Yeşil altyapının mekansal dağılımı ve zamansal değişiminin uzaktan algılama ve cbs yardımıyla incelenmesi: İzmir-Buca örneği
Investigation of the spatial distribution and temporary change of green infrastructure with theaid of remote sensing and gis: The case of İzmi̇r-Buca
- Tez No: 749724
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CENK DÖNMEZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
- Anahtar Kelimeler: Arazi Örtüsü, Buca İlçesi, LANDSAT, Peyzaj Metriği, Yeşil Altyapı, Land Cover, Buca District, LANDSAT, Landscape Metric, Green Infrastructure
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
Modern zamanların karakteristik fenomenlerinden biri olan kentleşme, 21. yy. dünya kentlerinin arazi örtüsü üzerinde köklü değişikliklere yol açarak kentlerde altyapı ve çevre sorunlarını da beraberinde getirmiştir. Bu noktada, iklim değişikliği ve kentleşme etkisi altında belirsiz bir geleceğe bakan kentsel alanların mekânsal planlamasında modern yaklaşımlara ihtiyaç duyulması giderek daha kritik bir konu haline gelmiştir. Bu yeni paradigma değişikliği arazi kullanım planlaması ile doğaya veya doğal süreçlere dayalı çözümler sunarak dirençli kentlerin inşasını destekleyen yeşil altyapı sisteminin ortaya çıkmasına yol açmıştır. Bu çalışmada, İzmir ili Buca ilçesi için 1990 ve 2020 yıllarını kapsayan LANDSAT 5 ve LANDSAT 8 uydu görüntüleri kullanılarak elde edilen arazi örtüsü/alan kullanım değişim bilgisiyle yeşil ve gri altyapının mekânsal dağılımı ile zamansal değişimi nicel olarak incelenmiştir. Elde edilen sonuçlar, 30 yıllık zaman serisinde yeşil altyapı olarak tanımlanan bileşenlerin %13,96 oranında azaldığını, gri altyapı olarak tanımlanan bileşenlerin ise %13,95 oranında arttığını ortaya koymuştur. Çalışmanın diğer bölümlerinde sırasıyla“Geometrik (Üstsel) Ekstrapolasyon Yöntemi”kullanılarak ilçenin 2025-2040 yılları arası nüfus projeksiyon senaryosu üretilmiş ve Buca ilçesine ait yeşil altyapı sisteminin mekânsal kompozisyon ve konfigürasyon özelliklerinin analiz edilebilmesi için peyzaj metrik ölçümleri yapılmıştır. Son olarak, çalışmanın metodoloji bölümünde belirtilen temel aşama bulgularından yararlanılarak yeşil altyapı bileşenlerinin mevcut ekolojik kalitelerinin arttırılmasına yönelik öneriler getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Urbanization, one of the characteristic phenomena of modern times, started in the 21st century. It has led to fundamental changes in the land cover of world cities, and brought infrastructure and environmental problems in cities. At this point, the need for modern approaches in the spatial planning of urban areas facing an uncertain future under the influence of climate change and urbanization has become an increasingly critical issue. This new paradigm change has led to the emergence of a green infrastructure system that supports the construction of resilient cities by providing solutions based on nature or natural processes with land use planning. In this study, the spatial distribution and temporal variation of the green and gray infrastructure with the land cover/area use change information obtained by using LANDSAT 5 and LANDSAT 8 satellite images covering the years 1990 and 2020 for the Buca district of İzmir province were quantitatively examined. The results revealed that the components defined as green infrastructure decreased by 13.96% in the 30-year time series, while the components defined as gray infrastructure increased by 13.95%. In the other parts of the study, the population projection scenario of the district between 2025 and 2040 was produced by using the“Geometric (Exponential) Extrapolation Method”, respectively, and landscape metric measurements were made in order to analyze the spatial composition and configuration characteristics of the green infrastructure system of the Buca district. Finally, suggestions were made to increase the existing ecological quality of green infrastructure components by using the main stage findings stated in the methodology section of the study.