Simülasyon destekli fen öğretiminin 6.sınıf öğrencilerinin akademik başarısına etkisi/ Vücudumuzda ki sistemler ünitesi
The effect of simulation aid science teaching on the academic success of 6th grade students: The unit of systems in our body
- Tez No: 749736
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA HOŞTUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Simülasyon, bilgisayar destekli öğretim, fen öğretimi, vücut sistemleri, Simulation, computer assisted instruction, science teaching, body systems
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
Bu araştırmanın amacı 6.sınıf öğrencilerinin akademik başarısı üzerinde simülasyon destekli fen öğretiminin etkisinin belirlenmesidir. Bu amaç çerçevesinde karma yöntem kullanılmıştır. Araştırmanın örneklemi, İstanbul ilinin Kartal ilçesine bağlı Emir Sencer Ortaokulunda bulunan 45 öğrenciden oluşmaktadır. Deney grubunda 12 kız 11 erkek; kontrol grubunda ise 11 kız, 11 erkek bulunmaktadır. Çalışmanın nicel kısmında ön test-son test yarı deneysel yöntem; nitel kısımda kavram yanılgıları testi uygulanmıştır. Nicel kısmın analizinde ilişkili t testinden yararlanılmıştır. İki örneklem grubu arasındaki farkın anlamlılığını belirlemek için ilişkili t testi yapılmıştır. Araştırmanın nitel kısmındaki verilerin analizinde ise soru tiplerine yönelik bir değerlendirme yapılmıştır. Yapılan analiz sonucuna göre akademik başarı testi uygulanan deney grubu ve kontrol grubu ön test-son test puanları arasında anlamlı bir farklılık olduğu anlaşılmıştır. Deney ve kontrol grubu öğrencilerinin akademik başarı testinden alınan son test sonuçları karşılaştırıldığında deney grubu lehine anlamlı farklılık tespit edilmiştir. Deney grubunda Bilgisayar Destekli Öğretim ölçeğinden alınan sonuçlara göre ön test-son test puanları arasında anlamlı bir farklılık belirlenmiştir. Kontrol grubu için Bilgisayar Destekli Öğretim Ölçeği puanları değerlendirildiğinde son test puanlarının ön test puanlarına göre daha düşük olduğu anlaşılmıştır. Bilgisayar Destekli Öğretim Ölçeğinden alınan puanlar için kontrol ve deney grubunun son test puanları kıyaslandığında deney grubu lehine anlamlı sonuçlar bulunduğu tespit edilmiştir. Kavram yanılgıları test sonuçlarına göre deney ve kontrol grubundaki öğrencilerin kavram yanılgıları bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to determine the effect of simulation supported science teaching on the academic success of 6th grade students. For this purpose, mixed method was used. The sample of the research consists of 45 students in Emir Sencer Secondary School in Kartal district of Istanbul province. 12 girls and 11 boys in the experimental group; There are 11 girls and 11 boys in the control group. In the quantitative part of the study, pretest-posttest quasi-experimental method; In the qualitative part, misconceptions test was applied. The related t test was used in the analysis of the quantitative part. To determine the significance of the difference between the two sample groups, the correlated t-test was performed. In the analysis of the data in the qualitative part of the research, an evaluation was made regarding the question types. According to the results of the analysis, it was understood that there was a significant difference between the pretest-posttest scores of the experimental group and the control group, in which the academic achievement test was applied. When the post-test results obtained from the academic achievement test of the experimental and control group students were compared, a significant difference was found in favor of the experimental group. According to the results obtained from the Computer Assisted Instruction scale in the experimental group, a significant difference was determined between the pre-test and post-test scores. When the Computer Assisted Instruction Scale scores for the control group were evaluated, it was understood that the post-test scores were lower than the pre-test scores. When the post-test scores of the control and experimental groups were compared for the scores obtained from the Computer Assisted Instruction Scale, it was determined that there were significant results in favor of the experimental group. According to the misconceptions test results, the students in the experimental and control groups have misconceptions.