Kronik spontan ürtikerli hastalarda anksiyete ve depresyon düzeyleri ve hastalık aktivitesi ile ilişkisi
Anxiety and depression levels and their relationship with disease activity in patients with chronic spontaneous urticaria
  1. Tez No: 750640
  2. Yazar: MESUT ÖGÜTCÜ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SONGÜL ÇİLDAĞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Kronik spontan ürtiker, anksiyete, depresyon, ÜAS7, Chronic spontaneous urticaria, anxiety, depression, UAS7
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Amaç: Psikokutanöz hastalıklar arasında değerlendirilen ürtikerin etiyolojisinde sıklıkla emosyonel faktörler üzerinde durulmaktadır. Literatürde kronik ürtiker ve psikolojik hastalıkların ilişkisini araştıran birçok çalışma mevcuttur. Çalışmalarda farklı psikometrik yöntemler kullanılsa da kronik ürtikerli hastalarda en sık saptanan psikolojik hastalıklar depresyon, anksiyete ve somatoform bozukluklar olarak bildirilmiştir. Yine kronik spontan ürtiker'li (KSÜ) ve sağlıklı grubun karşılaştırıldığı birçok çalışmada anksiyete ve depresyon düzeyleri KSÜ'lü hastalarda anlamlı olarak yüksek bulunmuştur. Bu çalışmada KSÜ'lü hastalar ile sağlıklı popülasyon arasında anksiyete ve depresyon düzeylerinin karşılaştırılması, KSÜ tanılı hastalarda ÜAS7 skoru ile anksiyete ve depresyon düzeyi arasındaki ilişkinin araştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Hastanesi, İmmunoloji ve Alerji polikliniğine başvuran 18 yaş üzeri herhangi bir sistemik hastalığı, otoimmün hastalığı, malignitesi, infeksiyöz hastalığı ve herhangi bir ilaç kullanım öyküsü olmayan 45 KSÜ tanılı hasta alındı. Kontrol grubuna ise ürtiker atağı geçirmemiş, kronik hastalığı ve herhangi bir ilaç kullanımı olmayan, yaş ve cinsiyet olarak KSÜ hasta grubu ile homojen 45 sağlıklı gönüllü alındı. Ürtiker hastalık aktivitesini belirlemek için yedi günlük ürtiker aktivite skoru (ÜAS7) kullanıldı. Anksiyete ve depresyon durumlarının değerlendirilmesi için Beck anksiyete ölçeği (BAÖ) ve Beck depresyon ölçeği (BDÖ) kullanıldı. Araştırma verilerinin istatistiksel analizinde ''SPSS for Windows version 20.0'' yazılımı kullanıldı. Bulgular: Çalışmaya alınan 45 hastanın 34'ü (%75,5) kadın, 11'i (%24,5) erkekti. Yaşları 18-61 arasında değişmekteydi. Hastalık süresi ise 2-504 ay arasında değişmekte idi. Kontrol grubu olarak alınan 45 olgunun 34'ü (%75,5) kadın, 11'i (%24,5) erkekti. Yaş aralığı 20-55 idi. Hasta ve kontrol grubunda yaş ve cinsiyet dağılımı açısından anlamlı farklılık saptanmadı (p=0,186, p=1,0). BAÖ ve BDÖ ile değerlendirilen anksiyete ve depresyon düzeyleri hasta grubunda anlamlı olarak daha yüksek saptandı (sırasıyla p=0,056 ; p=0,014). Hastaların UAS7 skoruyla anksiyete ve depresyon ölçeği karşılaştırıldığında, UAS7 skoru yüksek olan hastalarda BDÖ ve BAÖ puanları daha yüksekti. İstatistiksel olarak UAS7 skorundaki artışla BAÖ ve BDÖ puanındaki artış pozitif yönde zayıf korele bulundu. Sonuç: Bulgularımız KSÜ'nün etiyolojisinde psikolojik etkenlerin rol oynayabileceğini ve tedavisinde psikoterapotik yaklaşımların faydalı olabileceğini akla getirmektedir. Gözlenen psikiyatrik eş hastalıkların kronik ürtikere mi bağlı geliştiği yoksa kronik ürtiker için bir yatkınlık mı oluşturduğu hala bilinmemektedir. Bu nedenle hastaların psikosomatik açıdan da değerlendirilmesi ek yarar sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: Emotional factors are frequently emphasized in the etiology of urticaria, which is considered among psychocutaneous diseases. There are many studies in the literature investigating the relationship between chronic urticaria and psychological diseases. Although different psychometric methods were used in studies, the most common psychological diseases in patients with chronic urticaria were reported as depression, anxiety and somatoform disorders. Again, in many studies comparing chronic spontaneous urticaria (CSU) and healthy groups, anxiety and depression levels were found to be significantly higher in patients with CSU. In this study, it was aimed to compare the anxiety and depression levels between patients with CSU and the healthy population, and to investigate the relationship between the UAS7 score and the level of anxiety and depression in patients with CSU. Materials and Methods: The study included 45 CSU patients over the age of 18, who applied to Aydın Adnan Menderes University Hospital, Immunology and Allergy outpatient clinic, without any systemic disease, autoimmune disease, malignancy, infectious disease and any drug use history. In the control group, 45 healthy volunteers who did not have urticaria attack, did not have chronic disease and did not use any medication, were homogeneous with the CSU patient group in terms of age and gender were included. A seven-day urticaria activity score (UAS7) was used to determine urticaria disease activity. Beck anxiety scale (BAI) and Beck depression scale (BDI) were used to evaluate anxiety and depression states.“SPSS for Windows version 20.0”software was used in the statistical analysis of the research data. Results: Of the 45 patients included in the study, 34 (75.5%) were female and 11 (24.5%) were male. Their ages ranged from 18-61. The duration of the disease ranged from 2-504 months. Thirty-four (75.5%) of the 45 subjects taken as the control group were female and 11 (24.5%) were male. The age range was 20-55. When the patient and control groups were compared in terms of age and gender distribution, no difference was found (p=0.186, p=1.0). Anxiety and depression levels evaluated with BAI and BDI were found to be significantly higher in the patient group (p=0.056 ; p=0.014, respectively). When the patients' UAS-7 score was compared with the anxiety and depression scale, BDI and BAI scores were higher in patients with high UAS7 scores. Statistically, the increase in the UAS7 score and the increase in the BAI and BDI scores were positively and weakly correlated. Conclusion: Our findings suggest that psychological factors may play a role in the etiology of CSU and that psychotherapeutic approaches may be beneficial in its treatment. It is still unknown whether the observed psychiatric comorbidities develop due to chronic urticaria or predispose to chronic urticaria. Therefore, psychosomatic evaluation of patients may provide additional benefit.