Gastrointestinal(kolon) poliplerin endoskopi eşliğinde polipektomi sonrasında retrospektif değerlendirilmesi
Retrospective evaluation of gastrointestinal (colon) polyps after endoscopy-guided polypectomy
  1. Tez No: 750055
  2. Yazar: UFUK İĞDELİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SELİM YALÇIN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: adenom, kolonoskopi, kolon polipleri, kolon kanseri, adenoma, colonoscopy, colon polyps, colon cancer
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İç Hastalıkları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
Amaç: Kolon kanseri dünyada ilk 3 sırada yer almaktadır. Kolon kanseri etyolojisinde rol alan adenomların endokolon işlemi ile çıkarılması erken tanı ve tedavi açısından önemlidir. Çalışmamızda kolonoskopi işlemi esnasında saptanan poliplerin sayı ve boyutları, lokalizasyonları, şekilleri ve histopatolojik özellikleri açısından sınıflandırılması üzerine yer verildi. Gereç ve Yöntem: Kırıkkale Üniversitesi (KKÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi'nde 1 Ocak 2013 ile 1 Ocak 2021 tarihleri arasında endokolon yapılan hastalar taranmıştır. Bu hastalardan kolonda polip saptananlar başvuru yılı, yaş, cinsiyet, hemoglobin değeri, polip sayısı, polip yerleşim yeri, polip büyüklüğü, polip patolojisi ve displazi içerip içermemesi açısından kayıt altına alındı. Bulgular: Toplamda 1121 endokolon işlemi yapıldı. 782 hastaya kolon polipektomi yapıldı. Bazı hastalara farklı zamanlarda birden fazla kolonoskopi eşliğinde polipektomi işlemi gerçekleştirildi. 782 hastaya toplamda 1856 defa kolonoskopi eşliğinde polipektomi işlemi uygulandı. Polipektomi yapılan 1856 hastanın %32,2 si kadın, %67,8 i erkek hastaydı. Hastaların yaş ortalaması 65,9 (±10,91) yıldı, en küçük hasta 22 en büyük hasta 96 yaşındaydı. Hastaların ortalama polip sayısı 1,13 (±0,58) adet olup, hastalarda en az 1 en fazla 15 polip sayısı mevcuttu. Ortalama polip büyüklüğü 6,21 (±5,96)mm olup, en küçük polip 2mm en büyük polip 52mm olarak saptandı. Hastaların ortalama hemoglobin değeri 13,81 (±2,08) gr/dl olup, en düşük hemoglobin 8,0 gr/dl en yüksek hemoglobin ise 18,4 gr/dl olarak kayıt edildi. Çalışmamızda kolon poliplerinin tutulum yerlerine baktığımızda ise çekumda 118 (%6,4), çıkan kolonda 233 (%12,6), transvers kolonda 345 (%18,6), inen kolonda 237 (%12,8), sigmoid kolonda 537 (%28,9), rektumda 386 (%20,8) olmak üzere toplamda 1856 adet polipektomi işlemi kayıt edildi. Çıkarılan polipler 315 (%17) hiperplastik polip, 888 (%47,8) tübüler adenom, 265 (%14,3) tübülovillö (%3,8) villöz adenom, 35 (%1,9) adenokarsinom, 120 (%6,5) bening, 65 (%3,5) mikst polip, 98 (%5,3) inflamatuar polip olarak raporlandı. Çıkarılan poliplerin 1166 (%62,8)'sında displazi yok iken, 690 (%37,2)'sinde displazi saptandı. Sonuç: Kolon polipleri genel olarak asemptomatik rastlanmakta olup, kolonoskopi esnasından saptanan tüm polipler malignleşme açısından histopatolojik olarak değerlendirilmelidir. Kolon kanserinde erken tanı ve tedavi ile tam kür şansı kolonoskopik yöntemlerle oldukça başarılıdır. Yaşla birlikte kolon poliplerinde artan displazi riski nedeniyle 50 yaş üstü tüm bireylere tarama amaçlı kolonoskopi önerilir.
Özet (Çeviri)
Objective: Colon cancer ranks in the top 3 in the world. Removal of adenomas, which play a role in the etiology of colon cancer, by endocolon procedure is important for early diagnosis and treatment. In our study, we focused on the classification of polyps detected during colonoscopy in terms of number and size, localization, shape, and histopathological features. Materials and Methods: Patients who underwent endocolon between January 1, 2013 and January 1, 2021 at Kırıkkale University (KKU) Medical Faculty Hospital were screened. Among these patients, those with polyps in the colon were recorded in terms of admission year, age, gender, hemoglobin value, number of polyps, location of polyp, polyp size, polyp pathology, and presence of dysplasia. Results: A total endokolon procedures were performed. Colon polypectomy was performed in 782 patients. In some patients, polypectomy was performed with more than one colonoscopy at different times. A total of 1856 colonoscopy-guided polypectomy procedures were performed on 782 patients. Of 1856 patients who underwent polypectomy, 32,2% were female and 67,8% were male. The mean age of the patients was 65 (±10,91) years, the youngest patient was 22 years old and the oldest patient was 96 years old. The mean number of polyps of patients was 1,13 (±0,58) and the number of polyps was at least 1 and at most 15 polyps. The mean polyp size was 6,21 (±5,96) mm, the smallest polyp was 2mm and the largest polyp was 52mm. The mean hemoglobin value of patients was 13,81 (±2,08) g/dl and the lowest hemoglobin was 8,0 g/dl and the highest hemoglobin was 18,4 g/dl. When we look at the involvement sites of colon polyps in our study, 118 (6,4%) in the cecum, 233 (12,6%) in the ascending colon, 345 (18,6%) in the transvers colon,237 (12,8%) in the descending colon, 537 (28,9%) in the sigmoid colon, 386 (20,8%) in the rectum that a total of 1856 polypectomy procedures were recorded. Removed polyps 315 (17%) hyperplastic polyps, 888 (47,8%) tubular adenomas, 265 (14,3%) tubulovillous adenomas, 35 (1,9%) adenocarcinomas, 120 (6,5%) bening, 65 (3,5%) mixed polyps and 98 (5,3%) inflammatory polyps was reported. While there was no dysplasia in 1166 (62,8%) of the removed polyps, dysplasia was found in 690 (37,2%) of them. Conclusion: colon polyps are generally asymptomatic and all polyps detected during colonoscopy should be evaluated histopathologically for malignancy. In colon cancer, the chance of full cure with early diagnosis and treatment is quite successful with colonoscopic methods. Because of the increased risk of dysplasia in colon polyps with age, screening colonoscopy is recommended for all individuals over the age of 50.