İlköğretim ve ortaöğretim kurumları yönetici ve öğretmenlerinin örgütsel destek algılarının çeşitli değişkenler üzerindeki etkisi hakkındaki görüşleri
Opinions of primary and secondary education managers and teachers on the effect of organizational support perceptions on various variables
- Tez No: 750716
- Danışmanlar: PROF. DR. KEMAL KAYIKÇI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: okul, öğretmen, yönetici, örgütsel destek, school, teacher, administrator, organizational support
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi, Teftişi, Planlaması ve Eko. Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Bu araştırmanın amacı yönetici ve öğretmenlerin örgütsel destek algılarını saptamak ve bu algıların performansları, motivasyonları, örgütsel bağlılıkları üzerindeki etkisine ilişkin görüşlerini ortaya koymaktır. Araştırma nitel araştırma modelinde yapılmış olup bütüncül çoklu durum deseninde hazırlanmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu 2021-2022 eğitim öğretim yılında Antalya ili Muratpaşa, Serik ve Manavgat ilçelerindeki ilk ve ortaöğretimde görev alan ve amaçlı örneklem çeşitlerinden ölçüt örnekleme tekniğine göre seçilen 9 yönetici ve 15 öğretmen oluşturmuştur. Veriler yarı yapılandırılmış görüşme formu aracılığıyla yapılan görüşme tekniği ile toplanmış ve betimsel analiz tekniği ile analiz edilmiştir. Yapılan analiz sonucunda araştırmaya katılan öğretmenlerin çoğu uygulanan ödül sisteminin adil olmadığını belirtmişlerdir. Bunun yanında araştırmaya katılan okul yöneticilerinin çoğu ise öğretmenlerin tersine ödül sisteminin adil olduğunu belirtmişlerdir. Katılımcı öğretmenlerin çoğu eğitim sistemindeki ödül sürecinin şeffaf ve adil olmadığını, ikili ilişkiler ve siyasi unsurların sürece etki ettiğini, ödüllerin liyakat ilkeleri dikkate alınmadan verildiğini, öğretmenlerin iş koşullarından memnun olmadıklarını hatta ortamın öğretmenleri memnun etmek için düzenlenmediğini ve yıllardır bu koşullarda herhangi bir iyileşme olmadığını belirtmişlerdir. Ayrıca katılımcı öğretmenlerin çoğu eğitim öğretim için kullanılan yazıcı, akıllı tahta gibi gereçlerin de eksik olduğunu vurgulamışlardır. Katılımcı öğretmenlerin çoğu yönetim tarafından yalnız bırakıldığını ifade etmişlerdir. Eğitim sisteminde uygulanan ödül sürecinin güdüleyici, şeffaf, adil ve herkese eşit bir şekilde uygulanabilir hale getirilmesi için çalışmalar yapılmalı siyasi tercihler yerine liyakat ödüllendirmede ve yükseltmelerde esas alınmalıdır. İş koşulları öğretmenlerin ihtiyaçları ve kaliteli eğitim gereksinimleri dikkate alınarak yeniden düzenlenmelidir. Öğretmen ve yöneticilerin kendilerini geliştirmeleri yönündeki çabaları desteklenerek onların lisansüstü eğitim almaları özendirilmelidir.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to determine the perceptions of organizational support of administrators and teachers and to reveal their views on the effects of these perceptions on their performance, motivation and organizational commitment. The research was conducted in a qualitative research model and was prepared in a holistic multiple-case design. The study group of the research consisted of 9 administrators and 15 teachers, who worked in primary and secondary schools in Antalya province Muratpaşa, Serik and Manavgat in the 2021-2022 academic year and were selected according to the criterion sampling technique from the purposive sampling types. The data were collected with the interview technique made through a semi-structured interview form and analyzed with the descriptive analysis technique. As a result of the analysis, most of the teachers who participated in the research stated that the applied reward system was not fair. In addition, most of the school administrators participating in the research stated that the reward system is fair, unlike the teachers. Most of the participating teachers stated that the award process in the education system is not transparent and fair, bilateral relations and political factors affect the process, the awards are given without considering the principles of merit, the teachers are not satisfied with the working conditions, even the environment is not arranged to please the teachers, and there has been no improvement in these conditions for years. In addition, most of the participating teachers emphasized that equipment such as printers and smart boards used for education are also missing. Most of the participating teachers stated that they were left alone by the management. Efforts should be made to make the award process applied in the education system motivating, transparent, fair and equally applicable to everyone. Working conditions should be rearranged taking into account the needs of teachers and quality education needs. Teachers and administrators should be encouraged to take postgraduate education by supporting their efforts to improve themselves.