Süt sığırcılığında teknoloji kullanım düzeyini etkileyen faktörler: Kahramanmaraş ili örneği
Factors affecting the level of technology use in dairy cattle farming: A case of Kahramanmaras province
  1. Tez No: 751013
  2. Yazar: MELİH ERDEM
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HASAN BURAK AĞIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Süt sığırcılığı, teknoloji kullanım düzeyi, Kahramanmaraş, Dairy cattle, technology use, Kahramanmaraş
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
Bu çalışmada Kahramanmaraş ilinde süt sığırcılığı yapan işletmelerin teknoloji kullanım düzeylerini etkileyen faktörlerin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda Kahramanmaraş ilinin Türkoğlu, Göksun, Dulkadiroğlu ve Onikişubat ilçelerinde 2022 yılında toplam 188 süt sığırcılığı işletmesi ile yüz yüze anket yapılmıştır. İşletmelerin teknoloji kullanım düzeyini etkileyen faktörlerin belirlenmesinde sıralı lojistik regresyon (SLR) modeli kullanılmıştır. Ayrıca teknoloji kullanım düzeyi ile çeşitli sosyo-demografik özelliklerin karşılaştırılmasında Anova ve Ki-Kare analizlerinden yararlanılmıştır. Yapılan analizler sonucunda ankete katılan tüm işletmelerin hayvansal üretim desteklerinden yararlanırken, düşük teknoloji kullanım düzeyine sahip işletmelerin tamamının yem bitkileri üretim desteğinden, süt teşvik priminden ve hastalıktan ari işletme desteğinden yararlanmadığı belirlenmiştir. SLR sonuçlarına göre süt sığırcılığı teknoloji kullanım düzeyini faktörler yem bitkisi yetiştirme, son üç yılda işletmeye yatırım yapma, son beş yılda süt sığırlarına sigorta yaptırma, işletme tipi ve toplam hayvan sayısı olarak belirlenmiştir. Bu bilgiler ışığında süt üretiminde kalite ve verimliliğin artırılması için süt işletmelerinde teknoloji kullanımını artırmaya yönelik politika araçları geliştirilmesi ve uygulanması önemlidir.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to determine the factors affecting the technology usage levels of dairy cattle farms in Kahramanmaras. For this purpose, a face-to-face survey was conducted with 188 dairy farms in Turkoglu, Goksun, Dulkadiroglu and Onikisubat districts of Kahramanmaras province in 2022. The ordinal logistic regression (OLR) model was used to determine the factors affecting the technology usage level of the dairy farms. In addition, Anova and Chi-Square analyzes were employed to compare the level of technology use and various socio-demographic characteristics. According to the results, it was determined that all dairy farms benefited from animal production supports, while dairy farms with low technology level were not benefited from forage crops production support, milk incentive premium and disease-free enterprise support. OLR analysis showed that growing fodder crops, investing in the business in the last three years, having cattle insurance in the last five years, the total number of animals and farm type were effective factors on technology level of dairy farms. In the light of the results, it is important to develop policy tools to increase the use of technology in dairy farms in order to increase the quality and yield of milk production.