Effects of high calorie diets on brown adipose tissue
Yüksek kalorili diyetlerin kahverengi yağ dokusu üzerindeki etkileri
- Tez No: 749810
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYÇA DOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: ATR-FTIR spektroskopisi, kahverengi yağ dokusu, C57BL/6J fare, yüksek kalorili diyetler, ATR-FTIR spectroscopy, brown adipose tissue, C57BL/6J mouse, high calorie diets
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Altınbaş Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyomedikal Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Amaç: Yüksek kalorili diyetler ve obezite, tip 2 diyabet, insülin direnci ve diğer klinik bozukluklar gibi çeşitli metabolik hastalıklarla sıkı bir şekilde bağlantılıdır. Kahverengi yağ dokusunun aktive edildiğinde enerjiyi dağıttığı bilindiğinden, mevcut çalışma bu nedenle uzun süreli yüksek kalorili diyet beslemelerinin neden olduğu kahverengi yağ dokusundaki makromoleküllerin yapı ve işlevindeki değişiklikleri araştırdı. Yöntemler: ATR-FTIR spektroskopisi, uzun süreli yüksek yağlı diyet (HFD) veya yüksek karbonhidratlı diyet (HCD) ile beslenmeden kaynaklanan, diyete bağlı obez dişi farelerin kahverengi adipoz doku makromoleküllerinin yapısında ve işlevinde meydana gelen değişiklikleri araştırmak için kullanıldı. . Anahtar bulgular: Sonuçlar, yüksek kalorili diyetlerle uzun süreli beslenmenin kahverengi yağ dokusundaki makromoleküllerin bileşimi, yapısı ve işlevinde önemli değişikliklere neden olduğunu göstermiştir. Diyetle indüklenen obez dişi farelerin lipid yapısındaki doymuş lipid miktarında, lipid/protein oranında ve trigliserit-kolesterol ester miktarında uzun süreli yüksek yağlı diyetle beslenmeye bağlı olarak önemli bir artış oldu. Ancak yüksek karbonhidratlı diyet grubunda azalmış lipid/protein oranı ile birlikte doymuş lipid ve trigliserid-kolesterol ester miktarlarının azaldığı tespit edildi. Her iki diyette de artmış lipid düzeni, azalmış membran dinamikleri ve akışkanlık bulundu. Önem: Sonuçlar, uzun süreli HCD beslemesinin BAT'ın termojenik aktivitelerini artırdığını ve ayrıca diyetle indüklenen obez dişi farelerde daha fazla lipid birikimini önleyerek HFD ile beslenmeye kıyasla obezite ve T2D vb. metabolik bozuklukların gelişme riskini azalttığını ortaya koydu. enerji metabolizmasını ve termojenezi artırarak. Kahverengi yağ dokusu, aktive edildiğinde enerjiyi dağıtmasıyla bilinir, yağ yakarak ısı üretimine neden olur ve metabolik hızı arttırır, böylece negatif bir enerji dengesini teşvik eder.
Özet (Çeviri)
Aim: High calorie diets and obesity are firmly connected to several metabolic diseases like type 2 diabetes, insulin resistance and other clinical disorders. Because brown adipose tissue is known to dissipate energy when activated, the current study therefore investigated the changes in structure and function of the macromolecules in brown adipose tissue caused by prolonged high calorie diets feedings. Methods: ATR-FTIR spectroscopy was used to investigate the modifications that occur in the structure and function of brown adipose tissue macromolecules of diet-induced obese female inbred mice resulting from prolonged feeding with high fat diet (HFD) or high carbohydrate diet (HCD). Key findings: The outcomes indicated that prolonged feeding with high calorie diets induced significant alterations in the composition, structure, and function of macromolecules in brown adipose tissue. There was a significant increase in saturated lipid amount, lipid/protein ratio and the amount of triglycerides-cholesterol esters in the lipid structure of diet-induced obese female mice due to prolonged high fat diet feeding. However, decreased amounts of saturated lipid and triglycerides-cholesterol esters together with the decreased lipid/protein ratio were detected in high carbohydrate diet group. In both diets, increased lipid order, decreased membrane dynamics and fluidity were also found. Significance: The results revealed that prolonged HCD feeding results in an increase the thermogenic activities of BAT and also reduces the risk of developing metabolic disorders like obesity and T2D etc when compared to HFD feeding in diet-induced obese female mice by preventing accummulation of more lipids through increase energy metabolism and thermogenesis. Since the brown adipose tissue is known for its dissipation of energy when activated, causing heat production by burning fat and increasing the metabolic rate, thereby promoting a negative energy balance.