Muhammed b. İbrahim el-Hasîrî'nin el-Hâvî Fi'l-fetâvâ adlı eserinde mezheplere bakışı
Muhammad b. İbrahim al-Hasiri's outlook on the madhhabs in his work titled al-Hawi Fi'l-fatawa
  1. Tez No: 751088
  2. Yazar: EMRAH DEMİRYENT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ADEM ARIKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Mezhep, Hasîrî, el-Hâvî, Ehl-i Sünnet, Mu'tezile, Karâmita, Madhhab, Hasiri, el-Hâwî, Ahl-i Sünnet, Mu'tazilah, Qaramitah
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 161
Özet
Bu çalışmada, Hanefî âlim Ebû Bekir Muhammed b. İbrâhim el-Hasîrî'nin (ö. 500/1107)“el-Hâvî fi'l-Fetâvâ”adlı eserinin son kısmında yer verdiği mezhepler hakkındaki fetvalar konu edilmiştir. Fıkıh kitaplarındaki fetvalar daha sonraki dönemlerde yazılan eserlere de etki etmiştir. Bu bakımdan Hanefî literatürde önemli bir yere sahip olan Hasîrî'nin bu eseri örnek olarak ele alınmıştır. Çalışmanın girişinde; araştırmanın konusu, amacı, yöntemi ve kaynakları ele alınmıştır. Birinci bölümde Hasîrî'nin yaşadığı dönemde siyâsî durum, hayatı, eserleri ve özel olarak“el-Hâvî fi'l-Fetâvâ”adlı eseri, ayrıca tahkikte yararlandığımız nüshalara yer verilmiştir. İkinci bölümde Hasîrî'nin mezheplere bakışı ele alınırken Ehl-i Sünnet olarak daha çok kendi mezhebi Mâtürîdîlik ve haklarında fetvalar bulunan Mu'tezile, Rafıza, Havâric, Mürcie, Karâmita ve Cehmiyye mezheplerine bakışı konu edilmiştir. Üçüncü bölümde ise el-Hâvî fi'l-fetâvâ adlı eserinin mezhepler hakkında fetvaları içeren son kısmının tahkikli neşrine yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study focuses on the fatwas regarding madhhabs found in the last section of Abu Bakr Muhammad b. Ibrahim al-Hasiri's (d. 500/1107)“al-Hawi fi'l-Fatawa.”Fatwas in fiqh books have had an influence on works that were authored in later periods. In this regard, Hasiri's aforementioned work, which holds a significant place in the Hanafi literature, is examined as an example. The introductory stage of this study delves into the subject of the research, its purpose, method and sources. The first section covers the political situation in the time period in which Hasiri lived, his life, works and the work titled“al-Hawi fi'l-Fatawa”in particular, as well as copies utilized in document authentication. The second section provides an analysis of Hasiri's views of his own madhhab, Mâtürîdîyyah, as a member of Ahlu's-sunnah and his outlook on madhhabs on which fatwas exist such as Mu'tazilah, Rafidah, Khawarij, Murjiah, Qaramitah and Jahmiyyah. The third section contains the authenticated publication of the last section of al-Hawi fi'l-Fatawa that comprises the fatwas about the madhhabs.