Sosyal medya dilenciliği ve benlik sunumu üzerine bir içerik analizi
A content analysis on social media begging and self presentation
- Tez No: 750756
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ CİHAD ÖZSÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Sosyal medya, dilencilik, sosyal medya dilenciliği, benlik sunumu, Social media, begging, social media begging, self-presentation
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 233
Özet
Günümüz toplumlarında etkinliği ve yaygınlığı son derece yüksek olan sosyal medya platformları sahip olduğu güçlü etkiler sebebiyle pek çok toplumsal olgu üzerinde dönüştürücü bir güce sahip olmuştur. Bu bağlamda dönüşen olgulardan biri de dilencilik olgusu olmuş ve sosyal medyanın yaşamlarımızın ayrılmaz bir parçası haline gelmesi neticesinde dilencilik de artık sosyal medya platformlarında gerçekleştirilmeye başlanmıştır. Dilenciliğin sosyal medyaya taşınması ile ortaya çıkan sosyal medya dilenciliği olgusu ise sosyal medya dilencileri olarak adlandırabileceğimiz yeni tipteki sosyal medya kullanıcılarının yaşamlarımıza müdahil olmasına yol açmıştır. Keşfedici nitelikte bir araştırma olarak tasarlanan bu çalışmada, sosyal medya dilencisi olarak adlandırılabilecek kullanıcı profillerinin tespiti ve analizine odaklanılmıştır. Bu çerçevede Instagram ve Twitter platformlarında yer alan ve dilenme eylemi içeren gönderi görselleri amaçlı örnekleme yöntemiyle analiz birimi olarak belirlenmiştir. Örnekleme dahil edilen gönderilerin analizinde içerik analizinden faydalanılmış ve çözümlemeler Goffman'ın benlik sunumu terminolojisinin önemli kavramları arasında yer alan rol, performans, ön-arka bölge ve izlenim denetimi çerçevesinde yapılmıştır. Yapılan analizler sonucunda ulaşmak istedikleri nihai amaçlar çerçevesinde birbirinden ayrılan 6 farklı dilenci profili tespit edilmiştir.“Geleneksel sosyal medya dilencileri”,“İlgi dilencileri”,“Pahalı taleplerde bulunanlar”,“Nakit dilenciliği yapanlar”,“Eğitim ihtiyacı belirtenler”ve“Sağlık ihtiyacı belirtenler”şeklinde kategorize edilen sosyal medya dilencilerine dair analizler sahne değişse de dilenciliğin özünde aynı kaldığını açığa çıkarmıştır. Performans ve benlik sunumları esnasında başvurdukları stratejiler ile seyircilerinin ilgisini çekerek bir takım ödüller ve kazançlar elde etmeye çalışan bu yeni tipteki kullanıcılar bildiğimiz manadaki dilenciliğin hem oldukça tanıdık hem de oldukça farklı bir şeklini sergilemeleri sebebiyle ön plana çıkmışlardır.
Özet (Çeviri)
Social media platforms, which are highly effective and widespread in today's societies, have had a transformative power on many social phenomena due to their powerful effects. In this context, one of the transformed phenomena has been the phenomenon of begging and begging has now moved to social media. Herewith a new type of social media users, which we can call social media beggars, has emerged. In this study, which is designed as an exploratory research, the focus is on the detection and analysis of user profiles that can be called social media beggars. In this framework, post images on Instagram and Twitter platforms containing begging were determined as the unit of analysis by purposive sampling method. Content analysis was used in the analysis of the posts included in the sample, and the analyzes were made within the Goffman's self-presentation terminology. As a result of the analyzes made, 6 different beggar profiles were determined according to the final goals they wanted to achieve:“Traditional social media beggars”,“Attention beggars”,“Those who make expensive demands”,“Beggars for cash”,“Those who state educational needs”and“Those who state health needs”. Analyzes have shown that although the scene has changed, begging remains essentially the same. This new type of users, who try to gain some rewards and gains by attracting the attention of the audience with the performance strategies they apply, have come to the fore because they exhibit both a very familiar and quite different form of begging as we know it.