Johannes Brahms'ın op. 118 altı piyano parçası'nın armoni, form ve stil açısından incelenmesi
Examination of Johannes Brahms six pieces for pi̇ano op.118 in terms of harmony, form and style
  1. Tez No: 749858
  2. Yazar: BARIŞ KAHRAMAN
  3. Danışmanlar: PROF. METİN ÜLKÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Brahms, Armoni, Form, Arı Müzik, Piyano, Brahms, Harmony, Form, Pure Music, Piano
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Piyano Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Op. 118 Altı Piyano Parçası Brahms'ın besteciliğinde önemli bir yere sahip olan olgunluk döneminde bestelenmiştir. Bu dönem virtüöz piyanist tekniğinin ön planda olmadığı, anlatım olarak ciddi, ağırbaşlı, soyut özelliklerin yanı sıra Brahms'ın ifadesel müziğinin doruk noktasına ulaştığı son evredir. Büyük biçimli eserlerindeki başarıları ile tanınan bir besteci olan Brahms, son döneminde bestelemiş olduğu Op.118 Altı Piyano Parçası'nda küçük formdaki parçalara yer vermiştir. Bestecinin olgunluk döneminde bestelediği bu eseri önceki dönemlerindeki büyük biçimli eserleri kadar önemli olduğunu görmekteyiz. Çalışmada analiz edilen Op. 118 Altı Piyano Parçası'ndaki armonik kullanışların orjinalliği oldukça dikkat çekicidir; Brahms'ın müziği melodi ve eşlik yapısına indirgenmeyecek şekilde armonik kullanışların bütünü olarak oluşur, eserde yer alan melodi partisi armonik akışın bir ürünüdür hatta öyle ki melodi partisinde ortaya çıkan özellikler akor seslerinin tamamlanmış halini kapsamaktadır. Eserlerinde müzikal ifadeyi amaç edinen Brahms, Op. 118'de de görebileceğimiz gibi hiçbir zaman programlı müzik yapmayı doğru bulmamış ve gelenekleri koruyup kollayan bir tavır ile arı müziği önemsemiştir. Bu tavrı önceki dönemlerdeki bestecilere ve onların yapıtlarına büyük bir saygı duymasından kaynaklanmaktadır. Bu çalışmanın amacı, Op. 118 Altı Piyano Parçası'nın armonik mimarisi, cümle yapıları ve form özellikleri ile beraber piyanistlik ve stil açısından incelenmesini kapsamaktadır. Çalışmada, fonksiyon analizi ile birlikte kullanılan akorların türü belirlenmiş ve eserin detaylı analiz çerçevesinde daha net anlaşılır olması hedeflenmiştir. Op. 118 Altı Piyano Parçası'nın incelemesini oluşturan bu çalışma üç ana başlıktan oluşmaktadır; Giriş bölümü ve ikinci başlıkta bestecinin müzikal kişiliğinden, stilinden ve yaşamından bahsedilmiştir. Üçüncü başlıkta Brahms'ın piyano müziğindeki eserler hakkında genel bilgiler verilmiş ve Op. 118 Altı Piyano Parçası'nın bu eserler içerisindeki yerinin ve eserin daha iyi anlaşılabilmesi için Brahms'ın piyano eserlerinden kısaca bahsedilmiştir. Dördüncü başlıkta Op.118 Altı Piyano Parçası'nın derinlemesine bir analizi yapılarak armonik, form ve stil açısından ortaya çıkan özellikler verilmiştir. Sonuç bölümünde bu çalışmadan elde edilen analiz ve veriler açıklanmış ve eser ile ilgili özellikler ortaya çıkarılmıştır.
Özet (Çeviri)
Six Pieces for Piano Op.118 were composed in the maturity period having an important place in the composition of Brahms. This period is the last stage where virtuoso pianist technique was not at the forefront, the expressive music of Brahms reached its highest point as well as the serious, dignified, abstract characteristics in the expression. Brahms who is a composer recognized with his achievements in his works of big form included small form pieces in Six Pieces for Piano Op. 118 he composed in his last era. It is seen that this work which the composer composed in his maturity period is as important as his big form pieces in the preceding periods. The originality of the harmonic usages in Six Pieces for Piano Op.118 analyzed in the study is highly remarkable; the music of Brahms is consisted of the whole of harmonic usages in such a way which will not be reduced to the melody and accompaniment structure, the melody part in the work is a product of the harmonic flow and the characteristics emerging in the melody part cover the completed form of the chord sounds. Brahms who aimed a musical expression in his works never adopted making programmed music and cared about pure music in an attitude protecting the traditions. His attitude is arising from the great respect he felt towards the composers and their works in the preceding periods. The aim of this study is to examine the Six Pieces for Piano Op. 118 in terms of harmonic architecture, sentence structures and form features, as well as pianism and style. In this study, the type of the chords used together with the functional analysis was identified and it was aimed to make the work more comprehensible within the framework of the detailed analysis. This study constituting the examine of Six Pieces for Piano Op. 118 is consisted of three main headings; In the introduction part and second heading, it was mentioned about the musical personality, style and life of the composer. In the third heading, general information was provided about the works of Brahms in piano music. Brahms' piano works are briefly mentioned in order to better understand the place of the Six Pieces for Piano Op. 118 in these works and the work itself. In the fourth heading, a deeper analysis of Six Pieces for Piano Op. 118 was conducted and the emerging characteristics were presented in terms of harmonic, form and style. In the conclusion part, the analysis and data obtained were described and characteristics related with the work were presented.