Tuz stresi altındaki acı ve çarliston biber çeşitlerinin genç-orta ve yaşlı yapraklarında iyon hareketleri
Ion movements in young-medium and old leaves of pittle and charleston pepper varieties under salt stress
- Tez No: 750232
- Danışmanlar: PROF. DR. FİKRET YAŞAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Acı biber, Biber, Çarliston biber, İyon hareketleri, Tuz stresi, Charleston pepper, Hot pepper, Ion movements, Pepper, Salt stress
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Bu tez çalışması, bir sebze olarak seçilen çarliston ve acı biber fidesinin genç, orta ve yaşlı yapraklarının gelişme dönemlerinde, tuz stresi altında farklı dönemlerde hangi besin elementlerinin ne düzeyde alındığını, besin elementlerin birbirleri üzerindeki etkilerini ve hangi seviyedeki yaprakta biriktiğini belirlemek üzere yapılmıştır. Araştırma, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Bahçe Bitkileri Bölümü, Bitki Fizyoloji Laboratuvarında split klimalı iklim odasında gerçekleştirilmiştir. Çalışmada bitkisel materyal olarak, çarliston biber ve acı biber tohumu tedarik edilmiştir. Tuz uygulanacak fideler için Hoagland besin çözeltisine 50 mM tuz konsantrasyonunu sağlayacak NaCl ilave edilmiştir. Ölçüm ve analizler için örnek alma işlemi, tuz uygulamasının 5. 10. ve 15. gününde yapılmıştır. Alınan örneklerde, temel bazı büyüme parametrelerine, genç, orta ve yaşlı yapraklarda Na, K, Ca, Mg, Fe, Zn, Cu, Mn birikimlerine bakılmıştır. Çalışma sonunda bitki büyüme ve gelişmesinde gerileme ve aksaklıklar görülmüştür. İyon birikimlerinde ise Na miktarının artışıyla beraber Ca, K, Mg iyon alımında düşüş görülürken, Fe, Mn, Cu, Zn miktarlarında artış olduğu görülmektedir. Tuz stresine maruz bırakılan bitkiler, iyonlarını genellikle yaşlı yapraklarda biriktirmiştir ve zamana bağlı gelişmelerde de bitkiler 15. güne kadar gelişmelerini devam ettirmişlerdir. En yüksek bitki toplam ağırlığı her iki çeşitte de 15. günlerde görülmüştür.
Özet (Çeviri)
This thesis study was carried out to determine which nutrients are taken and at what level under salt stress, the effects of nutrients on each other and at what level they accumulate in the young, middle and old leaves of the green pepper seedlings selected as a vegetable. There search was carried out in a split air-conditioned climate room at Van Yüzüncü Yıl University, Faculty of Agriculture, Department of Horticulture, Plant Physiology Laboratory. In the study, green pepper and hot pepper seeds were supplied as herbal material. For the seedlings to be treated with salt, NaCl was added to the Hoagland nutrient solution to provide 50 mM salt concentration. Sampling for measurement and analysis was done on the 5th, 10th and 15th days of salt application. In the samples taken, some basic growth parameters, Na, K, Ca, Mg, Fe, Zn, Cu, Mn accumulations in young, middle and old leaves were examined. At the end of the study, regression and disruptions in plant growth and development were observed. In ion accumulations, with the increase in the amount of Na, there is a decrease in the up take of Ca, K, Mg ions, while an increase in the amount of Fe, Mn, Cu, Zn is observed. Plants exposed to salt stress generally accumulated their ions in the old leaves and in time-dependent developments, the plants continued to develop until the 15th day. The highest total plant weight was observed on the 15th day in both cultivars.