Ebeveynlerin çocuk bakımına katılım durumlarının belirlenmesi
Determination of parents' child care participation status
  1. Tez No: 750063
  2. Yazar: MELİKE TEPE ÇALIK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYŞE SEVİM ÜNAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Ebeveyn, Çocuk, Çocuk Bakımı, Pediatri Hemşireliği, Parent, Child, Child care, Pediatric Nursing
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ufuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Bu çalışma kesitsel ve tanımlayıcı tipte bir araştırma olup, 0-18 yaş grubunda çocuğu olan ebeveynlerin çocukların bakımına katılım durumlarını belirlemek amacıyla yapılmıştır. Araştırma 551 katılımcı ile 1 Mart 2021- 28 Nisan 2022 tarihleri arasında çevrimiçi anket uygulaması şeklinde yürütülmüştür. Verilerin toplanmasında ebeveynlerin sosyo-demografik özellikleri ve çocuk bakımına yönelik katılım durumlarına ait bilgileri içeren veri toplama formu kullanılmıştır. Analizler IBM SPSS Statistics 28 paket programı üzerinden yapılmıştır. Verilerin analizinde kategorik değişkenler için sıklıklar (sayı, yüzde) verilmiştir. İki bağımsız kategorik değişken arasındaki ilişkiler için Ki Kare analizi kullanılmıştır. Araştırmanın sonucunda annelerin %51,9'unun, babaların %49'unun eğitim düzeyinin üniversite olduğu, annelerin %92'sinin babaların ise %93,1'inin en uzun yaşadığı bölgenin kentsel bölge olduğu bildirilmiştir. Katılımcıların %94,6'sının çekirdek aile olduğu, aile gelirlerinin %55,2'sinin 8001 TL ve üzerinde olduğu, çocuk bakımında birincil sorumluluğun %96,7 oranında annede olduğu, çocuklarla ilgili kararları %44,8 oranında anne-babanın birlikte verdikleri görülmektedir. Anne eğitim seviyesi arttıkça çocuk bakımına katılım oranlarının arttığı, 0-1 yaş dönemi çocuk bakım uygulamalarında babaların“Eşi Yorgunsa Dinlenmesi İçin Çocuğa Bakma”ve“Parka Götürme”uygulamasına katılım oranlarının yüksek olduğu, 4-6 yaş dönemi çocuk bakım uygulamalarında annelerin“Spor Yapma”,“Kitap Okuma”ve“Çocuğun Temizliğini Sağlama”uygulamalarına katılım oranlarının babalara göre yüksek olduğu, 7-12 yaş dönemi çocuk bakım uygulamalarından“Okula Götürüp Getirme”uygulamalarına annelerin daha fazla katıldığı, 13-18 yaş grubunda farklılık olmadığı belirlenmiştir. Sonuçlar doğrultusunda ebeveynlerin çocuk bakımına katılım düzeyleri tespit edilerek hemşirelerin aile üyelerine rehberlik etmesi beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
This study is a cross sectional and descriptive study and was conducted to determine the participation of parents who have children in the 0-18 age group in child care. The research was carried out in the form of an online survey between 1 March 2021 and 28 April 2022 with 551 participants. A data collection form containing information about the socio-demographic characteristics of the parents and their participation in child care was used to collect the data. Analyzes were made using the IBM SPSS Statistics 28 package program. Frequencies (number, percentage) are given for categorical variables in the analysis of the data. Chi-square analysis was used for the relationships between two independent categorical variables. As a result of the research, it was reported that 51.9% of the mothers and 49% of the fathers had a university education level, and the region where 92 % of the mothers and 93.1% of the fathers lived the longest was the urban region. It is seen that 94.6% of the participants are nuclear families, 55.2% of the family income is 8001 and above, the primary responsibility for child care is the mother at the rate of 96.7%, and the parents make the decisions about the children together at a rate of 44.8%. As the education level of the mother increases, the rate of participation in child care increases, the participation rates of fathers in the child care practices for the age of 0-1 are high, the participation rates of the fathers in the practices of“Taking the Child to Rest If His Spouse is Tired”and“Taking the Child to the Park”are high, and that the mothers participate in the practices of“Doing Sports”in the child care practices for the age of 4-6.“, ”Reading Books“ and ”Keeping the Child Clean“ applications were higher than fathers, mothers participated more in ”Bringing and Bringing to School" practices, one of the 7-12 age child care practices, 13- It was determined that there was no difference in the 18 age group. In line with the results, it is expected that the nurses will guide the family members by determining the participation levels of the parents in child care.