Anogenital mesafenin pelvik organ prolapsus evresi ile ilişkisi var mı?
  1. Tez No: 749628
  2. Yazar: ERDİNÇ DİNÇER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FATİH TARHAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Üroloji, Urology
  6. Anahtar Kelimeler: Pelvik organ prolapsusu, Genital hiatus, Anogenital mesafe, Pelvic organ prolapse, Genital hiatus, Anogenital distance
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
Giriş: Pelvik organ prolapsusu (POP) tüm dünyada, kadınların hayat kalitesini etkileyen önemli bir hastalıktır. Bu çalışmamızda ürodinamik inceleme yapılan hastalarda genital hiatus (GH) ve anogenital mesafe (AGM) ölçümlerinin pelvik organ prolapsus evresi ile ilişkinin araştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: 2007-2020 yılları arasında Kartal. Dr. Lütfi Kırdar Şehir Hastanesi üroloji kliniğinde ürodinamik inceleme yapılan hastalar retrospektif olarak değerlendirilmiştir. Çalışma kriterlerine uyan 1696 hasta çalışmaya dahil edilmiştir. Tüm hastaların demografik bilgileri, pelvik organ derecelendirme sistemi (POPQ) bilgileri ve fizik muayene bilgileri, ürodinamik inceleme sonuçları incelenmiştir. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen hastaların yaş ortalaması 49,44± 0,27 yıl, vücut kitle indeksi (VKİ) ortalaması 30,08 ±0,16 kg/m2 olarak bulundu. Hastaların %13.6'sında (230) histerektomi öyküsü mevcuttu. Hastaların yapılan muayenesinde %5'inde (84) evre 0, %35.3'ünde (598) evre 1, %50.4'ünde (898) evre 2, %8.1'inde (138) evre 3, %1.2'sinde (22) evre 4 POP saptanmıştır. Evre grupları ile yaş farkı arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmuştur (p2.5 cm olduğunda %77.4 sensitivite ve %53.2 spesifite(p6 cm olduğunda %60 sensitivite ve %66.1 spesifite(p2.5 cm, AGM >6 cm olması durumunda POP varlığı akla gelmelidir.
Özet (Çeviri)
Aim: Pelvic organ prolapse (POP) is an important disease affecting the quality of life of women all over the world. In this study, it was aimed to investigate the relationship of genital hiatus (GH) and anogenital distance (AGD) measurements with pelvic organ prolapse stage in patients who underwent urodynamic investigations. Patients and Methods: Patients who underwent urodynamics in the urology clinic of Dr. Kartal Lutfi Kırdar City Hospital between 2007 and 2020 were evaluated retrospectively. 1696 patients who comply with the study criteria were included in the study. Demographic data, pelvic organ prolapse quantification (POPQ) information, physical examination data and urodynamic examination results of all patients were examined. Results: The mean age of the patients was 49.44 ± 0.27 years, and the mean body mass index (BMI) was 30.08 ± 0.16 kg/m2. 13.6% (230) of patients had the history of hysterectomy. In the POP examination, 5% (84) of the patients had stage 0, 35.3% (598) stage 1, 50.4% (898) stage 2, 8.1% (138) stage 3, 1.2% (22) stage 4 POP. A statistically significant difference was found between the stage groups and the age differences (p2.5 cm, the probability of POP development was found with sensitivity of 77.4% and specificity of 53.2% (p6 cm, with sensitivity of 60% and specificity of 66.1% (p2.5 cm and the AGD is >6 cm, the presence of POP should be considered in female patients presenting with lower urinary tract symptoms.