Uluslararası hukukun hegemonya ile ilişkisi: ABD'nin uluslararası ceza mahkemesi'ne yaptırımları
The relationship of international law with hegemony: US sanctions against the international criminal court
- Tez No: 751089
- Danışmanlar: PROF. DR. KEREM BATIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: hegemonya teorileri, uluslararası hukuk, UCM, Uluslararası İlişkiler, tarihsel blok, theories of hegemony, international law, ICC, International Relations, historical bloc
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
Bu çalışma uluslararası hukukun hegemonya ile ilişkilendirilebileceğini ortaya koymayı amaçlamaktadır. Uluslararası hukuk mevcut hiyerarşik ilişkilerden etkilenmekte, eş zamanlı olarak da bu ilişkileri yeniden üretebilmektedir. Küresel sistemdeki baskın devlet ve ideolojiyle, uluslararası hukukun karşılıklı bir kurucu etkileşimi bulunmaktadır. Kaynaklarından, güncel vakalarına kadar uluslararası hukukta iki hegemonyanın da izi sürülebilir. Tarihsel olarak İngiltere ve kolonizasyon, güncel olarak ise ABD ve neoliberalizm hukuki sistemde ikili hegemon güçlerdir. Bu iki hegemonyanın işleyişi birbirine bağlı olsa da, her zaman aynı talepleri karşılayacakları önden garanti edilemez. Hegemon sistemin inşası gereği, genellikle ortak taleplerle gündeme gelirler. Ancak ayrıştıkları ve hatta çatıştıkları da gözlemlenebilir. Öte yandan sistemdeki bu hegemonik durum uluslararası hukukun tamamen bir aparata dönüşmesi anlamına gelmez. Uluslararası hukuk, belli bir özerkliği de içerisinde barındırır. Sistemin eşitsizliği içerisinde, karşı-hegemonik bir arayışta olan aktörlerin talepleri de uluslararası hukukta zaman zaman karşılık bulabilir. Karşı-hegemonya için verili normlara sıkı sıkıya bağlanmak yerine esnek ve stratejik bir yol izlenmesi daha pragmatik seçenektir. Güç asimetrisinin ve tarihsel faktörlerin etkisi sonuçları çoğunlukla hegemon güç lehine çevirmeye meyilidir. UCM'ye ABD'nin yaptırımları uluslararası hukukta, ABD'nin hegemonyasını kullandığı en son ve önemli olaylardan birisi olmuştur. ABD'nin uluslararası hukuk kurumlarını hegemonyasına bir tehdit olarak algıladığında, yaptırım tehdidini kullanabilmesi, uluslararası hukukta hegemonyanın çok daha kristalize bir hal almasına sebep olabilir. Hegemonyanın bu yoğunlaşma biçimine karşı UCM'yi savunmak, kurumun kendisinde de somutlaşmış hegemonik ilişkilerden dolayı uzun vadeli karşı-hegemonik bir strateji olamaz.
Özet (Çeviri)
This study aims to reveal that international law can be associated with hegemony. International law is affected by existing hierarchical relations and can reproduce these relations simultaneously. There is a mutual constitutive interaction of international law with the dominant state and ideology in the global system. From their sources to their current cases, both hegemonies can be traced in international law. Historically England and colonization, today the USA and neoliberalism are dual hegemonic powers in the legal system. Although the operation of these two hegemonies is interdependent, it cannot be guaranteed in advance that they will always meet the same demands. Due to the construction of the hegemon system, they usually come up with common demands. However, it can be observed that they diverge and even conflict. On the other hand, this hegemonic situation in the system does not mean that international law is completely transformed into an apparatus. International law also includes a certain autonomy. In the inequality of the system, the demands of the actors who are in a counter-hegemonic search may also find a response in international law from time to time. For counter-hegemony, it is more pragmatic to follow a flexible and strategic path rather than stick to the given norms. The influence of power asymmetry and historical factors tends to turn the results mostly in favor of hegemonic power. The US sanctions on the ICC have been one of the most recent and important events in international law, in which the US used its hegemony. When the United States perceives international law institutions as a threat to its hegemony, its ability to use the threat of sanctions may cause hegemony in international law to become much more crystallized. Defending the ICC against this intensification of hegemony cannot be a long-term counter-hegemonic strategy because of the hegemonic relations embodied in the institution itself.