Davranışsal maliye yaklaşımları ile vergi uyumunun artırılması
Increasing tax compliance by behavioural public finance approaches
- Tez No: 750382
- Danışmanlar: PROF. DR. NACİ TOLGA SARUÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maliye, Finance
- Anahtar Kelimeler: Vergi, Vergi Uyumu, Davranışsal Maliye, Davranışsal Kamu Politikaları, Davranışsal Ekonomi, Davranışsal İktisat, Tax, Tax Compliance, Behavioural Public Finance, Behavioural Public Policies, Behavioural Economics
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 174
Özet
Yerleşik iktisat teorisine göre; insanların kararlarında rasyonel ve akılcı olduğu kabul edilmektedir. Ancak gerçek hayatta sosyal bir varlık olan insan, karar verirken ya da seçim yaparken bu varsayım geçerliliğini yitirmektedir. Seçeneklerin kısıtlı olması, duygusal, bilişsel ve sezgisel farklılıklar ya da yeterli bilginin olmaması gibi durumlar, insanların ekonomik kararlarının sosyolojik ve psikolojik açıdan irdelenmesini gerekli kılmıştır. Bilindiği üzere, kamu hizmetlerinin sürdürülebilirliği için en önemli gelir kaynağı vergilerdir. Mükelleflerin vergi uyumunu artırmak için yürütülen çalışmalarda klasik ekonomik modellerin yanında psikolojik ve davranışsal faktörlerden de faydalanılmaya başlanmıştır. Davranışsal maliye yaklaşımları ile oluşturulacak yeni kamu politikaları sayesinde, vergi kaçırma ve vergiden kaçınma davranışlarının önüne geçilerek vergi gelirlerinde artış sağlanabilmektedir. Mükellefler üzerinde herhangi bir baskı veya zorlama olmadan düşük maliyetli ve basit yöntemler kullanan davranışsal maliye yaklaşımlarından dünya genelinde pek çok ülkede kamu politikası tasarımında faydalanılmaktadır. Bu tezde dünya genelinden seçilmiş 17 ülkedeki davranışsal yaklaşımları içeren vergi uyumu konulu çalışmalar derlenmiş ve bu çalışmalarda hangi davranışsal maliye yaklaşımlarından faydalanıldığı incelenmiştir. Çalışmalarda uygulanan bu basit ve düşük maliyetli yöntemler incelendiğinde vergi uyumunda artış sağlandığı görülmüştür. İncelenen çalışmalar referans alındığında bu tip uygulamaların Türkiye'de kullanılması için gerekli birimlerin kurulmasının ve çalışmaların yapılmasının vergiye gönüllü uyumu artıracağı bulgusuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
According to the mainstream economic theory, it is accepted that people are rational and reasonable in their decisions. But this assumption loses its validity when a human who is a social being makes a decision or choice in real life. Situations such as limited options, emotional, cognitive and intuitive differences, or lack of sufficient information; have made it necessary to examine people's economic decisions sociologically and psychologically. As is known, taxes are the most important source of income for the sustainability of public services. In the studies carried out to increase tax compliance of taxpayers, psychological and behavioural factors have been started to be used in addition to classical economic models. Thanks to the new public policies to be created with behavioural public finance approaches, tax evasion and tax avoidance behaviours can be prevented and an increase in tax revenues can be achieved. Behavioral public finance approaches are tools that use low-cost and simple methods without any strain on taxpayers. These approaches are used in many public policy designs around the world. In this thesis, studies on tax compliance including behavioral approaches in 17 selected countries from around the world have been compiled. In these studies, it was determined which behavioral finance approaches were used. Then, which behavioral public finance approaches are used in these studies are examined. When the studies examined are taken as reference, it has been determined that establishing the necessary units and carrying out studies for the use of such applications in Turkey will increase voluntary tax compliance.