Tıp fakültesi intörn öğrencilerinin fizyolojik parametrelerine göre kardiyopulmoner resusitasyon (CPR) etkinlik ve yeterliliğinin CPR mankeni üzerinde değerlendirilmesi
Evaluation of cardiopulmonary resuscitation (CPR) efficiency and adequacy on CPR manikin according to physiological parameters of medical faculty intern students
- Tez No: 761847
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA SABAK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
- Anahtar Kelimeler: Göğüs Basısı, Kardiyopulmoner Resüsitasyon (KPR), Temel Yaşam Desteği, CPR mankeni, fiziksel parametre, Chest Compression, Cardiopulmonary Resuscitation (CPR), Basic life support, CPR manikin, physical parameter
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Çalışmamızda intörlerin cinsiyet ve vücut kitle indeksi (BMI) özellikleri gibi fizyolojik parametreleri ile sigara kullanımı ve düzenli spor yapma durumlarının, CPR kalitesini etkileyip etkilemediğini araştırmayı amaçladık. Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Kliniği stajını tamamlamış intörnlerin Tıp Fakültesi Dekanlığı' ında bulunan simülasyon merkezinde, manken üzerinde gerçekleştirdikleri göğüs kompresyonlarının sayısal verileri elektronik ortamda kayıt altına alınmıştır. CPR kalite parametreleri olan göğüs bası derinliği, sayısı, gevşemesi, doğru el pozisyonu ve kesintisiz CPR uygulaması gibi parametreler 6 siklus boyunca incelendi. Verilerin istatistiksel analizi SPSS 22,0 Windows versiyon paket programı ile yapıldı. Çalışmamız Mayıs 2022 – Kasım 2022 tarihleri arasında Gaziantep Tıp Fakültesi Dekanlığı Simülasyon merkezinde yapıldı. Çalışmaya 62 erkek 38 kadın intörn katılmıştır. İntörnlerin ortalama BMI değeri 23,7 kg/m₂ olarak hesaplandı. Düzenli spor yapanların sayısı 13, sigara kullanım durumları 34 aktif içici, 12 bırakmış, 54 hiç kullanmamış olarak belirlendi. Erkek intörnler ve BMI yüksek (BMI≥24) intörnler daha başarılı göğüs bası derinliği ve göğüs bası sayısı uyguladı (p0,05). Sigara kullanmamış kadın intörnler aktif içici kadın intörnlere göre göğüs gevşemesinde daha başarılı oldular fakat diğer parametrelerde anlamlı bir fark görülmedi. Sigara kullanım durumu erkek intörnler arasında anlamlı bir farklılık göstermedi. Düzenli spor yapma durumu göğüs bası derinliği, göğüs bası sayısı, göğüs gevşemesi, doğru el pozisyonu ve kesintisiz CPR uygulaması parametrelerinde anlamlı farklılık göstermedi. CPR uygulaması hem güç gerektiren hem de tekniksel bilgi gerektiren bir müdahaledir. Bu sebeple kas kitlesi ve pratik eğitimlerin CPR kalitesi üzerinde etkili olduğunu düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
In our study, we aimed to investigate whether physiological parameters such as gender and body mass index (BMI) characteristics of the practitioner, as well as smoking and regular sports status, affect the quality of CPR. The numerical data of the chest compressions performed on the mannequin by the interns who completed their internship at Gaziantep University Faculty of Medicine Emergency Medicine Clinic were recorded electronically in the simulation center located at the Dean of the Faculty of Medicine. CPR quality parameters such as chest compression depth, number, relaxation, correct hand position and continuous CPR application were examined for 6 cycles. Statistical analysis of the data was done with SPSS 22.0 Windows version package program. Our study was carried out in Gaziantep Medical Faculty Simulation Center between May 2022 and November 2022. 62 male and 38 female interns participated in the study. The average BMI value of the interns was calculated as 23.7 kg/m₂. The number of those who do sports regularly was 13, their smoking status was 34 active smokers, 12 quitters, and 54 never smoked. Male interns and interns with higher BMI (BMI≥24) performed better chest compression depth and chest compression number (p0.05). Non-smoker female interns were more successful in chest relaxation than active smoking female interns, but there was no significant difference in other parameters. Smoking status did not differ significantly among male interns. Regular exercise did not differ significantly in the parameters of chest compression depth, chest compression number, chest relaxation, correct hand position and continuous CPR application. CPR is an intervention that requires both strength and technical knowledge. For this reason, we think that muscle mass and practical training are effective on the quality of CPR.