Saliva antigen test as anew biomarker in population-based screening of coronavirus infection
Koronavirüs enfeksiyonlarının nüfus temelli taramalarında yeni bir biyomarker olarak tükürük antijen testi
  1. Tez No: 750247
  2. Yazar: MARYAM TAHA YASEEN AL-GHAYYIM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. VOLKAN EYÜPOĞLU, DR. ÖĞR. ÜYESİ RANA M. HAMEED
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Tükürük antijen testi, Biyobelirteç, Coronavirüs, Enfeksiyonlar, Saliva antigen test, Biomarker, Coronavirus, Infections
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 50
Özet
Tükürük testi daha yaygın hale geliyor. Tükürük bezi salgıları, pul pul dökülmüş oral epitel hücreleri ve mikroorganizmalar içerir. Ayrıca immünoglobulinler, müsinler, enzimler, metabolitler, hormonlar ve elektrolitler de vardır. Bu, tükürüğü erken covid 19 teşhisi için ideal hale getirir. Bu çalışma, oral numuneleri inceler ve SARS-CoV-19 antijen saptama testi sonuçlarını CRP ve diğer belirteçlerle karşılaştırır. 19 covid'in kesitsel çalışması. Tam öykü, muayene ve covid19 laboratuvar testleri olan 100 hastaya kan ve tükürük sağlandı. PCL COVID19 Ag (tükürük testi), insan tükürüğünde SARSCoV-19 antijenini tespit eder. Kan ve tükürükte SARS-CoV-2 için teşhis doğruluğu değişiyordu. CRP testi grup1'de %79, grup2'de %66, tükürük testi ise %6 ve %7 olarak bulundu. D-dimer testleri grup1'de %80, grup2'de ise %76 olarak bulundu. Erken/geç enfeksiyonda PCL SARS-CoV-2 tükürük antijen testi doğruluğu üretici spesifikasyonlarının altındaydı. Test ederken bunu unutmayın. DIAGNOS, SARS-CoV2 pozitif bireyleri tespit etmek için kullanımı kolay bir tükürük tamamlayıcısı olabilir, ancak daha büyük numune setleri kullanan diğer biyolojik belirteçler ve teşhis araçları ile doğrulama gereklidir.
Özet (Çeviri)
Saliva testing is becoming more common. It contains salivary gland secretions, desquamated oral epithelial cells, and microorganisms. There are also immunoglobulins, mucins, enzymes, metabolites, hormones, and electrolytes. This makes saliva ideal for early covid 19 diagnosis. This study examines oral specimens and compares SARS-CoV-19 antigen detection assay results with CRP and other markers. Cross-sectional study of 19 covids. 100 patients with a full history, exam, and covid19 lab tests provided blood and saliva. PCL COVID19 Ag (saliva test) detects SARS-CoV19 antigen in human saliva. Diagnostic accuracy for SARS-CoV-2 in blood and saliva varied. The CRP test found 79% in group1 and 66% in group2, while the saliva test found 6% and 7%. D-dimer tests found 80% in group1 and 76% in group2. PCL SARSCoV-2 saliva antigen test accuracy in early/late infection was below manufacturer specifications. Remember this when testing. DIAGNOS may be an easy-to-use saliva complement to detect SARS-CoV-2 positive individuals, but validation with other biomarkers and diagnostic tools using larger sample sets is needed.