Major depresif bozukluk tanılı hastalarda erken dönem uyumsuz şemaların incelenmesi
Examination of early maladaptive schemas in patients diagnosed with major depressive disorder
- Tez No: 938661
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖZGE SARAÇLI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Depresyon, Şema, Young Şema Ölçeği Kısa Formu, Depresif Belirti Şiddeti, İntihar, Depression, Schema, Young Schema Questionnaire Short Form, Severity of Depressive Symptoms, Suicide
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Amaç: Bu çalışmada; Ruh Sağlığı ve Hastalıkları kliniğine başvuran major depresif bozukluk tanısı almış hastalar ile sağlıklı kontrol grubu karşılaştırılarak, erken dönem uyumsuz şemaların depresif belirtiler ve belirti şiddeti ile ilişkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntemler: Bu çalışmaya, Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Hastanesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Kliniği'ne başvuran, major depresif bozukluk (MDB) tanısı alan 73 kişi ve 73 sağlıklı kontrol dahil edilmiştir. Katılımcılara DSM-5 için Yapılandırılmış Klinik Görüşme, sosyodemografik veri formu, Beck Depresyon Ölçeği, Young Şema Ölçeği-Kısa Form 3 uygulanmıştır. Bulgular: MDB tanılı bireylerde, erken dönem uyumsuz şema puanlarının tüm alt boyutları anlamlı düzeyde yüksek bulundu. MDB tanılı grupta BDÖ ve YŞÖ puanları arasındaki ilişki incelendiğinde ekonomik dayanıksızlık puanı ile düşük, bağımlılık, boyun eğicilik, terk edilme, duygusal yoksunluk, duygusal bastırma, yetersiz özdenetim, kuşkuculuk, kendini feda, cezalandırıcılık puanları ile orta, başarısızlık, sosyal izolasyon, kusurluluk, karamsarlık+dayanıksızlık puanları ile yüksek düzeyde pozitif korelasyon olduğu bulundu. BDÖ skorlarını açıklamada sadece karamsarlık+dayanıksızlık alt ölçek skorları etkili bulunurken, YŞÖ başarısızlık şema puanlarının depresyon tanı riskini 1,171 kat arttırdığı bulundu. MDB tanılı bireylerde yineleyici ölüm düşüncesi riskini terk edilme skorlarının 1,220 kat ve duygusal bastırma skorlarının 1,192 arttırdığı bulundu. Sonuç: Bu sonuçlar, MDB tanısında bireyin yaşam öyküsü, erken dönem uyumsuz şemaların önemini vurgulamaktadır. Depresyon ve özkıyım davranışlarında erken dönem uyumsuz şemaların rolünü aydınlatmak için daha kapsamlı çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aims to examine the relationship between early maladaptive schemas, depressive symptoms, and symptom severity by comparing patients diagnosed with major depressive disorder (MDD) who applied to the Psychiatry Clinic with a healthy control group. Materials and Methods: The study included 73 individuals diagnosed with MDD who applied to the Psychiatry Clinic of Zonguldak Bülent Ecevit University Hospital, Health Practice and Research Center, and 73 healthy controls. Participants were assessed using the Structured Clinical Interview for DSM-5, a sociodemographic data form, Beck Depression Inventory (BDI), and Young Schema Questionnaire-Short Form 3 (YSQ-SF3). Results: In individuals diagnosed with MDD, all subdimensions of early maladaptive schema scores were found to be significantly higher. In the MDD group, when examining the relationship between BDI and YSQ scores, there was a low positive correlation with the economic fears score; a moderate positive correlation with dependency, subjugation, abandonment, emotional deprivation, emotional inhibition, insufficient self-control, mistrust, self-sacrifice, and punitiveness scores; and a high positive correlation with failure, social isolation, defectiveness, and pessimism+vulnerability to harm scores. Among these, only the pessimism+vulnerability to harm subscale scores were found to significantly explain BDI scores. Additionally, failure schema scores were found to increase the risk of MDD diagnosis by 1.171 times. In individuals with MDD, the risk of recurrent suicidal thoughts increased by 1.220 times with abandonment scores and by 1.192 times with emotional inhibition scores. Conclusion: These findings emphasize the importance of an individual's life history and early maladaptive schemas in the diagnosis of MDD. More comprehensive studies are needed to illuminate the role of early maladaptive schemas in depression and suicidal behavior.