Turning disease into an advertising material and changing people's perception of medicine through the digital revolution
Hastalığı bir reklam materyaline dönüştürmek ve dijital devrim yoluyla insanların tıbbına karşı algısını değiştirmek
- Tez No: 750384
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İBRAHİM MERT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Yönetimi, Healtcare Management
- Anahtar Kelimeler: Sağlık Turizmi, Medikal Reklam, Karar Verme, Dijital Pazarlama, Tıp Algısı, Türkiye, Health Tourism, Medical Advertising, Decision Making, Digital Marketing, Perception of Medicine, Turkey
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Yönetimi (İngilizce) Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
Bu araştırma, Türkiye'de insanların tıp algısını etkileyerek sağlık turizminde tedavi alma kararlarında sosyal medya ve dijital platformları kullanan tıbbi reklamların etkisini göstermeyi ve değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Ayrıca medikal turistlerin karar verme süreçlerine gün ışığına çıkarmak. Veriler, 2021 yılında Türk sağlık tesislerinde tedavi gören eski sağlık turistlerinden oluşan bir örneklem olan Türkiye'deki 238 katılımcıdan toplanmıştır. Çalışma modeline dayalı olarak veriler, Sosyal Bilimler için İstatistiksel Paket (SPSS) yazılımı kullanılarak, anketin (kısım A) frekans dağılım tabloları ve çubuk grafikleri uygulanarak incelenmiştir. (Bölüm B) Anket için daha fazla R2, korelasyon, ANOVA ve Regresyon Analizi. Sonuçlar, sosyal medyayı kullanan tıbbi reklamcılık, sağlık turistlerinin karar verme süreci, insanların algısı ve bunların sağlık turizmindeki etkinlikleri (tıbbi reklamların insanların tıp algısını ve sağlık turistlerinin karar verme süreçi ile etkileşimi) arasındaki ilişkinin pozitif olduğunu göstermektedir. Bu çalışma, Türkiye'de sağlık turizminin demografik profilini incelemek için kullanılan betimsel bir yaklaşımla analiz edilmiş ve hipotezi test etmek için MA, MA-PP ve DM maddeleri geliştirilmiştir. Veri toplama için Dört puanlık Likert ölçeği ve Beş puanlık Likert ölçeği anketi uygulanmıştır. Tüm maddelerin güvenirlik istatistiği 0.719 olup, değişkenler arasındaki ilişkiyi ölçmek için iyi bir sonuçtur. MA-PP'nin sağlık turizminde DM üzerindeki etkisini belitmek için regresyon analizi R2 yorumu, ANOVA kullanılmıştır. İstatistiksel analiz de bu model için sonuçlar ve öneriler göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to show and assess the impact of medical advertising using social media and digital platforms on decision-making to receive treatment in health tourism by influencing people's perception of medicine in Turkey. In addition, to bring to light the decision-making process of the medical tourists. The research data was collected from 238 respondents in Turkey, of former health tourists in Turkish healthcare facilities who have received their treatment during 2021. Using the software Statistical Package for the Social Sciences (SPSS) and frequency distribution tables, standard data was analyzed in accordance with the findings. In addition to bar charts of the questionnaire (part A) and additional correlation, R2, ANOVA, and Regression Analysis for the questionnaire (part B). Outcomes demonstrate that the relationship among medical advertising using social media, decision-making of the health tourists, people's perception, and their effectiveness (interaction of medical advertising with people's perception of medicine and the Decision-making of the health tourists) in health tourism is positive. The data were analyzed via a descriptive method used to examine the demographic profile of health tourism in Turkey, and MA, MA-PP, and DM Observables have been created to test the hypothesis. Four-point Likert scale questionnaire and a Five-point Likert scale questionnaire have been applied, and the reliability statistics of all items was 0.719 which is good to measure the relationship among variables. A correlation test was employed, and regression analysis R-Square interpretation and ANOVA were used to show the impact of MA-PP on DM in health tourism. Statistical analysis displayed suggestions for the model also.