seçimi, ön hazırlık planının oluşturulması, öykülerin puanlanması ele alınmış, güvenirlik çalışmalarında ise değerlendiriciler arası güvenirlik ve uygulama güvenirliği incelenmiştir. Araştırma bulguları incelendiğinde, işitme engelli kaynaştırma öğrencilerinin Yazılı Anlatım Becerisi Değerlendirme Formu'ndan aldıkları puanlara göre, başarı ortalamalarının 46,99 olduğu görülmüştür. Bu araştırma bulgularında işitme engelli kaynaştırma öğrencilerinin en çok yazım kurallarına uygunluk ve düşüncelerini organize ederek sonuca götürme özelliklerinde zorlandıkları belirlenmiştir. Bu araştırmada, öğrencilerin yazılı anlatım beceri puanları ile ilişkisi olacağı düşünülen takvim yaşı, işitme kaybı oluş zamanı, ilk cihaz takma yaşı, işitme düzeyi, sınıf düzeyi ve okul öncesi eğitim durumu arasında anlamlı bir ilişki görülmemiştir. Bu durumun olası nedenleri arasında, katılımcı sayısının azlığı, öğrenci özelliklerine ilişkin dağılımın homojen olmaması, uygulanan eğitim programlarından sağlanan faydanın farklı düzeylerde olması gösterilebilir. Bu araştırma sonucunda, kaynaştırma eğitimine devam eden işitme engelli öğrencilerin, yazılı anlatım becerilerinin gelişimi için yazma süreci ile birlikte bireysel ihtiyaçlarına uygun çeşitli etkinliklere yer verilmesine ihtiyaç duydukları söylenebilir.
Özet (Çeviri)
Writing skills play an important role in the academic and social lives of humans. The development of these skills depend on the development of listening, speaking and reading skills. During the development of linguistic skills, hearing impaired students go through the same stages as do their hearing peers. However, due to the hearing loss, they experience a delay in the development of writing skills as in the development of other linguistic skills. Inclusive practises become more prevalent than the past in the education of hearing impaired students. For the success of inclusive education for hearing impaired students, assessment of language skills and academic skills, and implementation of educational programmes and special educational support services is needed. The aim of this study is to examine the writing skills of the hearing impaired students attending inclusive education, and associated student characteristics such as class level, chronological age, onset of hearing loss, degree of hearing loss, the age of hearing aid implementation and preschool educational background. 16 hearing impaired inclusive students attending to 4th, 5th, 6th, 7th and 8th grade of the public schools in Eskişehir city centre have participated in this study which is designed as a descriptive model. 2 of the students use cochlear implants, while 14 of the students use behind-the-ear hearing aids. Chronological ages of the students range from 10 years and 8 months to 15 years and 3 months. Student information forms and sequential cards were used to obtain the research data. In one-to-one sessions with students, sequential cards were discussed and then students were asked to write a short story. The resulting written materials were assessed using the Writing Skill Assessment Form, the validity of which was recognised in Karasu's (2004) postgraduate thesis study. Within the scope of the research questions, two basic statistical analyses were used. Firstly, a quantitative descriptive analysis consisting of arithmetic mean, standard deviation, coefficient of variation, percentage and frequency distribution was performed. Secondly, in order to determine a possible association between the variables, Pearson Product-Moment Correlation Coefficient was calculated. Within validity study of the research, selecting sequential cards used at preparation stage, building preparation plan, scoring the stories were discussed and in reliability studies, an inter-rater reliability and treatment reliability were examined. When the results of the study were examined, according to an assessment over 100 points, it was observed that the success mean values of the hearing impaired inclusive students were 46.99. From the results of this study, it was determined that the hearing impaired inclusive students have had difficulty mostly in conforming to the spelling rules and organising their thoughts to obtain a result. In this study, no significant association between the chronological age, the time of onset of hearing loss, the first time of wearing a hearing aid, the hearing level, the class level and the preschool educational background which were considered to be associated with writing skills of the students were observed. Reduced number of participants, non-homogeneity of the distribution related to characteristics of the students and difference between the utility levels of the practised educational programmes can be stated among the possible causes of this situation. As a result of this study, it could be concluded that the hearing impaired students attending their inclusive education require various activities suitable for their individual needs along with the writing process for the development of their writing skills.