Examination of early maladaptive schemas (EMS) at workplace: influence of job design on the relationship between ems and organizational outcomes
İş yerinde erken dönem uyumsuz şemaların incelenmesi: İş dizaynının erken dönem uyumsuz şemalar ile örgütsel çıktıları arasındaki ilişkiye etkisi
- Tez No: 749875
- Danışmanlar: PROF. DR. GONCA GÜNAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: kişi-iş uyumu, iş dizaynı, iş özellikleri, şema alanları erken dönem uyumsuz şemalar, çalışanın işle bütünleşmesi, person-job fit, job design, job characteristics, schema domains, early maladaptive schemas, employee engagement
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Bilgi Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Programlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Örgüt Psikolojisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 147
Özet
Kişi-iş uyumu hem çalışanların esenliği hem de örgütsel verimlilik açısından oldukça önemli bir faktördür. Bu uyumun çok önemli ayaklarından birini de bireyin kişiliğinin çalıştığı işin özellikleri ile uyumlu olması oluşturmaktadır. Kişiliğin iş özellikleri veya iş dizaynı ile uyumlu olup olmaması konusu farklı şekillerde alınabilir. Örneğin literatürde beş faktörlü kişilik özelliklerinin iş özellikleri ile uyumlu olup olmamasının sonuçları ile ilgili pek çok farklı araştırma mevcuttur. Kişilik oldukça geniş bir kavramdır; dolayısıyla kişiliğin farklı boyutlarının kişi-iş uyumu denklemindeki yerini keşfetmek de yerinde olacaktır. Bu sebepten ötürü, kişilikle oldukça ilintili olan erken dönem uyumsuz şemaların kişi-iş uyumu açısından değerlendirilmesini dikkate değer olacaktır. Bu tezin konusu da bu şemaların iş özellikleri ile uyumunun veya uyumsuzluğunun çalışanın işle bütünleşmesi üzerine etkisini kapsamaktadır. Toplanda 201 katılımcının katkı sağladığı bu araştırmada kişilerin erken dönem uyumsuz şemaları, çalıştıkları işin dizaynı ve işe karşı duydukları işle bütünleşme seviyesi ölçümlenmiştir. Araştırmanın bulgularına göre, zedelenmiş sınırlar şema alanına sahip çalışanların işleriyle bütünleşme seviyesinin belirlenmesinde işin özerklik seviyenin, adaptif uzmanlık gerektirip gerektirmediğinin ve diğer çalışanlarla iş yapma açısından birbirlerine bağımlı olup olmama durumunun düzenleyici değişken görevi gösterdiği saptanmıştır. Buna ek olarak, diğeri yönelimlilik şema alanının baskın olduğu çalışanların ise adaptif uzmanlık gerektiren işlerde çalışanların işleriyle bütünleşmesi artarken adaptif uzmanlık geliştirmeyen iş dizaynlarında çalışanların işle bütünleşme seviyesi anlamlı bir şekilde düştüğü gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Person-job fit is a significant factor in terms of employee well-being and organizational efficiency. One of the essential pillars of this fit is compatibility between an individual's personality and the characteristics of the job in which he/she works. Whether the personality is congruent with the job characteristics or job design can be taken differently. For example, there are many studies on whether the five-factor personality traits are compatible with certain job characteristics. Personality is a comprehensive concept; therefore, it would be appropriate to explore the status of different dimensions of personality in the person-job fit equation. For this reason, it would be worth considering the early maladaptive schemas, which are highly related to personality, regarding the person-job fit. The subject of this thesis covers the effect of the compatibility or incompatibility between these schemas with job characteristics on employee engagement. In this study, in which 201 participants contributed, the early maladaptive schemas of the individuals, the design of the job they worked, and the level of employee engagement were measured. According to the study's findings, it was found that the level of autonomy of the job, the requirement of adaptive expertise, and the interdependent nature of work act as moderator variables in determining the engagement level of the employees with dominant impaired limits schema domain. In addition, it has been profound that while the engagement of the employees in which the other-directedness schema domain is dominant increases in the jobs that require adaptive expertise, while the level of passion decreases significantly in the job designs that do not develop adaptive expertise.