Taraftarların Türk futbol hakemlerine yönelik bakış açısının incelenmesi
Examination of fans' perspective to Turkish football referees
  1. Tez No: 749893
  2. Yazar: DENİZ BÖLÜKBAŞI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MÜCAHİT FİŞNE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Spor, Futbol, Hakem, Futbol Hakemi, Futbol Taraftarları, Sports, Football, Referee, Football Referee, Football Fans
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Futbol hakemleri, görevlerini yaparken kulüpler, yöneticiler, oyuncular ve taraftarlar gibi birçok farklı paydaşla etkileşim halinde olmakta, bu paydaşların arasında bir tür köprü görevi görmektedir. Hakemler üzerinde büyük etkisi olan bu paydaşların belki en önemlilerinden birisi taraftarlardır. Çünkü hakemlerin yönettiği maçlardaki kararları, sadece kulüpleri veya oyuncuları değil, büyük taraftar kitlelerini de etkilemektedir. Bu nedenle, önemli bir paydaş olarak taraftarların hakemlerle ilgili algılarının araştırılması ve bilinmesi, hakemlerin kendileriyle ilgili izlenim yönetimlerini daha iyi gerçekleştirebilmeleri için önem taşımaktadır. Bu bilgiler ışığında, bu çalışmanın amacı, Türk futbolunun en önemli paydaşlarından biri olan taraftarların futbol hakemlerine yönelik bakış açılarının incelenmesidir. Çalışmanın, güncel bir çalışma olarak, hakemlerle ilgili Türk futbol kamuoyundaki tartışmalara taraftarların gözünden sağlanan bakış açısıyla katkı sağlaması beklenmektedir. Araştırmada yöntem olarak nitel araştırma metodlarından olgubilim (fenomenoloji) yöntemi kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu Türkiye genelinde Türkiye Profesyonel Futbol Ligi'ni yakından takip eden futbolseverler oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini ise Türkiye Profesyonel Futbol Liglerini yakından takip eden futbol taraftarlarının arasından belirlenecek olan 16 taraftar oluşturmuştur. Bu 16 taraftar, düzenli olarak stadyumda maç izlemeye giden ve taraftarı olduğu kulübün passoligini almış olma kriterini taşıyanlar arasından belirlenmiştir. Araştırma bulguları, taraftarların Türkiye'deki futbol hakemlerine yönelik algılarının Başarı Düzeyi, Adil Müsabaka Yönetimi, Yabancı Hakem Getirilme Fikri, Siyasi, Sosyal ve Mafyatik Baskıların Varlığı, Büyük Takımlar Lehine Ayrımcılık, Ev Sahibi Takımlar Lehine Ayrımcılık, Liyakat, Ücretlerin Yeterliliği, Teknik Bilgi Düzeyi, Otorite Düzeyi, Fiziksel Uygunluk Düzeyi, Güvenilirlik Düzeyi, İletişim Düzeyi ve Tecrübe Düzeyi alt boyutlarında oluştuğunu ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Football referees engage with a variety of stakeholders while carrying out their duties, including clubs, managers, players, and supporters, and serve as a sort of conduit between them. The fans are among the stakeholders who most likely have a significant impact on the referees. Because the big fan bases are also impacted by the officials' judgments during the games, in addition to the teams or players. For this reason, researching and knowing the perceptions of the fans about the referees as an important stakeholder is important for the referees to better perform their impression management. In the light of this information, the aim of this study is to examine the perspectives of the fans, one of the most important stakeholders of Turkish football, towards football referees. It is expected that the study, as a current study, will contribute to the debate in the Turkish football public about referees from the perspective of the fans. One of the qualitative research methodologies, phenomenology, was employed in the study. The target audience for the study is Turkish football supporters who pay careful attention to the Turkish Professional Football League. 16 football fans from among those who closely follow the Turkish Professional Football Leagues made up the study's sample. These 16 supporters were chosen from a group of people who frequently visit the stadium to watch games and possess the“Passolig”of the team they support. The results of the study show that the level of success, fair competition management, the idea of using foreign referees, the presence of political, social, and mafiatic pressures, discrimination in favor of major teams, discrimination in favor of home teams, merit, adequacy of wages, level of technical knowledge, level of authority, level of physical fitness, level of reliability, and level of communication are all factors that shape how football fans in Turkey perceive referees.