Türkiye'de görev yapan pediatri hekimlerinin kayropraktik tedavi uygulama farkındalığının ve yaygınlığının araştırılması
Investigation of the awareness and extension of the awareness of the practice of the pediatric physicians in Turkey
- Tez No: 751111
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İLKNUR SARAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Kayropraktik, Pediatri, Hekim, Farkındalık, Çocuk Doktoru, Kayropraktik Eğitimi, Chiropractic, Pediatrics, Physician, Awareness, Pediatrician, Chiropractic Education
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kayropraktik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Çalışmamızın amacı Türkiye'de görev yapan pediatri hekimlerinin Kayropraktik mesleğinin Pediatrik alanını ve uygulamaları hakkında farkındalığını değerlendirmektir. Çalışmamız tanımlayıcı-kesitseldir ve 95 gönüllü kişi katılmıştır. Katılanlar sırasıyla (%58.9) kadın, (%41.1) kişi erkektir, gönüllülerin çoğunluğu (%48.4) ile 30-39 yaş aralığındadır, gönüllü hekimlerin unvan sıralamasına baktığımızda (%65.3) ile büyük çoğunluğu uzman olup (%49.5) ile devlette çalışanlar ilk sırada görünmektedir. Hekimlik kıdemlerinde yüzdesel olarak yarısından fazlası 0-15 yıl arasında olduğu gözlemlenmektedir. Hekimler %61.1 oranında Kayropraktik tedaviye karşı değildir, karşı olanlar ise çoğunlukla bilimsel temeli olmadığını ve zarar getireceğini düşünmektedir. Türkiye'de Kayropraktik eğitiminin (%46.3) oranında Doktora seviyesinde olması gerektiğini belirtmişlerdir. %43 oranında ise Kayropraktik tedaviye yönlendirme oranı gözlemlenmektedir. Hekimler Pediatrik Kayropraktik'in %71.4 oranında büyüme ağrılarında kullanılacağını belirtmiştir. %42.1' i Kayropraktik'i tamamlayıcı tıp yöntemi olarak kullanma eğilimindedir ve %63.2'si Kayropraktik'in özel veya genel sağlık sigorta kapsamında olması gerektiğini belirtmiştir. %92.6 oranında Pediatrik Kayropraktik alanının bilinmediği gözlemlenmiştir. Kayropraktik uzmanı olarak mezun olan kişilerin bu konuda Pediatri hekimlerini bilgilendirmesi ve sunum yapması, multidisipliner olarak çalışmak iyi sonuçlar doğurabilir.
Özet (Çeviri)
The aim of our study is to evaluate the awareness of pediatricians working in Turkey about the field of pediatrics and the practices of the chiropractic profession.Our study is descriptive-cross-sectional and 95 volunteers participated. It was determined that the participants were female (58.9%) and male (41.1%), and the majority of the volunteers (48.4%) were between the ages of 30-39. Considering the title order of volunteer physicians, it is seen that the majority of them (65.3%) are specialists (49.5%) and those working in the state are in the first place. looks in line. It is seen that more than half of the medical seniority is between 0-15 years. While physicians are not against chiropractic treatment at a rate of 61.1%, those who oppose it mostly think that it has no scientific basis and that it will cause harm. They stated that chiropractic education (46.3%) in Turkey should be at the doctoral level. The rate of referral to chiropractic treatment is 43%. Doctors stated that Pediatric Chiropractic would be used in 71.4% of growing pains. While 42.1% tended to use chiropractic as a complementary medicine method, 63.2% stated that chiropractic should be covered by private or general health insurance. It was observed that 92.6% of pediatric chiropractic fields were unknown. It can give good results if graduates who graduated as chiropractors and working as multidisciplinary inform and present to pediatricians on this subject.