Harşit vadisi'nin carabodıd akarları (Acari, oribatida, carabodidae) üzerine taksonomik araştırmalar
Taxonomic investigations on carabodid mites (Acari, Oribatida, Carabodidae) of the Harşit Valley
- Tez No: 749915
- Danışmanlar: PROF. DR. NUSRET AYYILDIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Oribatid Akarlar, Carabodidae, Taksonomi, Harşit Vadisi, Türkiye, Oribatid Mites, Carabodidae, Taxonomy, Harşit Valley, Turkey
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 55
Özet
HARŞİT VADİSİ'NİN CARABODID AKARLARI (ACARI, ORIBATIDA, CARABODIDAE) ÜZERİNE TAKSONOMİK ARAŞTIRMALAR Büşra ARIK Erciyes Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi, Ağustos 2022 Danışman: Prof. Dr. Nusret AYYILDIZ ÖZET Oribatid akarlar; çoğunlukla toprak-döküntü sisteminde yaşayan, baskın ve biyolojik çeşitlilik bakımından zengin bir eklembacaklı grubudur. Türkiye'de oribatid akarlarla ilgili yapılan çalışmalara katkı sağlamak amacıyla 2013-2015 yılları arasında Harşit vadisinden toplanan toprak, döküntü, yosun, liken ve ağaç kabuğundan özütlenen oribatid akarların Carabodidae familyasına ait türler taksonomik bakımdan değerlendirildi. Yapılan incelemeler sonucu; Carabodes (C.) labyrinthicus (Michael, 1879), Carabodes (C.) pirinensis Kunst, 1961, Carabodes (C.) rugosior Berlese, 1916, Carabodes (Flexa) dubius Kulijev, 1968 ve Carabodes (Klapperiches) willmanni Bernini, 1975 taksonlarının varlığı belirlendi. Bunlardan Carabodes (Klapperiches) willmanni Bernini, 1975 Türkiye faunası için yeni kayıt olarak tespit edildi. Teşhis edilen türlerin tanıtıcı özellikleri tarama elektron mikroskobu fotoğrafları ile birlikte verildi. Belirlenen taksonlar, morfolojik karakterler üzerinden daha önce bilinenler ile tartışıldı ve coğrafi dağılışları verildi.
Özet (Çeviri)
TAXONOMIC INVESTIGATIONS ON CARABODID MITES (ACARI, ORIBATIDA, CARABODIDAE) OF THE HARŞİT VALLEY Büşra ARIK Erciyes University, Graduate School of Natural and Applied Sciences Master Thesis, August 2022 Supervisor: Prof. Dr. Nusret AYYILDIZ ABSTRACT Oribatid mites are a dominant and biodiversity-rich group of arthropods that mostly inhabit the soil-litter system. In order to contribute to the studies on oribatid mites in Turkey, the species belonging to the family Carabodidae of oribatid mites extracted from the soil, litter, moss, lichen and bark collected from the Harşit valley between 2013-2015 were evaluated taxonomically. As a result of the investigations Carabodes (C.) labyrinthicus (Michael, 1879), Carabodes (C.) pirinensis Kunst, 1961, Carabodes (C.) rugosior Berlese, 1916, Carabodes (Flexa) dubius Kulijev, 1968 and Carabodes (Klapperiches) willmanni Bernini, 1975 taxa were determined. Of these, Carabodes (Klapperiches) willmanni Bernini, 1975 was identified as a new record for the fauna of Turkey. The distinguishing features of the identified species were given together with scanning electron microscope photographs. Identified taxa were discussed with previously known ones based on morphological characters and their geographical distributions were given.