Ön çapraz bağ (ÖÇB) rüptürünün ipsilateral alt ekstremitede mekanik aks değişikliği üzerine etkileri
The effects anterior cruciate ligament (ACL) rupture in ipsilateral lower extremity on mechanical axis change
  1. Tez No: 750818
  2. Yazar: MEHMET İNCE
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN ULAŞ OĞUR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Ön çapraz bağ yırtığı, ön çapraz bağ rekonstrüksiyonu, mekanik aks, varus dizilimi, Anterior Cruciate Ligament tear, Anterior Cruciate Ligament reconstruction, mechanical axis, varus alignment
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Adana Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Amaç: Günümüzde günlük yaşam aktiviteleri ve spor faaliyetleri sırasında diz yaralanmaları ve buna bağlı instabilite problemleri ile sık karşılaşılmaktadır. Tedavi edilmemiş hastlarda instabilite ve ekstremite dizilim problemleri ön plana çıkmaktadır. Çalışmamızda ön çapraz bağ rekonstrüksiyonu sonrası alt ekstremitedeki mekanik aks değişimleri ve bunun klinik yansımalarını ortaya koymayı amaçladık. Materyal – Metod: Adana Şehir Hastanesi Sağlık Bilimleri Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji kliniğinde 2013-2018 yılları arasında ACL yırtığı nedeniyle ön çapraz bağ tamiri yapılan hastalar retrospektif olarak değerlendirilidi. Hamstring tendon otogrefti kullanılarak anteromedial portal tekniği ile tek demet ACL rekonstrüksiyonu uygulanan 100 hasta çalışmaya dahil edildi. ACL yırtığı tanısı hastaların muayene ve MR görüntüleri ile konuldu. Tüm hasta gruplarının sosyodemografik özellikleri (yaş, vücut kitle indeksi, cinsiyet), taraf, intraoperatif menisküs patolojisi, postoperatif dönemde çapraz bağ fonksiyonel testleri, Oxford diz skoru, Tegner Lysholm knee skorlama skalası, diz tam ap ve yan grafileri ile beraber ortoröntgenogram üzerinden koronal plan deformite ölçümleri (KDA, mLDFA, MPTA, EUA, Mekanik Aks Deviasyonu) kaydedildi. Gruplar arasındaki tüm verilere spss 20.0 (statistical package for social sciences) programı kullanılarak istatistiksel analiz yapıldı. Bulgular: Primer ACL rekonstrüksiyonu sonrası hastaları ortalama 60,2±14,4 ay takip edildi. Hastaların 43'ünde ek menisküs patolojisi saptandı. Sağlam taraf açı bulguları; KDA açı ortalaması 177,7±3,1; mLDFA 87,4±2,2; MPTA 85,6±2,2; mekanik Mekanik Aks Sapması 3,68±8,9(mm); Eklem Uyum açısının ise ortalama 0,72±1,17 olduğu tespit edildi. Opere edilen taraf açı bulgularının; KDA açısı ortalama 177,3±3,3; mLDFA 87,6±2,5; MPTA 85,6±2,3; mekanik Aks Sapması 5,96±18,1(mm); Eklem Uyum açısı ise ortalama 1,11±1,8 olduğu tespit edildi. Sağlam tarafla opere taraf açıları arasında anlamlı farklılık izlenmedi. Varus dizilim arttıkça hastanın Oxford Knee ve Tegner Lysholm skorlarının düştüğü gözlendi. VKİ artması ile varus dizilim arasında korelasyon mevcuttu. Ek menisküs patolojisi olmasının açısal değişiklikler üzerinde bir farklılık oluşturmadığı saptandı. Sonuç: Ön çapraz bağ rekonstrüksiyonu sonrası orta dönem takipde cerrahi yapılan alt ekstremitede, normal popülasyonda koronal plan diziliminde bir farklılık olmamakla beraber, Vucüt kitle indeksi artmış popülasyonda varus dizilimine yatkınlık olduğu gözlenmiştir. Diz içi ek patolojilerin varlığı koronal plan dizilim bozukluklarına orta dönem takiplerde etki etmemektedir. Bunun yanında ön çapraz bağ rekonstrüksiyonu sonrası varus dizilim tespit edilen hasta gruplarında klinik skorların negatif etkilendiği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Purpose: Knee injuries and instability problems related with them are often experienced during daily life activities and sports activities today. Instability and extremity alignment problems come into prominence in untreated patients. In our study, we aimed to reveal the mechanical axis changes in the lower extremity after anterior cruciate ligament reconstruction and its clinical reflections. Material – Method: Patients who had anterior cruciate ligament repair due to ACL tear between 2013 and 2018 in Adana City Hospital Health Sciences University, Faculty of Medicine Orthopaedics and Traumatology Clinic were evaluated retrospectively. 100 patients who underwent single-bundle ACL reconstruction with anteromedial portal technique by using hamstring tendon graft were included in the study. The patients were diagnosed with ACL tear after physical examination and MR images. Sociodemographic characteristics of all patient groups (age, body mass index, gender), side, intraoperative meniscus pathology, cruciate ligament functional tests in the postoperative period, Oxford Knee Score, Tegner Lysholm Knee Scoring Scale, complete AP and lateral radiographs of the knee, and coronal plan deformity measurements over orthoroentgenogram (HKA, mLDFA, MPTA, EUA, Mechanical Axis Deviation) were recorded. All data between groups was analysed statistically by using SPSS 20.0 (statistical package for social sciences) program. Findings: Patients were followed up for a mean of 60.2±14.4 months after primary ACL reconstruction. Additional meniscal pathology was detected in 43 of the patients. The findings about intact side angle findings were the mean HKA angle 177.7±3.1; mLDFA 87.4±2.2; MPTA 85.6±2.2; Mechanical Axis Deviation 3.68±8.9 (mm); The Joint Line Convergence Angle was found to be 0.72±1.17 on average.The findings about operated side angle findings were the mean HKA angle 177.3±3.3; mLDFA 87.6±2.5; 85.6±2.3; Mechanical Axis Deviation 5.96±18.1(mm); The Joint Line Convergence Angle was found to be 1.11±1.8 on average. No significant difference was observed between the angles of the intact side and the operated side. It was observed that the patient's Oxford Knee and Tegner Lysholm scores decreased as the varus alignment increased. There was a correlation between increased BMI and varus alignment. It was determined that the presence of additional meniscus pathology did not make any difference on the angular changes. Conclusion: In the mid-term follow-up after anterior cruciate ligament reconstruction, there was no difference in the coronal plane alignment in the normal population in the lower extremity which had been operated, but a predisposition to varus alignment was observed in the population with an increased body mass index. It was also found that the presence of additional intra-knee pathologies did not affect coronal plane alignment deformity in the mid-term follow-up. In addition, it was determined that clinical scores were negatively affected in patient groups with varus alignment after anterior cruciate ligament reconstruction.