Batı Bengal'deki Babürlü Dönemi (1576-1757) camileri ve türbeleri
Mughal mosques and tombs in Western Bengal (1576-1757)
- Tez No: 750992
- Danışmanlar: PROF. DR. CELİL ARSLAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Sanat Tarihi, Art History
- Anahtar Kelimeler: Bengal, Batı Bengal, Babürlü Dönemi, Cami Mimarisi, Türbe Mimarisi, Bengal, Western Bengal, Mughal Period, Mosque Architecture, Tomb Architecture
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 282
Özet
Hint alt kıtası yüzlerce yıldır toplumsal, dini ve egzotik toplulukların etkisiyle evrimleşmiş ve asimile olmuştur. Onlar arasında bazı Türk topluluklar bu bölgede gelip kendi Türk-İslam kültürünü yaymış ve Hindistan'da neredeyse 700 yıl uzanan büyük iki periyota bölünerek idare etmişlerdir. Birincisi Delhi Sultanlığı, diğer kısmı Babürlüler Devleti veya İmparatorluğu dönemidir. Bu uzun zaman sürecinde mimarlık, tarih ve kültürel mirasta büyük bir değişiklik oluşturmuşlardır. Bu dönemlerde inşa edilen abideler bugüne dek Türk ve İslam mimarisinin temsil ederler. O zaman Hindistan'nın güçlü bir vilâyet olan Bengal (şimdiki Bangladeş ve Hindistan'nın Batı Bengal) İslam mimarisinin özellikle cami ve türbe mimarisinde önemli bir rol oynamıştır. Bu çalışmada, MS 1576-1757 yılları arasında kurulan Batı Bengal'deki Babürlü dönemi camileri ve türbelerinin kökeni ve gelişimi, plan ve mimari özellikleri, malzeme, teknik, süsleme, etkisi ve bugünkü durumu ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
The Indian sub-continent has evolved and assimilated by impact from social, religious and exotic communities for centuries, where some Turkish descendant came and ruled dispensing own Islamic culture in this region. They were ruled by divided into great two period almost 700 years in India. One is Sultanate and another part is Babur or empire period. In this long time they were able to bring a big change in the architectural history and heritage. Which monuments represents of the Turkish and Islamic architecture till now. As a strong province, Bengal (now Bangladesh and West Bengal) played an important role in Islamic architecture particularly mosque and tomb architecture. The origin and development, plan and architectural features, materials, techniques, ornaments, impacts and current situation of the mosques and tombs in Western Bengal established between 1576-1757 AD during the Mughal period will be discussed in this study.