Dijital çağda değişen normlar, aşınan değerler: Sosyal medya dilenciliği
Changing norms, eroding values in the digital age: Social media begging
  1. Tez No: 660071
  2. Yazar: EDA GEDİKOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜL ESRA ATALAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gazetecilik, İletişim Bilimleri, Journalism, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal Medya Dilenciliği, Sanal Dilencilik, Online Dilencilik, Dijital Dilencilik, Sosyal Normlar, Social Media Begging, Virtual Begging, Online Begging, Digital Begging, Social Norms
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yeni Medya ve Gazetecilik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeni Medya ve Gazetecilik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
Teknolojinin gelişmesiyle birlikte gündelik hayatlarımızın bir parçası haline gelen sosyal medyada, çevrimdışı eylemler birtakım değişimlerle birlikte çevrimiçi hayatlara entegre olmaya başlamıştır. Sosyal medya mecralarının kimlik sunum aracı olarak kullanılması ve fenomen kültürü oluşturması gelir eşitsizliği sorunsalının apaçık hale gelmesine neden olmuştur. Çevrimiçi ortamlarda iletişim pratikleri de değişmeye başlamış, geleneksel kalıpların dışına çıkarak kısaltmaların kullanıldığı ve selamlaşma ifadelerinin kaybolduğu informal bir yapı oluşmuştur. Sosyal medyanın etkileşimlilik özelliğiyle birlikte görünme ve göstermeye dayalı yapısı gündelik yaşam pratikleri ve normlarını da sosyal medyaya transfer etmeye başlamıştır. Dilencilik eylemi de sosyal medyanın dikizleme kültürü oluşturmasıyla birlikte sosyal medya mecralarına yönelen eylemlerden biri olarak karşımıza çıkmıştır. Sosyal normların dejenere olmasıyla birlikte utanma duygusu ortadan kalkmış ve kullanıcılar yüz yüze gelmediği kişilerden rahatlıkla ürün, para ya da takip isteğinde bulunmaya başlamıştır. Bu tez çalışmasında, sosyal medya dilenciliğinin detaylarıyla irdelenmesi ve dilencilik türlerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Yapılan araştırma sonucunda sosyal medya aracılığıyla değişen toplumsal kontrol mekanizmalarının sosyal medya dilenciliğine olan etikleri ve normlar ile değerlerin değişen özelliklerinin ortaya çıkarılması hedeflenmiştir. Çalışma kapsamında içerik analizi ve sosyal mecralardaki etkileşimin incelenmesini mümkün kılan netnografik araştırma yöntemi birlikte kullanılmıştır. Sosyal medya dilenciliği bağlamında, gelirini sosyal mecralardan sağlayan fenomenlerin YouTube paylaşımları ve Instagram gönderileri incelenirken takipçilerin, fenomenlerin gönderilerine yaptığı yorumlar ve direkt attığı mesajlar tez çalışması kapsamında analiz edilmiştir. Tez çalışması sonucunda geleneksel dilencilik eyleminin sosyal medya mecralarına farklı pratikler ile transfer olduğu gözlemlenmiştir. Ayrıca sosyal normlar ve değerlerde yaşanan değişimlerin sosyal medya dilenciliğine neden olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
In social media, which has become a part of daily lives with the development of technology, offline actions have started to be integrated with online lives with some changes. The use of social media tools as a means of presentation of identity and creating a culture of phenomena has led to the problem of income inequality becoming obvious.Communication practices have also begun to change in online environments, an informal structure has emerged where abbreviations are found and greetings disappeared by going beyond traditional patterns. Along with the interactivity feature of social media, the structure based on appearance and display has started to transfer daily life practices and norms to social media. The act of begging has emerged as one of the actions directed towards social media channels, with the social media creating a peep culture. With the degeneration of social norms, the feeling of embarrassment disappeared and users started to ask for products, money or follow-up from people they did not come face to face. In this thesis, it is aimed to examine social media begging in detail and to determine the types of begging. As a result of the researches, it is aimed to reveal the ethics of social control mechanisms changing through social media and the changing characteristics of norms and values. Within the scope of the study, content analysis and netnographic research method, which enables us to examine the interaction in social channels, were used together. In the context of social media begging, while Youtube shares and Instagram posts of the phenomena who earn their income from social media were examined, the comments made by the followers to the posts of the phenomena and the direct messages were analyzed within the scope of the thesis study. As a result of the thesis study, it was observed that the traditional act of begging was transferred to social media channels with different practices. It has also been found that changes in social norms and values cause social media begging.