Etude des personnages dans le rapport de brodeck de Philippe Claudel
Philippe Claudel'in Brodeck'in raporu eserindeki karakterlerin incelenmesi üzerine bir çalışma
- Tez No: 750502
- Danışmanlar: PROF. DR. ERTUĞRUL İŞLER, DOÇ. DR. MEHMET SAYIN, DOÇ. DR. FATMA KABA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fransız Dili ve Edebiyatı, French Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Philippe Claudel, Brodeck, Anderer, yabancı düşmanlığı, ötekilik, ziyankarlık, İkinci Dünya Savaşı, birey ve toplum psikolojisi, Philippe Claudel, Brodeck, Anderer, xenophobia, alterity, destructiveness, Second World War, individual and social psychology
- Yıl: 2022
- Dil: Fransızca
- Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fransız Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fransız Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Bu tez, Fransız yazar Philippe Claudel'in 2007 yılında kaleme aldığı Le Rapport de Brodeck adlı romanına odaklanan bir çalışmayı kapsamaktadır. İkinci Dünya Savaşı ve sonrasında yaşanan insanlık dışı olayları ve insanların kendilerinden olmayanlara karşı yarattıkları ötekilik duygusunun dışa yansımasını aktaran bu yapıt, bizleri ayrıca savaşın kötü simgelerinden olan toplama kamplarında işlenen vahşetlere tanıklık etmemize olanak sağlıyor. Adı roman içinde verilmeyen, dış dünya ile bağlantısı olmayan uzak bir köye, İkinci Dünya Savaşı'nın hemen sonrasında gelen, ismi Anderer olan gizemli bir yabancı yerleşir ve bir anda tüm köy halkının dikkatini üzerine çeker. İlk başlarda hiç kimse bu yabancının köye neden geldiğini bilmez. Yıllarca dış dünyadan kendilerini soyutlamış bir halde yaşayan köylüler için bu yabancının gelmesi köyde büyük bir heyecan uyandırır. Zira bu yabancı, köyde yaşayanlardan çok farklıdır. Konuşması, giyimi, dış görünüşü davranışları köylülerin ilgisi çeker. Gün geçtikçe bu yabancı hakkında endişelenen köylüler, kendilerini ve köylerini dışarıdan gelebilecek herhangi bir kötülüğe karşı korumak isterler. Bir gün toplu bir şekilde, tüm köylülerin katıldığı ve adına Ereignes diyecekleri bir akşam, bu yabancıyı vahşice öldürürler. Acaba neden bu yabancıyı öldürmüş olabilirler? Kıskançlıktan mı? Korkudan mı? Irkçı olduklarından mı? Yoksa hepsinin psikolojik sorunları mı var? Neden toplu bir şekilde bu katliamı gerçekleştirdiler? Katliamı gören Brodeck, Anderer'in vahşice öldürülmesini meşru kılacak bir rapor yazması için köy halkı tarafından görevlendirilir. Ama elbette olaylar Anderer'in öldürülmesiyle bitmeyecektir. Brodeck, ona istemeden yazdırdıkları rapor dışında başından geçen olayları aktardığı başka bir rapor daha yazacaktır. Bu rapor, bir zamanlar birlikte yaşadığı insanların ihanetine, kendi yakın geçmişine ve toplama kamplarında maruz kaldığı insanlık dışı davranışlara ışık tutacaktır. Bu çalışma ile yukarıda yer alan sorulara insan psikolojisi üzerine yapılan bilimsel çalışmalardan destek alarak yanıt vermeye çalışacağız. Ayrıca romandaki karakterlerden yola çıkarak, insanın tiyniyetinde var olan saldırganlık davranışının nereden geldiğini, nasıl oluştuğunu ve bu davranışın insan psikolojisi üzerinde bıraktığı ektileri incelemeye çalışacağız.
Özet (Çeviri)
This thesis covers a study focusing on the novel“Le Rapport de Brodeck”, written by French writer Philippe Claudel in 2007. This work, which conveys the inhuman events that took place during and after the Second World War and the reflection of the sense of otherness that people created against those who are not their own, also allows us to witness the atrocities committed in the concentration camps, which are the evil symbols of the war. A mysterious stranger named Anderer, who came to a remote village whose name is not given in the novel and has no connection with the outside world, just after the Second World War, settles in this village and suddenly attracts the attention of all the villagers. At first, no one knows why this stranger came to the village. For the villagers who have lived in isolation from the outside world for years, the arrival of this stranger creates a great excitement in the village and they welcome him very much. Because the foreigner is very different from the people living in the village. His speech, clothing, appearance and behavior are very interesting for the villagers. Worried about this stranger day by day, the villagers want to protect themselves and their village against any evil that may come from outside. One day, they brutally murdered this stranger, an evening in which all the villagers joined and they would call him Ereignes. Why did they kill this stranger? Because of jealousy? Or fear? Is it because they're racist? Or do they all have psychological problems? Why did they commit this massacre en masse? Seeing the massacre, Brodeck is commissioned by the villagers to write a report justifying Anderer's brutal murder. But of course, the events will not end with Anderer's murder. Apart from the one they inadvertently dictated to him, Brodeck will write another report in which he recounts his experiences. This report will shed light on the betrayal of the people he once lived with, his own recent history, and the inhumane treatment he was subjected to in concentration camps. With this study, we will try to answer the above questions with the support of scientific studies on human psychology. Also, we will also try to examine where the aggressive behavior in human beings comes from, how it occurs and the effects of this behavior on people, based on the characters in the work.