İlkokul 4. sınıf öğrencilerinin okuduğunu anlama ve matematik problemlerini çözme başarıları arasındaki ilişki
The relationship between primary school 4th grade students' reading understanding and success in solving mathematics problems
- Tez No: 750854
- Danışmanlar: PROF. DR. AZİZ ASLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Sınıf Öğretmenliği, okuduğunu anlama, matematik, problem çözme, Elementary school teaching, reading comprehension, mathematics, problem solving
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Araştırma, ilköğretim 4. sınıf öğrencilerinin okuduğunu anlama başarılarının problem çözme başarılarına etkisini belirlemeyi amaçlamaktadır. Araştırma nicel araştırma yöntemlerden ilişkisel tarama modeli bağlamında kurgulanmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu Kahramanmaraş'ta bulunan 2021-2022 öğretim yılında öğrenim gören 4. sınıf öğrencileri oluşturmaktadır. Çalışma grubu“kolay ulaşılabilir örneklem”tekniği ile 17'si köy ve 28'i ilçe okulunda olmak üzere toplamda 45 öğrenciden oluşturulmuştur. Araştırma verileri 13 sorudan oluşan“Okuduğunu Anlama Başarı Testi”ile 15 sorudan oluşan“Matematik Problem Çözme Başarı Testi”ile elde edilmiştir. Araştırmanın verileri içerik analizi yöntemiyle çözümlenmiştir. Nicel verilerin analizini yapabilmek için çocuklara ait başarı testlerinden elde edilen veriler analiz edilirken betimsel istatistiklerden yüzde, frekans, aritmetik ortalama ve standart sapma değerleri elde edilmiştir. Yapılan analizler sonucunda verilerin normal dağılım gösterdiğine karar verilmiş ve analizlerde parametrik testlerden t testi ve pearson korelasyon analizi kullanılmıştır. Okuduğunu anlama başarı düzeyinin hem köy hem de ilçe okullarındaki çocuklarda orta düzeyde olduğu, ilçe okulunda öğrenim gören öğrencilerin hem okuduğunu anlama hem de matematik problem çözme başarısının köy okulunda öğrenim gören öğrencilerden daha yüksek olduğu saptanmıştır. Köy ve ilçe okullarındaki öğrencilerin cinsiyetlerine göre okuduğunu anlama ve matematik problem çözme başarılarında farklılaşma olmadığı, öğrencilerin okuduğunu anlamada başarıları arttıkça matematik problem çözme başarılarının da artmakta olduğu görülmüştür. Ayrıca okuduğunu anlama ile rutin matematik problemlerini çözme başarısı arasında pozitif yönlü yüksek bir ilişki olmasına karşın rutin olmayan matematik problemlerini çözme başarısı arasında orta düzeyde pozitif yönde ilişki tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of the study is to determine the effect of 4th grade primary school students' reading comprehension achievement on their problem solving success. The research was designed in the context of the relational survey model, which is one of the quantitative research methods. The study group of the research consists of 4th grade students studying in Kahramanmaraş in the 2021-2022 academic year. The study group was determined with the convenience sampling technique, and as a result of the technique, a total of 45 students were determined as participants, Seventeen of them in village schools and 28 of them in district schools. The data were obtained with the“Reading Comprehension Achievement Test”consisting of 13 questions and the“Mathematics Problem Solving Achievement Test”consisting of 15 questions. The data of the research were analyzed by content analysis method. In order to analyze the quantitative data, the data obtained from the achievement tests of children were analyzed, while percentage, frequency, arithmetic mean and standard deviation results from descriptive statistics were determined. As a result of the analysis, it was decided that the data showed normal distribution, and t-test and Pearson correlation analysis, which are parametric tests, were used in the analysis. In the findings, it was determined that the level of reading comprehension achievement was moderate in both village and district school children, and the students' reading comprehension and mathematical problem solving success of the students studying in the district school were higher than the students studying in the village school. It has been observed that there is no difference in the reading comprehension and mathematics problem solving achievements of the students in village and district schools according to their gender, and as the students' reading comprehension increases, their mathematics problem solving success also increases. In addition, although there is a high positive correlation between reading comprehension and success in solving routine mathematical problems, a moderate positive correlation was found between success in solving non-routine mathematical problems.