Çevrimiçi flört uygulamalarını kullanan kadınların; uygulamayı kullanma motivasyonları, deneyimlenen flört şiddeti ve bunların genel ruh sağlığına etkileri üzerine fenomenolojik bir araştırma
A phenomenological study on women using online dating apps, motivations to use the apps, experienced dating violence, and their effects on general mental health
  1. Tez No: 750709
  2. Yazar: BUŞRA KILINÇ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYŞE ÇİĞDEM MERCANLIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Çevrimiçi flört uygulamaları, Kullanma motivasyonları, Flört şiddeti, Ruh sağlığı, Psikolojik Şiddet, Online dating applications, Motivations to use, Dating violence, Mental health, Psychological Violence
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Bilgi Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Programlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Travma ve Afet Çalışmaları Uygulamalı Ruh Sağlığı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Bu çalışmanın amacı çevrimiçi flört uygulamalarını kullanan kadınların uygulamayı kullanma motivasyonlarını, uygulamalarda deneyimledikleri flört şiddetini ve bunların genel ruh sağlıklarına etkisini derinlemesine anlamaktır. Araştırmada çevrimiçi flört uygulamalarını kullanan kadınların uygulamayı indirmeden önceki beklentileri, kullanırken karşılaştıkları cinsel, fiziksel ve psikolojik flört şiddetleri ve tüm deneyimlerinin genel ruh sağlıklarını nasıl etkiledikleri anlaşılmaya çalışılmıştır. Araştırmada çevrimiçi flört uygulamalarını daha önce kullanmış veya aktif olarak kullanmakta olan 9 kadın katılımcı ile derinlemesine görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Yapılan derinlemesine görüşmelerde elde edilen veri yorumlayıcı fenomenolojik analiz yöntemi kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırmada elde edilen bulgular; çevrimiçi flört uygulamalarını kullanan kadınların en fazla uzun ilişki bulma motivasyonu ile kullandıkları; tanışılan kişiler tarafından hiç fiziksel şiddete maruz kalınmamışken, psikolojik şiddete sıklıkla ve cinsel şiddete nadiren maruz kaldıkları ve bu deneyimlerin en çok umutsuzluk ve değersizlik duygularını sebep olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
This study aims to deeply understand the motivations of women using online dating apps, the dating violence they experience in the apps, and their effects on their general mental health. In the study, it was aimed to understand the expectations of women using online dating applications before downloading the application, understanding the sexual, physical and psychological dating violence they encountered while using the application, and how all their experiences affect their general mental health. In the research, in-depth interviews were conducted with 9 female participants who have used online dating applications before or are actively using them. The data obtained from the in-depth interviews were analyzed using the interpretive phenomenological analysis method. The findings obtained in the research; women who use online dating applications mostly use it with the motivation to find a long relationship; it has been shown that while they have never been exposed to physical violence by the partners they meet, they are frequently exposed to psychological violence and rarely to sexual violence, and these experiences mostly lead to feelings of hopelessness and worthlessness.